Gazete Vatan Logo

Kaliteli bir uyku herkesin hakkı

Dünya Uyku Tıbbı Birliği tarafından her yıl mart ayının üçüncü Cuma’sı kutlanan Dünya Uyku Günü, bu sene bugün global etkinliklerle kutlanıyor. Peki, iyi bir uykunun altın anahtarları neler?

Kaliteli bir uyku herkesin hakkı

Günlük uyku ihtiyacının yeterli miktarda karşılanmış olmasının gün içindeki performansımıza olan etkisi tartışılmaz, fakat son zamanlarda yapılan araştırmalar uykunun miktarından çok kalitesinin önemli olduğunun altını çiziyor. Her şeyden önce ihtiyaçlarınızın ve problemlerinizin iyi saptanması gerekiyor. Kaç saat uykunun bünyeniz için yeterli olduğunu bilmeniz ilk etapta çok önemli. Özellikle uyunacak yeri es geçmemelisiniz. Yatağınızın gerçekten rahat olup olmadığını kontrol edin. Aynı şekilde yastığınızın ve çarşaflarınızın da rahat ve temiz olduğundan emin olun. Yapılan araştırmalar yetişkin bir bireyin uyurken oda ısısının 15-20 derece arasında olması gerektiğini de söylüyor. Uykuya hazırlık, yatılacak yer ve zamanlama kaliteli bir uyku için en gerekli olan faktörlerden.

- Her gün aynı saatte yatın ve kalkın.

- Yatak seçimi özellikle uykunun kalitesindeki en önemli faktör olduğunu unutmayın.

- 20 dakikayı aşan şekerlemeler yapmayın.

- Uykuya dalmak üzere uzun süre yatakta kalmayın. 30 dakika içinde uykuya dalamamışsanız kalkın ve sessizce hafif bir müzik dinlemek gibi başka bir şey yapın. Sonra tekrar uyumayı deneyin.

Haberin Devamı

- Doktorunuza rahatsızlığınızın uyku problemi yaratıp yaratamayacağını sorun.

- Her gün egzersiz yapmaya çalışın. Egzersiz daha iyi uyumanızı sağlayabilir.