Gazete Vatan Logo

Kadınların otomobil kullandığını göremedi

Suudi Arabistan’ın en reformist kralıydı

Kadınların otomobil  kullandığını göremedi

Kral Abdullah, zatürre tedavisi gördüğü hastanede, 90 yaşında hayatını kaybetti. Kadınlar için din adamlarıyla çatışmak pahasına ‘reform’ niteliğinde kararlar alan Kral, bir röportajında, “Bir gün kadınların da otomobil kullandığını göreceğiz ama bu biraz zaman alacak” demişti.

Abdullah Bin Abdülaziz el Saud, 37 erkek kardeşin 13’üncüsüydü. ‘Şatafahd’ lakabıyla anılan lüks tutkunu kardeşi Fahd’ın 1995 yılında kalp krizi geçirip felç olmasından sonra Suudi Arabistan’ın defakto lideri, 2005’te Fahd’ın ölümünün ardından resmen Kral oldu. Krallığının daha ilk yıllarından itibaren ülkede yönetime önemli ölçüde ortak olan Vahabi din adamlarının tepkisini çeken kararlara imza attı. Belki halkın gözleri önünde kafa ve kol kesmeler konusunda hiçbir değişim olmadı ama din polisinin yetkileri Abdullah döneminde kısıtlandı. Kral olduktan sonra Amerikalı kadın gazeteci Barbara Walters’a bir röportaj veren Kral Abdullah, ‘Kadın haklarına güçlü bir şekilde inanıyorum. Bir gün kadınların da otomobil kullandığını göreceğiz. Ama bu biraz zaman alacak, sabredilmeli’ demişti. Nitekim onun döneminde kadın hakları ve sosyal hayatta çok önemli gelişmeler yaşandı.

Haberin Devamı

Renkli çarşafa izin verdi
İşte Abdullah’ın 10 yıllık Krallığında imza attığı reform niteliğindeki kararlar:
- İlk kez ülkede siyah çarşafın yerine başka renklerde örtü ve motif kullanılmasına izin verildi.
- Suudi televizyonlarında onlarca yıl yasak olan müzik yayını serbest bırakıldı.
- Kadın yazarların kitapları ilk kez kitap fuarlarında yer buldu.
- Suudi Arabistan’da ‘Danışma Meclisi’ olarak görev yapan Şura Konseyi’nde ilk kez kadınlar da temsil edilmeye başlandı. 150 üyeli Şura Meclisi’nde 30 kadın üye görev yapıyor.
- 2012 Olimpiyatları’nda ilk kez iki Suudi kadın atlet de mücadele etti.
- Kadınlar ilk kez avukat olabildi.
- Suudi Arabistan’da ilk kez seçimler bu dönemde yapıldı. Sadece erkekler aday olabildi. Ancak bu yıl yapılacak seçimlerde kadınlar aday olup oy kullanabilecek.
- Tüm bunlara rağmen Suudi Arabistan’da halen kadınlar ‘veli’lerinin (eş ya da baba) izni olmadan evlenemiyor, seyahat edemiyor, okula gidemiyor hatta banka hesabı dahi açamıyor.
Cezası 180 kırbaç
Suudi Arabistan’da kadınların araç kullanma yasağına karşı sürekli eylemler yapılıyor. Bu çerçevede kadınlar yasağı delmek için zaman zaman otomobil kullanıyor. Ancak araç sürerken görülen kadınlar bir gün hapisle cezalandırılıyor. Eğer daha önceden de araba kullanırken yakalandıysa 180 kırbaç cezası alıyor.
Şartlı ehliyet geliyor
Kral’a danışmanlık yapan Suudi Arabistan Kraliyet Şura Meclisi, son olarak geçen kasım ayında kadınların da araç kullanmasının önünü açan tavsiye niteliğinde bir karar almıştı. Buna göre 30 yaşın üstündeki kadınlar eşinin veya reşit olan oğlunun izni ile ve tesettüre uygun kıyafetler giyip makyaj yapmamak şartı ile araç kullanabilecek. Kadınlara Cumartesi-Perşembe günleri arasında 07.00 ile 20.00 arasında araç kullanma izni verilecek.
Bu fotoğraf olay olmuştu
Kral Abdullah 2010’da Najran’da düzenlenen Toplum ve Sağlık için Ulusal Diyalog isimli toplantıya katılan kadınlar ile eşi benzeri görülmemiş bir fotoğraf çektirdi. Suudi medyası fotoğrafı ancak Saray’ın ‘yayınlayın’ talimatı ile bir gün sonra basabildi. Kral Abdullah’ın en tartışmalı kararı ise Cidde’deki Tuval bölgesinde ilk kez kız ve erkek öğrencilerin karma olarak eğitim gördüğü kendi adını taşıyan Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ni (KAUST) açmak oldu.
Kendi kızları tutsaktı
Kral’ın 4 kızı, geçen yıl İngiliz basınına gönderdikleri e-mail ile 13 yıldır babalarının Cidde’deki sarayında zorla alıkonulduklarını iddia ederek yardım istemişti.
Prenslerin sırtında...
Abdullah bin Abdulaziz’in naaşı, Suudi prenslerin sırtında, tabuta konulmadan Riyad’daki İmam Türki bin Abdullah Camii’ne getirildi. Cenaze namazının ardından yine aile yakınlarının sırtında taşınarak Ud Kabristanı’na defnedildi.
KRAL’IN MEZARI
Kral, başkent Riyad’taki Ud Kabristanı’nda toprağa verildi. Ancak Vahabi inancına göre mezarında ismi yazmayacak.
Türkiye yas ilan etti
Erdoğan programına cenaze arası verdi
Kral vefat ettiğinde Etiyopya’da olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, temaslarını tamamlayarak çok sayıda ülkenin lideriyle birlikte cenaze törenine katıldı. Ancak programını bozmayan Erdoğan cenazenin ardından Cibuti’ye gitti. Kralın vefatı sebebiyle Türkiye’de de bugün bir günlük milli yas ilan edildi.

Haberin Devamı