Gazete Vatan Logo

Kahvaltınız ne kadar sağlıklı?

Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu bilinen bir gerçek. Peki biz bu önemli öğüne yeterince özen gösterebiliyor muyuz? Diyetisyen Gizem Şeber hangi kahvaltının ne kadar sağlıklı olduğunu anlattı ve puan verdi..

Kahvaltınız ne kadar sağlıklı?

EN SIK TERCİH EDİLEN KAHVALTI SEÇENEKLERİ VE ÖZELLİKLERİ

Kaşarlı tost:

Sağlık puanı: 7

Büfeden hızlıca alıp atıştırdığımız tost ortalama 300-325 kalori içeriyor. Bunun yaklaşık 9 gramı ise direk yağdan geliyor. Protein ve karbonhidratı aynı anda içermesi pozitif bir yönü olsa da daha sağlıklı seçimler yapmak mümkün.

Kepekli beyaz peynirli tost:

Sağlık puanı: 9

Kepek ekmeğine beyaz peynirli tostun kalorisi 210. Ayrıca kaşarlı tosta göre yağ içeriği daha düşük, lif ve kalsiyum içeriği daha yüksek. Tok tutmasının yanı sıra, bağırsak sağlığı açısından da olumlu etkileri daha fazla.

Börek:

Sağlık puanı: 2

Bazı böreklerin bir porsiyonlarının kalori içerikleri günlük almamız gereken enerjinin yarısı kadar edebiliyor. Bir porsiyon börekte bir kilo sebzeyi pişirecek kadar yağ var. Sabah aç karnına bu miktarda yağ tüketmek sağlıklı değil.

Poğaça:

Sağlık puanı: 2

İşe yetişirken yaklaşık üç ısırıkta biten içeriğine göre kalorisi değişse de en iyimser tablo ile 250 kalori içeren, yağ içeriği yüksek kahvaltı türüdür. Yağı sindirim sistemine rahatsızlık verebilir hızlıca atıştırıldığı için de tok tutmaz.

Haberin Devamı

Kahve veya kremalı kahve:

Sağlık puanı: 1

Kafein içeriği ile kişiye o an için enerji veriyormuş gibi gözükse de kahve tek başına kahvaltının yerini asla tutamaz. Büyük boy bir kremalı kahve neredeyse yarım orta boy pizza kadar kalori içerebiliyor. Bilinmez kiloların nereden geldiğine şaşırmamak gerekiyor.

Serpme Türk kahvaltısı:

Sağlık puanı: 5

450 kaloriden başlayan serpme Türk kahvaltısı, tüketilen ekmek ve yiyecek miktarına göre kalorisi günlük almamız gereken kaloriye kadar çıkabilir. Bu nedenle sadece hafta sonu ödülü olarak kalmaya devam etmeli.

Simit peynir:

Sağlık puanı: 6

Bir simit ortalama 4 dilim ekmek eder. Bu nedenle gözümüze son derece masum gözüken bu kahvaltının değeri ortalama 420 kaloridir. Gün içerisinde ekmek tüketimi konusunda daha hassas davranmak da fayda var.

Muffin:

Sağlık puanı: 3

Aslında kültürümüze yeni yeni sızan kahvaltı seçeneklerinden biri. Yağ içeriği börek ve poğaça kadar yüksek olmasa da şeker içeriği yüksek. Bir adedi ortalama 400 kalori. Hacmi küçük olduğundan kişiyi psikolojik açıdan tatmin etmez.

Haberin Devamı

Meyveli yoğurt:

Sağlık puanı: 8

Karbonhidrat ve proteini dengeli içermesi, kişiyi taze ve hafif hissettirmesinin yanı sıra kalsiyumdan da zengin bir kahvaltıdır. Şeker içeriği hazırlanış şekline göre değişiklik gösterse de ortalama 200-250 kaloridir.

Granola:

Sağlık puanı: 3

Süt veya yoğurtla karıştırılarak tüketilen granola; kaliteli karbonhidrat ve lif içerir. Fazla miktarda gronala istenen kalorinin aşılmasına sebep olabilir. Bir kase sütlü granola çeşidine göre ortalama 280-350 kalori arasındadır.

Avokadolu tost:

Sağlık puanı: 9

Sağlıklı yağ içeriği ile kalp dostu olan avokado yüksek kalorili bir meyve olduğu için tüketim miktarına dikkat etmek gerekiyor. Kızartmış ekmek dilimleri üzerinde servis edilen avokado dilimleri ile yapılan tost ortalama 230 kalori.

Kahvaltı gevrekleri:

Sağlık puanı: 4

Tam tahıl ile hazırlanmış olanlar tercih edilmeli. Her ne kadar süt veya yoğurt ile tüketildiklerinden daha dengeli bir kahvaltı haline gelseler de uzun süre tok tutmazlar ve lif içerikleri düşüktür. Bir kase süt ile 280-330 kalori arasındadır.

Haberin Devamı

Sucuklu yumurta:

Sağlık puanı: 6

Dört halka dilim sucuğun üzerine kırılmış bir yumurta (ekstra yağ koymadan) ortalama 150 kalori içerir. Protein içeriği yüksek olduğu kadar doymuş yağ içeriği de yüksektir ve ayda bir yenmelidir.

Omlet çeşitleri:

Sağlık puanı: 9

Sade omlet yaklaşık 150 kalori iken peynirli ve/veya şarküterili çeşitlerinde kalori ve yağ miktarı artar. Yanında 1-2 dilim tam tahıllı ekmek ile son derece dengeli ve sağlıklı bir kahvaltı olacaktır.

Krep:

Sağlık puanı: 2

Bir orta boy krep ortalama 100 kaloridir. Tüketildiği ürüne bağlı olarak kalorisi değişir. Krem peynir ile tüketilen bir krep daha sağlıklı iken balla tüketilen sadece karbonhidrat içeren ve çabuk acıktıran bir kahvaltı olacaktır.