Gazete Vatan Logo

Kahraman kırtasiye zincirlere yenilmedi

Kırtasiyeciler gıdadan giyime, kozmetikten kırtasiyeye birçok ürünü tek çatı altında sunan market zincirleriyle rekabette zorlandı. Ancak kepenk kapatmak yerine 500-1.500 metrekarelik modern mağazalara dönüştü, kırtasiyenin yanına oyuncak ve ofis malzemelerini koyarak çıkış yolunu buldu.

Kahraman kırtasiye zincirlere yenilmedi

Türkiye’de perakende sektörü organize hale dönüştüp dev zincirlere dönüştükçe bakkal, manav, kasap gibi küçük esnaf sıkıntı yaşadı. Rekabete ayak uyduramayanların çoğu kepenk kapatmak zorunda kaldı. Kırtasiyeciler de gıdadan giyime, dekorasyondan kırtasiyeye birçok ürünü tek çatı altında sunan dev market zincirleriyle rekabette zorlandı. Ancak kepenk kapatmak yerine daha büyük metrekareli, modern mağazalara dönüşüp kırtasiye ürünlerinin yanına oyuncak, yayın ve ofis malzemelerini de koyarak çıkış yolunu buldu.

Sezon kötü geçmedi

Türkiye’de 12-13 bin noktada perakende satış yapan nokta olduğunu, okul döneminde zincirlerin eklenmesiyle bu sayının daha da yükseldiğini söyleyen Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Vecdet F. Şendil, “Zincirler Türkiye’nin gerçeği... Manav bitti, kasap bitti, bakkal bitmek üzere... Ama kırtasiye sektörü zincirlere cevap verdi. Kırtasiyenin yanında oyuncak yer aldı, yayın yer aldı, ofis malzemeleri yar aldı ve daha güçlü hale geldi. Kırtasiye sektörü daha fonksiyonel ve daha modern bir hale geldi. Artık 500 ve üzeri metrekarelere sahip kırtasiye mağazaları açılıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kırtasiye sektöründe ithalattan dolayı arz fazlası olduğunu, bunun da kârlılıkları etkilediğini kaydeden Şendil, okulların geç açılmasına rağmen sezonun iyi geçtiğini vurguladı. Şendil, şöyle devam etti: “Okul sezonu iyi açıldı, sonuçlar fena olmadı. Eylül ayı okula dönüş ayı. Tüm perekande sektörü bayram eder. Bir anda turizm sektörü için bizim okula dönüş dönemi ötelendi. Bizim sektör vadeli çalışır ve ödemeler Eylül ayına bindirilir. 10-15 ilde terör kaynaklı bir duraklama oldu. Dolayısıyla bir tedirginlik yaşandı ama sektörü çökertecek kadar büyük olmadı. Öldük, bittik diyeceğimiz bir sezon yaşamadık.”

Yol haritası çizilecek

274 üyesi olan TÜKİD, 26-29 Kasım tarihleri arasında Antalya’da kurultay düzenleyecek. Kurultayda hedef; sektörün imalatçı, tedarikçi, toptancı ve perakendeci kanallarının birbirini dinlemesi, geleceğe dönük yol haritasının çizilmesi. Vecdet F. Şendil, “Sektörün her katmanı sorunlarını konuşsun istiyoruz. Planladığımız sektör analizini nasıl yapacağımızı da anlatacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

1.5 milyar dolarlık pazar

VECDET F. Şendil’in verdiği bilgiye göre lise öğrencileri için kırtasiye harcaması kişi başına 150-200 TL. Bu rakam ortaokul öğrencileri için 250-300, ilkokul öğrencileri için ise 300-350 TL civarında. Şendil, sözlerini şöyle sürdürdü: “17-18 milyon öğrenci için 250 TL ortalama harcamayı baz alırsak 1.5 milyar dolarlık bir pazar var. Kağıt gibi diğer sarf malzemelerini de eklersek sektörün büyüklüğü 3 milyar doları bulur.”