Gazete Vatan Logo

Kadınların korkulu rüyası!

10 kadından birinde cinsel ilişkiye girememe korkusu yani vajinismus görülüyor. Bu sorun neden kaynaklanıyor; nasıl tedavi ediliyor?

Cinsel Sağlık Enstitüsü'nün araştırmasına göre her 10 kadından birinde cinsel ilişkiye girememe korkusu olarak tanımlanan vajinismus görülüyor. Kadınlarda yoğun olarak görülen bu durumun nedeni ise ebeveynlerin cinselliğe karşı yaklaşımları olarak belirtiliyor.

Cinsel Sağlık Enstitüsü Başkanı Dr. Cem Keçe yaptığı yazılı açıklamada cinselliği ayıp, yasak, günah sayan bir yaklaşıma sahip olan ebeveynler tarafından cinsel duyguları engellenen kız çocuklarının ileride evlendiklerinde cinsel birleşmeden kaçınır bir hale gelebileceklerini belirti.

Vajinismusun bir erteleme ve kaçınma hastalığı olduğunu söyleyen Cinsel Sağlık Enstitüsü Başkanı Dr. Cem Keçe; "Vajinismus; cinsel ilişkiye girme denemelerinde hafif bir kasılmadan tüm vücutta bir kasılmaya, endişe, korku, tiksinme ve panik haline, bacakların açılmalarını engelleyecek boyutlarda sıkıca kapatılmasına veya elle eşi itmeye kadar değişik şekillerde ortaya çıkabilir ve çaresizlikle yaşanır. Ülkemizde her 10 kadından birinde görülen vajinismus, kişinin kendisinin umutsuz olduğuna yürekten inandığı psikolojik kökenli bir hastalıktır" dedi.

"İNANÇLAR, MEVCUT CİNSEL BİLGİLER VE HİSLER CİNSEL HAYATTAKİ SEÇİMLERİ BELİRLER"

Cinsel Sağlık Enstitüsü Başkanı Dr. Cem Keçe kız çocuklarına, "bacaklarını kapat", "eteğini ört", "erkeklerden uzak dur, sana çok kötü şeyler yaparlar", "bisiklete binme kızlık zarın yırtılır" gibi sıfatlarla yaklaşıldığında, ileride cinsellikten korkma ve ilişkiye girdiklerinde çok kötü bir şey olacağı beklentilerinin artabileceğini kaydetti. Keçe kız çocuklarına olumsuz olarak söylenenlerin daha kolay meydana geldiğini belirterek "Çünkü kız çocuklarına cinsel konularda olumsuz bir sıfatla yaklaşıldığında, onun kafasındaki olumsuz benlik imajı pekişmiş olacaktır" dedi. Vajinismusta istenilen sonuçlara ulaşmanın yolunun düşüncelerin ve beklentilerin kontrol altına alınmasından geçtiğini ifade eden Keçe, "İnançlar, mevcut cinsel bilgiler ve hisler cinsel hayatta yapılan seçimleri etkiler ve bu seçimler sonucunda kişiler kendilerine güven kazanır ya da kaybederler" dedi.

VAJİNİSMUSUN TEDAVİSİ: CİNSEL TERAPİ

Vajinismusun her zaman yüzde 100 tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve kader olmadığını söyleyen Cinsel Sağlık Enstitüsü Başkanı Dr. Cem Keçe; "Vajinismus özel bir ilgi ve uzmanlık alanı olan cinsel terapist tarafından cinsel terapi ile tedavi edilebilir. Hipnoz destekli, içgörü yönelimli ve eğitime dayalı yoğunlaştırılmış holistik psikoterapi ve evlilik terapisi tekniklerinin yer aldığı cinsel terapinin süresi hastalığın şiddetine göre birkaç seanstan 10-12 seansa kadar değişebilir" dedi.

Haberin Devamı