Gazete Vatan Logo

Kağıthane'yi neler bekliyor?

Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Kağıthane'de hayata geçirdikleri yenilikleri anlattı

11 yılda Kağıthane’nin yüzde 36’sını dönüştüren Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, önümüzdeki süreçte sandal sefalarından metroya, tarihi tramvaydan etkinliklere kadar bir çok detayı ilçesine getirecek

Göreve geldiği 2004 yılından bu yana, Kağıthane ilçesini neredeyse yeniden yapan Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, büyüdüğü ve başkan olduğu ilçesini emlakeki.com’a anlattı…

Göreve başladığınızda nasıl bir Kağıthane hayal ediyordunuz ve bugün neredesiniz?

2004’de biz göreve gelir gelmez hemen halkla yönetim arasındaki bağı oluşturalım istedik.

Neler yaptınız?

Bunun için de cep telefonumuz, kapımız sürekli açık halde. Sürekli vatandaşla istişare yapıyoruz. Muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla buluşuyoruz bunu yılda birkaç sefer yapıyoruz. Sanatçı yazar arkadaşlarla toplantılar yapıyoruz bunları geleneksel hale getirdik. Mahalle mahalle gezip bir halk meclisi toplantısı yapıyoruz

Kentsel dönüşümde neler yaptınız?

Öncelikle Kağıthane’yi modern bir kent olarak geleceğe hazırlamamız gerektiğini düşündük. Göreve gelir gelmez kentsel dönüşüm için çalışmalar yaptık. Kağıthane’nin 1/5000 çapında revizyonlar yaptık ve gecekondu önleme bölgeleri oluşturduk. Sanayi bölgelerinde planlar yaptık, bir de mahalle içlerinde dönüşümü teşvik etmek için planlar oluşturduk. Ayrıca buraların yatırımcılar için cazip hale gelmesi gerekiyordu. Bunun için kamu ve özel yatırımları getirdik. Kağıthane-Dolmabahçe Tüneli yapıldı ve bununla birlikte Kağıthane, İstanbul’a uzak algısı ortadan kalkmış oldu.

Haberin Devamı

Şu an hangi noktadasınız?

2004 yılından bu yana yapıların tam yüzde 36’sını yeniledik. Bu 70 bin bağımsız bölüme tekabül ediyor, Toplam bağımsız bölüm 180 bin, nüfusumuzun neredeyse yarısının yaşadığı alanları yeniledik.

Dönüşümde hangi bölgelerde yoğunlaşıyorsunuz?

Tüm mahallelerimizde… Bizim için gecekondu önleme bölgelerinin yenilenmesi çok önemli. Sanayi alanlarının yenilenmesi bizim için önemli. Bu planlar olmazsa bizim dere ıslah çalışmamızı yapma şansımız yok. Eğer kenti dönüştürmezseniz kullanabileceğiz hiç alan yok. Yeşil alanları dönüşümle birlikte arttırmış olduk.

Haberin Devamı

İstanbul’da dönüşüm zorunlu

“KAĞITHANE’deki gibi bir dönüşümü gerçekleştirmek çok güç” diyen Başkan Fazlı Kılıç, “Çünkü her inşaat çevresini inanılmaz derecede rahatsız ediyor” dedi. Kılıç şöyle devam etti: “Ama İstanbul’da dönüşüm zorunlu. Biz şöyle düşünüyoruz. Önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde bütün binaların dönüştürülmesi gerekiyor. İlçemiz cazibe merkezi haline geldi, yenilenip dönüştükçe Kağıthane’lilerin ev ve arsaları daha değerli hale geliyor.”

3D ile yeni bir ilçeye

GÖREVE geldiklerinde Kağıthane’ye 3D getirmeyi çok istediğini belirten Kılıç, şunları aktardı: “Bu 3D de, Deniz suyu, demiryolu ve dönüşüm idi. Deniz suyu, Çayırbaşı’ndan Tünel’le, Haliç’i yılda 3 sefer devir dayim edecek kadar geliyor. Ardından demiryolu ile ilgili çalışmalarımızı hep sürdürdük ilahesi yapıldı. Dönüşümle de yolumuza devam ediyoruz.”

Artık tersine göç başladı

YILLAR önce Kağıthane’ye ilk geldikleri günden bu yana hiç bir vatandaşın ilçelerinden gitmelerini istemediklerini belirten Kılıç şöyle konuştu: “Biz 1960 yılında Kağıthane’ye geldik. Maddi durumu iyiye gidenler buradan ayrılmasın istiyorduk. Tam tersine, göç alan bir ilçe olsun istiyorduk. Öyle de oldu. Artık insanlar İstanbul’un en prestijli bölgelerinden Kağıthane’ye taşınıyorlar. Bunu yakayabilmek için bir çok çalışmalar yaptık.”

Haberin Devamı

Burası Bizans’tan beri yaşayan bir ilçe

KAĞITHANE’nin İstanbul’un merkezinde olmasına rağmen İstanbul’un dışında algısını aldığını vurgulayan Fazlı Kılıç, “Aslında burası İstanbul’un tam merkezindeyiz ve tarihi bir yerleşim merkezi” dedi. Kılıç, şöyle devam etti: “Hatta Bizans döneminden bu yana yerleşim merkezi halini almış bir ilçedir. Tarihi yapılarımızı da restore ederek bir yandan da yine tarihi bir bölge olduğumuzun vurgusunu yapmış olduk.”

