Gazete Vatan Logo

Kadir Gecesi hangi gün? Kadir Gecesi ile ilgili hadisler!

Kadir Gecesi hangi gün? Sorusunun yanıtı merak ediliyor ve gündemde çok sık araştırılıyor. Kadir Gecesi ile ilgili hadisler de merak konusu oldu. İşte İslam'da büyük yeri bulunan Kadir Gecesi ile ilgili tüm bilgiler...

Kadir Gecesi hangi gün? Kadir Gecesi ile ilgili hadisler!

Kadir Gecesi ne zaman idrak edilecek? Sorusunun yanıtını haberimizde bulabilirsiniz. Müslümanlar için büyük önemi olan Kadir Gecesi 2018 yılında hangi güne denk geliyor. İşte merak edilen tüm bilgiler...

KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Ramazan ayının 27. gününe denk gelen Kadir Gecesi bu yıl 10 Haziran tarihinde idrak edilecek.

KADİR GECESİ İLE İLGİLİ HADİSLER

İbnu Ömer (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)’in ashabından bazılarına (radıyallahu anhüm), rüyalarında, Kadir gecesinin Ramazan’ın son yedisinde olduğu gösterildi. Rüyaları kendisine anlatılınca Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm): “Görüyorum ki, rüyanız son yediye tetâbuk etmektedir. Öyleyse, Kadir gecesini aramak isteyen son yedide arasın” buyurdu.”

Buhârî, Teheccüd 21, Leyletü’l-Kadr 2; Müslim, Sıyâm 205, (1165); Muvatta, İ’tikâf 14, (1, 321); (Tirmizî’de bulunamamıştır).

[Hadis.868]

Ebu Saîd (radıyallahu anh) anlatıyor: “Biz Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)’le birlikte Ramazan’ın orta on gününde i’tikafa girdik, yirminci günün sabahı olunca eşyalarımızı (evlerimize) taşıdık. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) (bir hutbe irad etti ve) sonra şunu söyledi: “İtikafa girmiş olanlar, itikaf mahallerine dönsünler. Zira bu gece bana Kadir gecesinin hangi gece olduğu gösterilmişti, sonra unutturuldu. Siz, son onda ve tek gecelerde arayın. Ayrıca bu gece kendimi su ve çamur içinde secde eder gördüm.” Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) itikaf mahalline dönünce, o günün sonuna doğru hava bozdu. Mescid o sıralarda (üzeri dallarla örtülmüş) çardak şeklindeydi. Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)’in burnu ve burun yumuşağı üzerinde su ve çamur bulaşığını gördüm. Bu gece 21. gece idi.”
Buhârî, Fadlu Leylet’l-Kadr 2, 3, İtikaf 1, 9, 13; Müslim, Sıyâm 213, (1167);
[Hadis.97]
Abdurrahman İbnu Ubeyd es-Sunâbihî Hz. Bilâl-i Habeşî (radıyallahu anh)’den nakledilen şu hadisi rivayet eder: Hz. Bilâl, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ın Kadir gecesi hakkında şöyle söylediğini işitmiştir: “O, son ondan yedinin ilkidir: Yani yirmi üçüncü gece.”
(Buhârî’de bulunamamıştır).
[Hadis.871]
Buhârî’nin Hz. Aişe’den kaydettiği bir rivayette, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle demiştir: “Kadir gecesini, Ramazan’ın son onunda arayın”.
Buhârî, Leyletü’l-Kadr 3; Tirmizî, Savm 72, (792).
[Hadis.869]

Haberin Devamı