Gazete Vatan Logo

Kadınlardan sömürü açıklaması

İzmir'de aralarında kendilerini Cezaevi İnisiyatifi, Haklar ve Özgürlükler Cephesi olarak adlandıran gruplar ile Halkın Kurtuluş Partisi ve Demokratik kadın Hareketi ve Emekçi Kadınlar Derneği'nin de bulunduğu bir grup, Kemeraltı Çarşısı girişinde yaptıkları ortak basın açıklamasında, ülkede çıkartılan iş ve çalışma yasaları ile yaşam koşullarının daha da ağırlaştırılarak yok sayıldığını ileri sürdü

Grup adına basın açıklamasını okuyan Satfiye Elçin, "Esnek çalışma saati' adı altında çalışma saatlerinin uzatıldığını belirterek, "Böyle uygulamalarla çalışan kadının elindeki tüm hak ve güvenceleri bir bir alınmaktadır. Bunun son örneği Bursa'da tekstil fabrikasında çalışan 5 kadının yanarak hayatını kaybetmesidir. Yaşamını yitiren işçilerin kimi hamile, kimisi de 18 yaşından küçük. Yanarak hayatlarını kaybeden bu kadınlarımız, dayatılan uzun mesai saatleriyle gece çalıştırılmışlardır" iddialarını dile getirdi.

KADIN BEDENİ REKLAM MALZEMESİ OLDU
Emekçi kadınların, evde, tarlada, fabrikada, kamu alanlarında sömürülmeye devam edildiğinin vurgulandığı açıklamada, "Kadının her türlü emeğini sömüren bu düzen, kadın bedenini de sömümerek, reklam ve dizi malzemesi haline getirmiştir" denildi.

Tüm bu baskı ve dayatmalara rağmen kadının hayatın her alanında sesini yükselterek hakları için mücadele ettiğine de değinilen açıklamada, kadınların talepleri de şöyle sıralandı:

"8 Mart ücretli ve resmi tatil günü ilan edilsin. İşyerlerinde kreş ve emzirme odaları olsun. Doğum öncesi ve sonrası izinler 6 ay uzatılsın. Eşit işe eşit ücret verilsin. Toplumsal yaşamın her kesiminde kadın-erkek eşitliği olsun. Eğitim ve sağlık hizmetleri parasız olsun. Sınıfsal, ulusal ve cinsel sömürüye son verilsin."

Aralarında erkeklerin de bulunduğu yaklaşık 40 kişilik grup, yaptıkları açıklamanın ardından sessizce dağıldı.

Haberin Devamı