Gazete Vatan Logo

Kalbinizin de romatizması olabilir…

Basit görülen bir üst solunum yolu hastalığı, kalbinizi etkileyecek kadar ağır sonuçlar doğurabilir mi?

Kalbinizin de romatizması olabilir…

Beta mikrobuyla ortaya çıkan ve romatizmal hastalıkların en tehlikesi olarak kabul edilen romatizmal kalp hastalığı, bugün gelinen noktada binlerce çocuk ve yetişkini etkiliyor. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Bayram romatizmal kalp hastalığını anlatıyor.

Romatizmal kalp hastalığı nedir?

Kalp romatizması olarak da bilinen romatizmal kalp hastalığı, kalp kapakçığında meydana gelen iltihaplanmaya verilen addır. Romatizmal ateş sonucunda ortaya çıkan bu hastalık kadın- erkek her yaş gurubunda görülebilir.

Tekrarlayan üst solunum yolu hastalıklarına dikkat

Daha çok üst solunum yolları hastalıkları sonrasında eklemlerde meydana gelen iltihaplanma ile birlikte kendini gösterir. Özellikle de tedavi edilmeyen üst solunum yolu hastalıkları 3 hafta sonra romatizmal ateşe dönüşerek bu soruna yol açar. Üst solunum yollarında ve eklemlerde meydana gelen iltihaplanma kalbe kadar ulaşarak kalp romatizmasını beraberinde getiriyor.

Bu belirtileri iyi gözlemlemek önemli!

Romatizmal kalp hastalığının birçok yaygın belirtisi vardır. Önemli olan bu bulguları doğru yorumlayarak en erken zamanda doktora başvurmaktır.

Haberin Devamı

* Kalp çarpıntısı,

* Göğüste ağrı,

* Nefes almada zorlanma,

* Düşük veya yüksek kan basıncı,

* Kalp ritminde düzensizlik,

* Yorgunluk,

* Sürekli üşüme hissi, (Özellikle de el ve ayaklarda)

* Baş dönmesi,

* Mide bulantısı,

* Eklemlerde görülen ağrı,

* Morarma

* Soğuk algınlığı en sık görülen belirtileridir.

Daha çok çocuklarda görülüyor

Her ne kadar, her yaş gurubunda ve cinsiyette de görülse en çok kadınlarda ve çocuklarda rastlanıyor. Özellikle de çocukluk çağında görülen boğaz enfeksiyonlarında erken tanı büyük önem taşıyor. Sık tekrarlanan boğaz enfeksiyonlarında tedavi için geç kalınması durumunda ise romatizmal ateş, kalbi vurabilir. Üstelik bu yaşlarda kalpte bir hasar görülmese bile orta yaşlarda kalp romatizması belirtileri ortaya çıkabilir. Bu noktada ciddiye alınması gereken bir diğer nokta ise çocuklarda kalp probleminin boyutuna göre 6- 12 ayda bir doktor kontrolünde olmasının gerektiğidir.

Haberin Devamı

Kalp romatizmasında tanı süreci

Erken teşhisin çok önemli olduğu kalp romatizmasında tanı sürecinde birçok yöntem kullanılmaktadır. Genel olarak kan sayımı, EKG, ekokardiyografi ve boğaz kültürü işlemleri uygulanmaktadır.

Kalp romatizmasında tedavi süreci

Kalp romatizmasında uygulanan tedavilerin en önemli amacı tekrar enfeksiyon riskini ortadan kaldırarak vücudun ve kalbin dinlenmesini sağlamaktır. Bu noktada enfeksiyona neden olan mikrobik sebeplerle savaşmak için antibiyotik tedavi uygulanır. Genel olarak aspirin, kortizon, antiromatizmal ilaçlar tercih edilir. Hastalığın seyrine göre penisilin kullanılacaksa mutlaka hastaya öncesinde bir test uygulanmalı, sonuçlar uygunsa bu ilaç kullanılmalıdır. Çok ileri vakalarda ise balon valvüloplasti ve cerrahi yöntemler uygulanabilir.