Gazete Vatan Logo

Kadınların hayali kendi işini kurmak

Kadınların 2 hayali var: Çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak ve kendi işini kurmak. Ancak iş kurma isteği çocuklara yönelik hayalin önüne geçmeye yaklaştı.

Kadınların hayali kendi işini kurmak

Doğrudan satış yöntemiyle yüz binlerce kadının kendi gelirlerini elde etmesini sağlayan, Türkiye’nin önde gelen kozmetik markalarından Avon, Ipsos ile birlikte ikinci kez ‘Kadınları Anlama Kılavuzu’ araştırmasına imza attı.

Araştırmanın sonuçlarına göre, her 4 kadından biri fırsat verilseydi kendi işini kurma konusunda daha iyi olacağını söylüyor. Ancak işin içine çocuklar girince kariyer hayali yerini çocukların geleceğine bırakıyor. Kadınların gelecek 10 yıla ilişkin hayalleri arasında çocukları için iyi bir gelecek sağlamak yüzde 31 ile ilk sırada yer alırken, kendi işinin patronu olmak yüzde 28 ile ikinci sırada yer alıyor. Bu oranlar geçen yıla göre değişim göstermeye başladı. Geçen yıl kadınların yüzde 38’i çocuklarının geleceğini ön planda tutuyor, iş kurma hayali de yüzde 23’te kalıyordu. Bu yıl kadınların iş kurma hayali, çocukların geleceğine yönelik hayallerini geçmeye yaklaştı. Kadınların diğer hayalleri arasında sırasıyla seyahat etmek, mutlu bir aileye sahip olmak, tasarruf yapmak, iyi bir eğitim, araba satın almak ve yurt dışına taşınmak bulunuyor.

Haberin Devamı

Araştırmanın sonuçlarını Avon Türkiye Genel Müdürü Orkun Gül, Ipsos Genel Müdür Yardımcısı Neslihan Sezer ve Avon’un ana sponsoru olduğu Beşiktaş Kadın Futbol Takımı’nın oyuncularından Jessica O’Rourke birlikte paylaştı. Raporun göre, kadın-erkek eşitliğine bakış bölümünde şu sonuçlar ortaya çıktı:

- Toplumun yüzde 48’i erkeklerin de ev işi yapması gerektiğini düşünüyor, yüzde 63’ü erkek ve kadının çocuk bakımında eşit roller üstlenmesi gerektiğini söylüyor.

- Araştırmaya katılanların yüzde 46’sı kadının çalışmasının, çocuğa olan ilgisini azaltacağını ifade ediyor.

- Toplumun yüzde 67’si gelecekte kariyerin kadının hayatında daha ön planda olacağını belirtiyor.

- Her 10 kişiden 4’ü erkeklerin iş hayatında daha başarılı olduğunu düşünüyor. Erkeklerin yüzde 51’i kendilerinin kadınlardan daha başarılı olduklarını düşünüyor.

- Toplumun yüzde 56’sı, işsizlik fazla olduğunda işe alımda erkeklere öncelik verilmesi gerektiğini söylüyor . Bu oran geçen yıla göre yüzde 7 arttı.

Haberin Devamı

Ek geliri eşime vermem

Kadınların ilave gelirleri olduğunda harcamak istedikleri alanlar şöyle:
- Yüzde 44’ü ailesine, yüzde 28’i kendisine, yüzde 29’u başkalarına harcayacağını söylüyor.
- En büyük harcama kalemleri, aile bölümünün altında yer aldığı görülüyor. Çocukların eğitimi yüzde 12, eve ait giderler yüzde 13 ve aile için tasarruf yapma yüzde 14 ile seviyeleri ile ilk üç sırada yer alıyor.
- İlave gelirini kocasına vereceğini söyleyen kadın yok.