Gazete Vatan Logo

Kalaşnikof gölgesinde büyümek...

Ünlü silahın yaratıcısı hayatını kaybettikten sonra 'silahın dehşetini' yaşayanlar anlattı

Dün ölen Mihail Kalaşnikov'un buluşu olan otomatik saldırı silahı kalaşnikof dünyada en çok bilinen ve en yaygın kullanılan silahlardan biridir.

Hindistan'ın yönetiminde olan ve 1989'dan bu yana silahlı mücadele verilen Keşmir'de her yerde silah görmek mümkün. BBC'nin İzleme Servisi'nden Keşmirli Suhail Akram, kalaşnikof gölgesinde büyümenin nasıl bir şey olduğunu anlatıyor.

Mihail Kalaşnikof'un ölüm haberi bende tuhaf, yılgınlık veren bir duygu uyandırdı. Keşmir'de büyüdüm. Orada geçirdiğim 25 yılda gördüğüm kalaşnikof sayısının haddi hesabı yoktu. Böyle sorunlu bölgelerde yetişen ve erken yaşta asker kamuflajı ve mermilerle tanışan çocukların çoğu gibi ben de bir yandan silah merakı öte yandan silah korkusuyla büyüdüm. Mahalledeki kızlarla seksek oynadıktan sonra akşam üzeri bir araya toplandığımızda, 8-12 yaş arası erkek arkadaşlarımla silahlar hakkında sohbet ederdik.
Neşeli konuşmalardı bunlar. Büyüdüğümüzde büyük silahlar taşımayı hayal ederdik. Fısıltıyla konuşurduk, tabu olan bir konudaki konuşmalarımızı ailelerimizin duymasından korkarak.
Keşmir, güney Asya ülkeleri arasında kendisini bölen fiili Kontrol Hattı'nı geçerek Pakistan yönetimindeki tarafa geçip silahlı eğitim alarak "Hindistan yönetimi"ne karşı savaşmak amacıyla geri dönen çok sayıda gence tanık oldu.

Kalaşnikov mu Kalaşunkof mu?

Annem ve babam, bir kalaşnikof elde etmenin zor olmadığı bu siyasi kaos içinde büyümemizden endişe duyuyordu.
Güvenlik güçlerinin silahları farklıydı. Ama benim merakım kalaşnikoftu.

Sokaklarda en çok göze çarpanı oydu. Militanlara karşı operasyonları yürüten milis birlikleri Rashtriya Rifles bu silahları taşıyordu. Uzun kara bıyıkları ve kafalarına taktıkları siyah bandanalar onlara tehditkâr bir hava veriyordu. Tipik Keşmir aksanımızla bu silahlara "kalaşnikof" yerine "kalaşunkof" diyorduk.
Yıllar geçti, Keşmir 1990'ların ortasında kötü bir şiddet sarmalının içine girdi. Çatışma seslerini duydukça arkadaşlarımla bahse girerdik, atılan silahın kalaşnikof mu hafif makinalı tüfek mi olduğuna dair. Keşmir'de kalaşnikofu hem askerler hem isyancılar kullanıyordu. Binlerce suçsuz insan öldü. O zamanlar cephane boldu; kalaşnikof kültürü hakimdi. Ama bu silahın oyuncak gibi kullanıldığı anlar da olmuyor değildi. 12 yaşındayken mahalledeki bir kriket maçında kavga çıktığında delikanlılardan birinin paslı bir kalaşnikof çıkarıp göstermesi herkesi korkutup sessizliğe gömmüştü. İşte o gün bu silahın olağanüstü ve korkutucu gücünü daha iyi anlamıştım. (BBCTÜRKÇE)

Haberin Devamı