Gazete Vatan Logo

Kağıda çizdiğimiz her Ford’u üretiriz

Ford Otosan, otomotivde en büyük Ar-Ge merkezini Sancaktepe’de açtı. Genel Müdür Haydar Yenigün, “Beyaz kağıda çizilen her aracı yaratıp, üretecek güce ulaştık” dedi

Ford Otosan, Türk otomotiv sektöründe tek çatı altındaki en büyük Ar-Ge üssünü 68 milyon lira yatırımla devreye soktu. Gölcüklü üretici, İstanbul Sancaktepe’de inşaa edilen Ar-Ge merkeziyle Ford dünyasındaki gücünü daha da yukarılara taşıdı. Şirket Ford’un sadece üretim merkezi olmakla yetinmeyecek, merkezde yeni projeler, motorlar ve yeni modeller geliştirecek.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, beyaz kağıda çizilen bir aracı yaratıp, üretime geçebilecek kabiliyette Türkiye’nin tek otomotiv şirketi olduklarını belirterek, “1961’den bu yana süregelen bir Ar-Ge geçmişimiz var. Türkiye’de hiç kimsenin yapmadığı bir şeyi yapıyoruz. Motor, iç ve dış tasarım dahil aracı tasarlıyoruz” açıklamasını yaptı.

Sancaktepe’yle birlikte Ar-Ge merkezlerinin sayısının 3’e çıktığını kaydeden Yenigün, şu bilgileri verdi: “Üretimde olduğu gibi tasarım ve teknolojide de Ford dünyasındaki araçlara imza atıyoruz. Ford’un Global Cargo projesi Ford Otosan’a emanet edildi. Bunun yanı sıra hafif ticari araç tasarım ve mühendislik merkezi olduk. Global Ford içinde ayrıca dizel motorların tasarım ve mühendislik merkeziyiz. Motor yazılım ile kalibrasyon dahil sıfırdan motor ile platform geliştirebilen, iç ve dış tasarım dahil tüm bir aracı tasarlayabilen tek Türk otomotiv şirketiyiz. Bu Ar-Ge ile her şeyi yapabiliriz. Yapamayacağımız şey yok gibi.”

Haberin Devamı

Yatırımlar sürecek

Ford Otosan’ın 2010-2014 yılları arasında toplam Ar-Ge harcamalarının 1.22 milyar liraya ulaştının altını çizen Haydar Yenigün, bu yıl da 400 milyon liranın üzerinde bir harcama yapmayı öngördüklerini belirtti.

Yenigün, “2011-2014 arasında 1.6 milyar dolara yakın yatırım yaptık. Üçüncü fabrikayı açtık. Geçen yıl 245 bin araç üretip 192 binini ihraç ederek, 3.5 milyar dolarlık ihracat cirosu elde ettik. Türkiye’nin ticari araç ihracatının yüzde 62’sini gerçekleştirdik. Son 5 yılda 2 milyar dolar da ihracat fazlası verdik” dedi.

Dünyaya teknoloji ihracatı

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, dünyaya teknoloji ihraç ederek, Türkiye otomotiv sektörünün Ar-Ge’sine öncülük ettiklerini söyledi. Yenigün, son 5 yılda 300 milyon dolarlık mühendislik hizmeti ihracatı yaptıklarını belirterek, “Mühendislerimiz sürekli hareket halinde. Rusya’dan Çin’e kadar Türk mühendisleri projeleri üretime hazırlama konusunda Ford bünyesinde çalışıyor. Aylarca o tesislerde görev yapıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mühendis sayısı 7’ye katlandı

2002’den bu yana Ar-Ge personel sayısını 7 kat artırdıklarını ifade eden Haydar Yenigün, 2015 sonunda 1.450 mühendise ulaşacaklarını kaydetti. Yenigün, şöyle devam etti: “Tasarımcılarımız, konsept çizimden kil modele kadar tüm süreçleri gerçekleştirebiliyor. Sıfırdan motor tasarlayıp, test edip, üretiyoruz. Türkiye otomotiv sektörünün en üst düzey Ar-Ge’sini yapabilme yeteneğine sahip olmamız, bizi farklı bir konuma taşıyor. Türkiye’nin fikri haklar yetkinliği en yüksek, teknoloji ihraç eden otomotiv şirketiyiz. Ar-Ge gücümüz sayesinde, önümüzdeki 10 yılda Ford Otosan’ın daha da büyümesini sağlayacak global fırsatları araştırıyoruz.”

Haberin Devamı