Gazete Vatan Logo

Kafasına esen tur düzenleyemeyecek

Okullar, vakıflar, dernekler, mahalle, köy sakinleri artık bir otobüs ya da minibüs ayarlayıp tur düzenleyemeyecek. Turlar için mutlaka yetkili bir acenta ile iş birliği yapılacak. Yeni yılla birlikte her turda TÜRSAB’a kayıtlı bir rehberin yer alması da zorunlu hale gelecek.

Kafasına esen tur düzenleyemeyecek

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, “İş veya tur arayan rehberin kendi adını yazdıracağı, aynı zamanda acentenin de hangi konuda, nerede rehber arıyorsa onu oraya yazacağı, iki tarafı buluşturan bir platform hazırladık. Bunu yayına alıyoruz pazartesi günü. 7 bin 500 acente ile 7 bin 500 rehber bu platformda bir araya gelecek” dedi.

Yasal boşluk var

Bağlıkaya, TÜRSAB ve Türkiye Rehberler Birliği (TUREB) arasında imzalanan Kapsamlı İş Birliği Protokolü Töreni’nde sektörün gelişimi için tasarlanan planlara ve denetim faaliyetlerine ilişkin değerlendirmeler yaptı. Bunlardan biri izinsiz turlarla ilgiliydi. Denetimlerin yeni yılla birlikte artacağını kaydeden Bağlıkaya, bundan böyle denetimsiz, yetkisiz turlarla çok daha sıkı şekilde mücadele edileceğini, konuyla ilgili yeni bir düzenlemenin de yeni yıla yetişeceğini söyledi. Bağlıkaya, 1618 Sayılı yasada, “Belediyelerin, okulların ve diğer kurumların ticari bir faaliyet olarak tur yapması yasaklanmıştır” yönünde ifadelerinin bulunduğunu belirterek ticari amaç gütmeyen turların serbest olduğunu, burada yasal bir boşluk bulunduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Yeni yasa için çalışmalara başlandığını anlatan Bağlıkaya, “Önümüzdeki senenin ilk aylarında bitirmiş olacağız. Buralarda bu tür boşlukları da elimizden geldiği kadar kapatmaya çalışıyoruz. Belediyeler resmi kurumlar, tabii ki tur yapabilirler ama rehber almak zorundalar, seyahat acentesi kullanmak zorundalar” dedi.

Masum görünüyorlar fakat tehlikeliler

Okulların, belediyelerin, hastanelerin, postanelerin kafasına göre turlar düzenleyemeyeceğini belirten Firuz Bağlıkaya, “Ücretsiz de olsa tüm kurum ve kişiler turlarında rehber ve acenta kullanacak kurallara ve standartlara uyacak” diye konuştu. Türkiye’de her yıl yaklaşık 250 bin kişinin yetkili acentaların dışında turlara yöneldiğini belirten Bağlıkaya, “Aracın gerekli standartlara uymaması, servislerinin zamanında yapılmaması kazaları da beraberinde getiriyor” dedi.

Rehber ve acenta cepte eşleşecek
Firuz Bağlıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Acente aradığı rehberi kurulacak platformda bulacak. Rehberler de boş kalmayacak. Sistemde herkesin belgeleri ve bilgileri olacağı için bu alanlarda korsan iş yapılamayacak.” TUREB Başkanı Zeki Apalı da sahada yaşanan sorunları yıllardır gözlemlediklerini ifade ederek, hem acentelerin hem de rehberlerin sorunlarının çözümüye ilgili çalışma yaptıklarını söyledi.

Haberin Devamı