Gazete Vatan Logo

Kaftancı ve faytoncu geldi sıra hamamcıda

Düğün organizasyonlarında trendlerin değişmesi yeni iş kolları da yarattı. Kına ve gelin hamamı organizasyonları yeniden popüler oldu. Kaftan dikenler ve fayton hizmeti verenler artık fuarlarda boy göstermeye başladı. Hamamcıların da bir sonraki fuarda yerlerini alması bekleniyor

Kaftancı ve faytoncu geldi sıra hamamcıda

İçinden aşk geçen Evlilik Hazırlıkları Fuarı, 16’ncı kez kapılarını açtı. Lütfi Kırdar’da 4 Şubat’a kadar sürecek fuarda; damatlıktan gelinliğe, düğün mekanından beyaz eşyaya kadar evlenecek çiftlerin birçok ihtiyacı yaklaşık yüzde 25 indirimli fiyatlar ve kampanyalarla yer alıyor.

13 milyar dolara ulaşan evlilik sektöründeki 22 iş kolunu buluşturan fuarda yaklaşık

150 firma stant açtı. Patika Fuarcılık Genel Müdürü Didem Cılga, fuar ile 2.5 milyar dolara yakın bir hacim yarattıklarını açıkladı. Bugün sadece İstanbul’da 1.500’ün üzerinde davet ve organizasyon firması olduğunu belirten Cılga, hem arzda hem de talepte ciddi bir artış yaşandığını söyledi. Türkiye’de 17 milyon genç nüfusun olduğunu ve her yıl ortalama 500-600 bin düğün veya nikah yapıldığını açıklayan Cılga, bunun yalnızca 90-110 bininin İstanbul’da yapıldığının altını çizdi. Los Angeles’dan sonra en çok nikah-düğün yapılan şehrin İstanbul olduğunu da söyleyen Cılga, “Bu yüzden normal mekanlar bile düğün mekanına çevrildi. Sadece düğün de değil bir süre önce kına ve gelin hamamı istenmezken şimdi moda oldu. Yeniliklerden haber oldukça talepler de değişti ve çoğaldı. Çiftler buraya geldiğinde yaklaşık 3 aylık hazırlık sürecini 3 günde yapabiliyorlar. Bu yıl da 50 bin çiftin fuarı ziyaret etmesini bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Evliliğin maliyeti bir önceki yıla göre 10 bin TL yükselerek ortalama 70 bin TL’ye kadar çıktı. Cılga, “Yemekli düğün, jimmy jip ve drone ile çekilen video istekleri maliyeti artırıyor” diye konuştu.

Gelinlikler 2 bin 500 TL’den başlıyor

Gelinlik fiyatlarında çok farklı seçenekler mevcut. Hazır gelinlikler 2 bin 500 TL’den başlıyor. Malzeme ve işçiliğin artmasıyla fiyatlar da artıyor. Damatlıklarda hazır giyim fiyatları 500-600 TL’den başlıyor, tercihe göre 3 bin ile 10 bin TL arasında değişkenlik gösteriyor.

1 çiftin tüm düğün masrafı karşılanıyor

- İstanbul’da evlenenler için ortalama kişi başı yemekli düğün fiyatları 80 TL ile 200 TL arasında değişiyor.

- 200 davetiye için 600 TL’den, 15 bin TL’ye ödeme yapılabiliyor.

Haberin Devamı

- Ziyaretçilerin yüzde 20’si erkek, yüzde 80’i kadın.

- Son yıllarda bohem tarzdaki ‘Boho wedding’ konseptli düğünler ön plana çıkıyor.

- Fotoğraf çekimleri için Dubai seyahatleri dikkat çekiyor.

- Her yıl fuarda bir çiftin tüm düğün masrafı karşılanıyor.

Düğün paketleri maliyeti düşürüyor

Evlilik hazırlığında en önemli bütçelerden birini ev eşyalarının kapsağını belirten Didem Cılga, şunları anlattı: “Koltuk takımları, zevke ve ihtiyaca göre 3 bin TL ile 16 bin TL arasında değişkenlik gösterirken televizyon ünitesi, televizyon ve tercihe göre DVD oynatıcı, ses sistemi de dahil edildiğinde 7-8 bin TL arası bir fark çıkıyor. Bazı firmalar yeni ev kuranlar için paket olarak oturma grubu, yemek masası, yatak odası takımı ve televizyon ünitesini kampanyaya dahil ederek daha hesaplı seçenekler de sunabiliyor. 9 bin TL’den başlayan fiyatlar isteğe göre 20-30 bin TL’leri buluyor. Beyaz eşyada da çeyiz paketi olarak firmaların sunduğu buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırından oluşan setler 4 bin TL’den başlayan fiyatlarla markaya göre değişkenlik gösteriyor. Tabii tüm bu masraflara halı, perde, mutfak eşyaları, ev tekstil ürünleri gibi pek çok ihtiyaç dahil olduğunda ev kurmanın maliyeti de minimumda 30-40 bin TL’yi geçebiliyor.”

Haberin Devamı

5-20 bin TL’ye düğün hikayesi

Fotoğraf ve video çekiminde son dönemin trendi düğün günü sabahından gelin ve damadın tüm gününün hikayeleştirildiği paket çekimler. Bu tür bir hikayeli çekim için çiftler 5 bin TL’den başlayan ücretler öderken seçeneklere göre 20 bin TL’ye çıkan rakamlar söz konusu.