Gazete Vatan Logo

Kadınların iktidarı

İngiltere’deki seçimlerden Birleşik Krallığı oluşturan 4 ülkede de kadın liderler zaferle çıktı. Başbakan Theresa May, Kuzey İrlandalı kadın meslektaşıyla hükümeti kurmaya hazırlanırken, İskoçya ve Galler’de de kadın liderler zafer elde etti

Kadınların iktidarı

İngiltere’de Perşembe günü gerçekleştirilen genel seçimlerden zaferle ayrılan liderlerin hepsinin kadın olması bir anda ülke gündemine oturdu. Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden çıkış (Brexit) müzakerelerinde elini güçlendirmek ve parlamentodaki sandalye sayısını artırmak için erken seçime gitme kartını oynayan Başbakan Theresa May, yaşadığı ‘yenilgiye’ karşın ülke genelinde en çok oyu alan aday oldu.

Anketlerdeki yüksek destek oranlarına güvenip erken seçim kararı alan May, birlik yanlısı Kuzey İrlandalı Demokratik Birlik Partisi (DUP) lideri Arlene Foster ile koalisyon hükümeti kuracak. May, bu hamleyle mecliste mutlak çoğunluk için gereken 326 koltuk sayısını aşmış olacak.

‘İstikrarı getireceğiz’

Birleşik Krallık’ın DEAŞ terörüyle karşı karşıya olduğunun altını çizen Foster, “Bunun üstesinden gelecek güçteyiz. Başbakan beni aradı. Ülkeyi nasıl daha ileriye taşıyabileceğimizi konuştuk. Biz ise seçimlerde rekor bir başarı elde ettik. Kuzey İrlanda’nın çıkarlarını savunmaya devam edeceğiz. İstikrarı getireceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

K.İrlanda’da muhalefete kadın başkan

Kuzey İrlanda’da Foster liderliğindeki DUP parlamentoya 10 milletvekili sokarken, Michelle O’Neill liderliğindeki ayrılıkçı Sinn Fein partisi meclise 7 milletvekili soktu. İrlanda Cumhuriyeti’yle birleşmeyi savunan Sinn Fein, ülkenin tek bir devlet olarak egemenliğini sürdürmesini savunuyor. Seçim sonuçlarına göre May’in liderliğindeki Muhafazakar Parti’nin bir önceki seçimlerde 330 olan sandalye sayısı 319’a geriledi. Jeremy Corbyn’in liderliğini yürüttüğü ana muhalefetteki İşçi Partisi ise sandalye sayısını 29 artırarak 261’e çıkartmıştı.

Lezbiyen lider ve sevgilisi

2015’teki seçimlerde İngiliz parlamentosuna sadece 1 milletveki sokmayı başaran İskoç Muhafazakar Partisi bu seçimlerde meclise 13 milletvekili sokarak büyük bir başarı elde etti. İskoçya’nın İngiltere’nin bir parçası olduğunu savunan parti lideri Ruth Davidson, siyasi kariyerinin yanı sıra özel yaşamıyla da çok konuşulan bir isim. Kendisinin eşcinsel olduğunu sık sık dile getiren ve önümüzdeki aylarda nişanlısı Jen Wilson ile dünya evine girmeye hazırlanan Davidson, dövüş sporlarına da büyük ilgi duyuyor. 38 yaşındaki siyasetçi, “Lezbiyenim ve bunu savunmaya devam edeceğim” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘May’i durduracağız’

Galler’in bağımsızlığını savunan sosyal demokrat çizgideki Plaid Cymru partisi büyük bir başarı elde ederek İngiltere parlamentosuna 4 milletvekili sokmayı başardı. Partinin 45 yaşındaki lideri Leanne Wood, “May tipi siyasetçileri durdurmalıyız. Geçmişte de Thathcher vardı. Muhafazakarlar, Galler’in başına gelebilecek en kötü şey. Onları durduracağız” diye konuştu.

‘Referandum hataydı’

İskoçya Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi’nin (SNP) lideri Nicola Sturgeon ise, “Geçtiğimiz aylarda ikinci kez referanduma gideceğimizi açıklamıştım. Sanırım bu hata oldu. Bu nedenle oy kaybettik. Ama yine de İskoçya’nın birinci partisi olmaya devam ediyoruz” dedi. Önceki seçimlerde 56 milletvekilini meclise sokmayı başaran SNP, bu seçimlerde 21 koltuk kaybetti ve parlamentoya 35 vekil gönderdi. SNP’nin kaybettiği 12 koltuğu, İngiltere yanlısı İskoç Muhafazakar Partisi aldı.

Haberin Devamı