Gazete Vatan Logo

Kahramanmaraş geçilmez!

’Maraş Katliamı’nın 36’ncı yıl dönümü nedeniyle anma toplantısı yapmak isteyenler uzun süre şehre alınmadı. Kentte olağanüstü önlemler alındı.

Kahramanmaraş’ta 1978 yılında 19 - 26 Aralık tarihleri arasında resmi kayıtlara göre 103 kişinin öldüğü ‘Maraş Katliamı’nda 36. yıl dönümünde yapılacak her türlü basın açıklaması, eylem ve yürüyüş valilik tarafından yasaklanmıştı. Bu karar uyarınca Alevi örgütlerince anma etkinliğinin yapılacağı dün kentte güvenlik önlemleri artırıldı. TCDD Gar alanı ile Erenler Derneği çevresinde polis tarafından yoğun güvenlik önlemi alındı.

Arabalar tek tek arandı

Kahramanmaraş’a çevre illerden gelecek gruplara yönelik kentin giriş noktalarında zırhlı araçlarla birçok uygulama noktası oluşturuldu. Denetim noktasına gelen yabancı plakalı ve toplu taşıma araçlarını durduran güvenlik güçleri, aradığı araçlarda bulunanları kimlik kontrolünden geçirdikten sonra yola devam etmelerine izin verdi. Anma toplantısı için değişik kentlerden gelen kalabalık grup ise Valiliğin yasak kararıyla güvenlik güçleri tarafından durduruldu.

Haberin Devamı

Takviye polis ve jandarma

Yaklaşık 100 kişilik grup ellerinde pankartlarla slogan atarken Adıyaman, Diyarbakır ve Gaziantep gibi illerden de takviye jandarma ve polis ekipleri geldi. Kentte görevli polis sayısı 220’ü buldu. Polis, gruptakileri Gaziantep Karayolu Narlı kavşağında durdurarak geri dönmelerini istedi. Kalabalık ise karayolunda beklemeye başladı. Pazarcık Kaymakamı Mehmet Boztepe ve İl Jandarma Komutanı Albay Coşkun Doğan da gruptakilerle görüştü. Ancak yol akşam saatlerine kadar açılmadı.

Cemevi önünde tören
Kent girişinde bekleyen grup akşam saatlerinde yolu trafiğe kapattı. CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, telefonla Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer’i arayıp görüştü. Kalabalığın Narlı Mahallesi’ndeki cemevinde toplanmasına izin verildi. Özbolat, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, HDP Milletvekili Sabahat Tuncel ve alevi derneklerinin başkanlarının da aralarında bulunduğu kalabalık, cemevi önünde saygı duruşunda bulundu. Alevi dedesi tarafından gülbenk okundu. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş, “Yasak kararı mağdurların bir kez daha mağdur edilmesi, katliamın sahiplenilmesidir” diye konuştu.

Haberin Devamı