Gazete Vatan Logo

Kafein iktidarsızlığa neden olur mu?

Kafeinn fazla tüketilmesi vücutta bir çok sorunu da beraberinde getiriyor. Peki ya kafein iktidarsızlığa neden olur mu?

Kafein iktidarsızlığa neden olur mu?

Çoğu erkek, hayatının belli bir döneminde ereksiyon olmak veya ereksiyon halinde kalmak konusunda sıkıntılar yaşayabilir. Çoğu vakada problem geçicidir ve koşulların değişmesiyle beraber kendiliğinden çözülür. Ancak bazı durumlarda ereksiyonla ilgili problemler, iktidarsızlığın, yani ereksiyonun başarılamadığı ya da sürdürülemediği sürekli bir sorunun işareti olabilir.

İktidarsızlık yaşı ilerlemiş erkeklerde sıkça görülür ancak yaşlanmanın normal bir parçası olarak kabul edilmemektedir. Çoğu vakada kesin bir fiziksel sebebi vardır ve birçok doktor iktidarsızlığı kalp hastalığının, yüksek tansiyon probleminin veya şeker hastalığı ya da diğer adıyla diyabetin komplikasyonlarının erken bir işareti olarak görür. Penisin erekte olabilmesi için yeterli miktarda kan akışı olmalıdır ve bu hastalıklar genellikle kan damarlarına zarar verdiklerinden, bu organa kan akışını engelleyebilirler.

Kafein kan damarlarının büzülmesine sebep olur ve tansiyonda geçici ama ani ve keskin bir yükselişe yol açabilir. Sağlıklı insanlarda kafeinin etkisi geçtikçe tansiyon da normale döner. Düzenli kahve içicileri ayrıca kafeine bir tolerans geliştirdikleri için bu etkiyi kendilerinde görmeyebilirler.

Haberin Devamı

Kafein ayrıca merkezi sinir sistemini uyarır, bu da ani bir enerji ve uyanıklığın görülmesini sağlar. Dört fincan kahveye kadar, kafein tüketimi zararlı olarak görülmemektedir. Kafeinin aşırı alınması ise kalp ritminin normal dışı olmasına, mide ve bağırsak sistemlerinin huzursuzluğuna, uykunun bozulmasına, baş ağrısına ve endişeye yol açabilir. Doktorlar günlük kafein alımını 200 miligramla sınırlandırmayı önerirler. Bu da 360 ml’lik kaplarda, iki kap kahvedeki kafein miktarına denk gelir.

Bugüne kadarki araştırmalarda kafein iktidarsızlıkla ilişkili görülmemiştir. Kafein iktidarsızlığa sebep olmayacağı gibi, ereksiyon sorunu için efektif bir tedavi bile olabilir. 2008’de şeker hastası fareler üzerinde yapılan bir araştırmada görülmüştür ki kafeinin iktidarsızlık problemi üzerinde olumlu etkileri mevcuttur. Bilim adamları henüz insan üstünde denemelere geçmemiştir ve diyabet hastası olmayan kişilerde aynı etkinin görülüp görülmeyeceği henüz bilinmemektedir. Ancak şeker hastalığı ereksiyon sorununda önemli bir faktör olabileceği için, bu hastalıktan muzdarip kişilerde iktidarsızlık tedavisi için bir umut vermektedir.

Haberin Devamı

Kafeinin iktidarsızlığa sebep olacağına dair bir bulgu yoksa da kan damarlarının büzülmesine yol açtığı bilinmektedir. Kalp hastası olan veya yüksek tansiyon problemi bulunan erkeklerde eğer ereksiyon sorunu yaşanıyorsa, kafein tüketimini azaltmak ve problemin iyiye gidip gitmediğini incelemek önerilir.