Gazete Vatan Logo

YAŞ kararları açıklandı! İşte yeni komuta kademesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksek Askeri Şura kararlarını onayladı. G.Kurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Abidin Ünal yerinde kaldı. Görev süresi biten Jandarma Genel Komutanlığı’na ise G.Kurmay 2’nci Başkanı Org. Yaşar Güler atandı

YAŞ kararları açıklandı! İşte yeni komuta kademesi

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında saat 11.00’de toplandı.15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilk kez Genelkurmay yerine Çankaya Köşkü’nde yapılan toplantı, yaklaşık 5 saat sürdü. YAŞ’ta alınan kararlar Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunuldu. Kararlar onayın ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından gece 22.05’te açıklandı. Buna göre G.Kurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ve kuvvet komutanları görevde kaldı. Sadece görev süresi sona eren Jandarma Genel Komutanı Org. Galip Mendi’nin yerine G.Kurmay 2’nci Başkanı Org. Yaşar Güler atandı.

İşte yeni komuta kademesi

Yüksek Askeri Şura sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesi şöyle belirlendi:

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar.

- Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Salih Zeki Çolak.

- Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Bülent Bostanoğlu.

- Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal.

- Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler.

- 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever.

- 2. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel.

- 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş.

- Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep.

- Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele.

- Genelkurmay 2’nci Başkanı Org. Ümit Dündar.

Diğer atamalar ise şöyle:

EDOK Komutanı Orgeneral Tahir Bekiroğlu.

Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz.

Org. Yaşar Güler Jandarma Komutanı

15 TEMMUZ darbe süreci öncesinde adı en çok anılan isimlerin başında Orgeneral Yaşar Güler geliyordu. Genelkurmay 2. Başkanlığı’nı yürüten Güler, TSK kulislerinde ‘Akar’dan sonra geleceğin 1 numarası” olarak gösteriliyordu. Ancak Org. Güler son YAŞ toplantısında, darbe sırasında kalbinden rahatsızlanan Orgeneral Galip Mendi’nin yerine Jandarma Genel Komutanı olarak atandı.

Avsever 1.Ordu komutanı oldu

Yüksek Askeri Şura’da korgenerallikten orgeneralliğe terfi ettirilen Musa Avsever de Org. Ümit Dündar’ın yerine 1. Ordu Komutanı oldu. 2015 askeri şurasında orgenerallik bekleyen Avsever bu rütbeyi 1 yıl geçikmeli olarak aldı. Geçen yıl 2. Kolordu komutanlığı görevine atanan Avsever bu görevi bir yıl yürüttü.

ŞURA'NIN İKİ YILDIZI...

Darbecilere karşı çıkan Org. Dündar G.Kurmay 2’nci Başkanı oldu...

YAŞ kararlarında dikkat çeken isimlerden biri de 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar oldu. 15 Temmuz gecesi televizyonlara çıkıp darbecilerin karşısında durmasıyla dikkat çeken Orgeneral Dündar, Genelkurmay 2’nci Başkanlığı’na terfi etti. TSK kulislerinde Dündar’ın yeni görevi, “Genelkurmay Başkanlığı yolu açıldı” şeklinde yorumlandı. Hatta emekli Orgeneral Necdet Özel’in örneği verilerek, ‘Hulusi Akar’ın görevinden ayrılması durumunda aynı Özel Paşa’da olduğu gibi bir günlük Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevinden sonra yeni 1 numara olur’ deniliyor.

1 yıllık Korgeneral Metin Temel terfi etti 2. Ordu Komutanı oldu

2’nci Ordu Komutanlığı’na atanan Korgeneral İsmail Metin Temel’in rütbesi YAŞ toplantısında Orgeneralliğe yükseltildi. Son olarak Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı görevini yürüten Temel, özellikle terörle mücadele konusundaki tecrübesi ile biliniyor. Kariyerinin neredeyse tamamı terörle mücadele geçen çiçeği burnunda Orgeneral Temel’in başka bir özelliği ise korgeneral rütbesinde bir yıl kalması oldu. TSK teamüllerine göre korgenerallik rütbesinde 4 yıl kalması gerekirken geçen yıl bu rütbeye terfi ettirilen Metin, bir yıl sonra orgeneralliğe terfi etti. Bu da YAŞ öncesi 149 general ve amiralin ordudan atıldığı Kanun Hükmünde Kararnameyle subaylara, TSK’daki rütbe süresi beklemeksizin terfi imkanı getirilmesiyle oldu.