İşte tarih işte demiryolu

FAZLI Kılıç son dönemde kendilerini en çok heyecanlandıran projelerden birinin de tarihi demiryolu olduğunu belirtti ve ekledi: “Çiftaban’la Haliç arasında, 1914 yılında yapılmaya başlanıp kullanılan, rayları 61 cm genişliğinde bir hat. İstanbul’un işgalinde Silahtarağa elektrik santrali kömürsüz kaldığında böyle bir çözüm üretilmiş. Anadolu’ya asker ve techizat sevkiyatı yapılmış.

Haberin Devamı

Tren olacak orjinalinden çıkmayacağız. Proje çalışması devam ediyor. Tabi bu çalışmanın büyük bir bölümü ilçemizin sınırları dışında. İdari olarak da , ekonomik olarak da büyükşehir belediyesinin kontrolü altında olacak.”

Otoparkı olmayan projeye onay yok!

ADA bazında kentsel dönüşümler yapan Fazlı Kılıç başkanlığındaki Kağıthane, kendisinin anlatımıyla süreç şöyle işliyor: “Her daire sayısı kadar otopark üretiyoruz. Dönüşümlerde yüzde 30 imarda teşvik veriyoruz. Kamu ve özel sektörün yapmış olduğu yatırımlarla 2 yılda 10 bine yakın otopark ürettik. Ayrıca kendi içinde otopark sorununu çözemeyen projeye imar vermiyoruz.

Bizde kentsel dönüşümü vatandaş kendisi yapıyor. Her adada bir iki parselde muhakkak problem yaşıyoruz. Ama adada yüzde 80 birlik varsa eğer geriye kalan yüzde 20 projenin dışında kalıyor. Fikirtepe’de olduğu gibi… Fikirtepe çok güzel bir örnek oldu yerel yönetimler için.”

Sana bir gün tepeden baktım…

KAĞITHANE Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, “İlçeye çok güzel çalışmalar yaptık” dedi ve özetledi: “. Her çalışmanın bizim için ayrı bir önemi var. Mesela ‘Zabit Mektepler’ diyoruz. Eskiden o bölge piknik bölgesiydi. Ama çocukluğumuzdan beri o tarihi yapı döküntü haldeydi. Göreve gelir gelmez ‘orayı nasıl yaparız’ saldırdık ve sonunda başardık. Her çalışmanın bizim için çok büyük anlamı var. Asıl amacımız Kağıthane’de anlayışı değiştirmekti. 2004 yılına kadar insanlar, ‘bir kaçak kat nasıl yapabilirim, çatı arasına bir katı nasıl girebilirim’ algısı ile ilerliyordu. Şimdi ise kim ‘Kağıthane’ye en iyi projeyi yapabilirim’ diye çabalıyor.

Projeler, dünyanın en önemli mimarları tarafından hazırlanıyor. Avrupa’da, dünyada ödül alan projeler, mimarlar çalışıyor. Anlayış değişmesi gerçekten bizleri sevindirdi. Kağıthane terk edilen bir ilçe olmaktan herkesin tercih ettiği bir ilçe durumuna geldi. Kağıthane, şehir merkezinde insanların aradığı her şeyi bulabileceği duruma geldi. Tiyatro, ücretsiz sinemalar, ücretsiz tiyatrolar, sosyal tesisler, açık kapalı spor alanları, sağlık alanları, eğitim alanları şehir merkezinde neyi arzu ediyorsak bulabileceğimiz bir ilçe durumuna geldik ki 2004’te bunların hiç birisi yoktu “

İşte geleceğin Kağıthane’sinde görecekleriniz

BAŞKAN Fazlı Kılıç, gelecek dönem projelerini de şöyle anlattı: “Bir çok yeni çalışmamız var. Otopark çalışmaları, spor merkezleri gibi çalışmalarımız var. Ama şu anda bizi en çok heyecanlandıran, Kağıthane merkezde devam eden Mecidiyeköy-Mahmutbey, Mecidiyeköy-Dolmabahçe metro çalışması. Kağıthane merkezden, Nurtepe mahallemizden, bir de Çağlayan’dan çıkışları olacak. Aynı noktadan Kağıthane Tarihi Demiryolu hattı geçecek. Bir de deniz suyu ile birlikte Haliç aksından gelen sandal çalışmamız var. Ücretsiz çalıştırıyoruz ve vatandaşlarımız biniyor. O sandalları Seyrantepe-Hasdal arasına taşımaya çalışıyoruz. Bir de yol genişletme çalışmamız var. Tünel’den Seyrantepe’ye doğru devam ettirmemiz gerekiyor. Bir de Zabıt Mektepleri’nin önündeki meydanı yenilemek istiyoruz. Şu anda Kağıthane merkezde 5 tane çok önemli çalışma devam ediyor. “

www.emlakeki.com