Gazete Vatan Logo

Kahire’nin idam kararına tepki

Mısır’da Temmuz 2013’teki askeri müdahaleyle görevinden uzaklaştırılan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye idam cezası verilmesine Washington ve Brüksel’den tepki geldi. Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini tarafından yapılan yazılı açıklamada, Mursi ve Müslüman Kardeşler yöneticileri hakkında verilen idam kararlarının ‘endişe verici’ olduğu vurgulandı. Açıklamada, Mursi’ye verilen idam cezasının ‘insan onurunun kabul edilemez bir şekilde ayaklar altına alınmasının bir göstergesi’ olduğu belirtilirken, AB’nin şartlar ne olursa olsun idam cezası verilmesine karşı olduğu hatırlatıldı. Mogherini, AB’nin Mısır yönetimini uluslararası sorumluluklarını tekrar yerine getirmeye çağırdığını ifade etti.

ABD rahatsız

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise Mursi ile Müslüman Kardeşler üyelerine verilen müebbet hapis ve idam cezalarından ‘derin rahatsızlık’ duyduklarını bildirdi. Kirby idam kararlarının adil olmadığı gibi, hukukun üstünlüğü ilkesine de aykırı olduğunu savundu. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da idam kararlarını kınadıklarının altını çizdi.

Haberin Devamı

Mısır yargısı, Mursi’ye ‘hapishaneler baskını’ davasında verilen idam cezasını onarken, ‘casusluk’ davasındaki idam cezasını ise müebbet hapse çevirmişti.