EMNİYETTE SORGULANIYOR

GATA komutanı Tümg. Öztürk de gözaltında

15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında gözaltı kararı çıkartılan Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Haydarpaşa Eğitim Hastanesi komutanı Tümgeneral Gürsel Öztürk İstanbul Terörle Mücadele Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Silivri’de öğlen saatlerinde yakalanarak gözaltına Öztürk İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesine getirildi. İşlemlerinin ardından Tümg. Öztürk’ün adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

İki orgeneral YAŞ öncesi emekliliğini istedi...

KARA Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar’ın emekliliklerini istedikleri öğrenildi. Alınan bilgiye göre, EDOK Komutanı Orgeneral Başoğlu ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Uyar, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı öncesi görevlerinden ayrıldı. Emeklilik dilekçelerini Milli Savunma Bakanlığı’na sundukları öğrenilen Orgeneral Uyar ve Başoğlu, bu nedenle, YAŞ üyelerinin Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Anıtkabir’e yaptıkları ziyarete katılmadı. Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda, general ve amirallerin TSK’dan ilişiğinin 4 şekilde kesilebileceği belirtiliyor. Buna göre, general ve amirallerin TSK ile ilişikleri, yaş haddi, kadrosuzluk gerekçesiyle Yüksek Askeri Şura kararı, kendilerinin emeklilik talebi ya da Kanun Hükmünde Kararname ile kesilebiliyor.

Erdoğan YAŞ üyelerine yemek verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyeleri onuruna akşam yemeği verdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı yemek yaklaşık 1 saat sürdü.

BAŞBAKAN ANITKABİR ÖZEL DEFTERİNE NE YAZDI?

‘Türkiye 2. kurtuluş mücadelesinden büyük zaferle çıktı’

YÜKSEK Askeri Şura üyeleri, toplantı öncesi Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Anıtkabir’i ziyaret etti. Yıldırım, Atatürk’ün mozolesine çelenk koymasının ardından Şura üyeleriyle birlikte Anıtkabir merdivenlerinde fotoğraf çekildi. Başbakan Yıldırım, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı:

Kurduğun Türkiye Cumhuriyeti’ni daima yüceltip istiklal ruhuna sadık kalarak ülkemizi istikbale emniyet ve güven içinde taşıma azmindeyiz. TSK da demokrasi ve milli iradeye bağlı olarak hizmet etmeye devam edecek. 15 Temmuz gecesi Türkiye, 2. kurtuluş mücadesinden zaferle çıkmıştır. Milletimiz iradesini hiçbir vesayet odağına teslim etmeyeceğini göstermiş, ülkesine ve demokrasine sahip çıkmıştır. Milyonlarca insanımız şahadete koşarken istiklal ruhunu koruduğunu bütün dünyaya ilan etmiştir. Devletimize, milletimize kast eden bütün terör örgütlerini bertaraf edeceğimiz muhakkaktır. 2016 YAŞ çalışmalarının ülkemize, milletimize ve TSK’ya hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesileyle aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi şükranla anıyorum. Huzurunuzda bir kez daha ifade etmek isterim ki bu millet kıyamete kadar dimdik ayakta kalacaktır. Bu bayrak kanımızın son damlasına kadar göklerde dalgalanacak. Bu ezanlar, selalar semalarımızda sonsuza kadar yankılanacak. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Ruhun şad olsun.

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ İÇİN YENİ SİSTEM TEKLİFİ

‘Genelkurmay ve MİT Beştepe’ye bağlansın’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün yoğun bir trafik yaşadı. Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve Başkanlık Divanı üyeleriyle görüşen Erdoğan, saat 16.00’da MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı kabul etti. Saat 20.00’de de Yüksek Askeri Şura üyelerine akşam yemeği veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Meclis Başkanı Kahraman ve beraberindeki heyeti kabulünde gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ilk kez CHP’liler, MHP’liler ve HDP’liler nezaket ziyaretinde bulundu. Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önemli açıklamalar yaptı.

Erdoğan’ın “MİT ve Genelkurmay Başkanlığı Cumhurbaşkanlığı’na bağlansın istiyoruz” açıklamasını yaptığı öğrenildi. Erdoğan ayrıca Kuvvet Komutanlıkları’nın da Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmasını istediğini belirtti. Erdoğan, “İktidar ve muhalefet anlaşırsanız böyle bir düzeni harekete geçirelim” dedi.

Haberin Devamı