Gazete Vatan Logo

Kaldırılan vergi iadesi geri mi geliyor?

Malİye’de KDV gelirlerinin düşüşünün şoku yaşanıyor. Bu yılın başında fiş toplama zorunluluğunun kalkmasıyla vergi gelirlerinde aşırı düşüş meydana geldi.

Bu yıl vergi gelirlerinin yüzde 23.6 artmasını hedefleyen Maliye, rakamların geçen yılın altında kalması nedeniyle çözüm arayışına girdi.
Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün yaptığı hesaplamalara göre; bu yılın ilk 8 ayında KDV tahsilatı 10 milyar 880 milyon YTL’de kaldı. Tahsilat, hedeflenen yüzde 23.6’lık artış bir yana, 2006’nın dahi gerisinde kaldı. 2006’nın ilk 8 ayında KDV tahsilatı 10 milyar 920 milyon YTL düzeyinde gerçekleşmişti.
İlk akla gelen yöntem ise önce çalışanlar sonra da emekliler için kaldırılan vergi iadesi sisteminin geri getirilmesi oldu. 2008 yılından itibaren çalışanların yeniden fiş toplamaya başlayacağı iddiaları son günlerde konuşulmaya başlandı.
Maliye yetkilileri ise “Denetimler ve cezanın fiş kesme ve fiş isteme konusunda etkili olmadığı bir gerçek. Bugüne kadar fiş alınmasıyla ilgili çeşitli kampanyalar düzenledik. İlkokullar arasında yarışmalar yaptık. Toplumda fiş almanın bir vatandaşlık görevi olduğu bilincini yerleştirmeye çalıştık. Ancak tüm bu çalışmaların etkili olduğunu söylemek iyimserlik olur. KDV gelirini nasıl artırabiliriz bunu değerlendiriyoruz.” demekle yetindiler.

Haberin Devamı