Gazete Vatan Logo
Magazin Kadınlarda fazla kilo seks gücünü düşürüyor!

Kadınlarda fazla kilo seks gücünü düşürüyor!

Kilo fazlalığı ve aşırı vücut yağı ciddi anlamda cinsel fonksiyonları etkiliyor. Özellikle bel çevresi genişliği ve sağlıksız yağ oranının kadınlarda istek, uyarılma ve orgazmı olumsuz etkilediğini gösteren pek çok çalışma var.

Keyifli seks için kaç kilo olmak gerek?

Fazla kilodan kastımız normal kiloda olup kendinizi hala kilolu hissetmeniz değil. Vücut kitle endeksi, bel çevresi ve vücut yağı yüzdesi bakımından gerçek bir fazlalık yaşamanız. Cinsel fonksiyonlarınızın tam güç çalışması için sağlıklı bir kilo aralığında olmalısınız. Yapılan çalışmalar aşırı kilolu kadınların yüzde 80’e varan oranda cinsel fonksiyon sorunu yaşadığını gösteriyor. Kilolu kadınlar isteksizlik, zor uyarılma, geç orgazm gibi risklerle karşı karşıya. Sağlıklı kilo aralığı vücut kitle endeksi değerleri ve bel çevresi ölçümleriyle anlaşılabiliyor. Güçlü hormonlar ve orgazm fonksiyonu için vücut kitle endeksinizi 25’in altında tutmalısınız. Bu değeri vücut ağırlığı (kg) / boy (m) olarak hesaplayabilirsiniz.

Bel çevresini ölçün

Haberin Devamı

Bel çevresi genişliği ve “elma” tipli bir vücuda sahip olmanız da en az kilonuz kadar önemli bir risk faktörüdür. Kalın bel çevresi, koroner arter hastalığı, yüksek kan basıncı, felç, diyabet ve çeşitli kanserlerin riskini arttırıyor. Vücutta fazla yağ, özellikle de karın bölgesinde ve iç organların çevresinde biriken yağ, başlı başına bir organ gibi çalışıyor. Bu yağ dokusundan vücuda salgılanan pek çok madde seks hormonlarının dengesini bozuyor. Bu nedenle bel çevresi cinsel hayatınızın ne durumda olduğunu yansıtıyor. Cinsel problemlerden korunmak istiyorsanız belinizi en dar kısmından düz bir hat halinde ölçün ve bel çevrenizi 80 cm altında tutmaya gayret edin.

FAZLA KİLOLARDAN KURTULMAK İŞE YARIYOR

2009’da yapılan bir araştırmada 40 yaşını altında 350 kilolu kadın hasta 1 yıl düzenli bir diyet ve egzersiz programı ile zayıflatıldıklarında cinsel tatminlerinde bir değişiklik olup olmadığı araştırıldı. Çalışmaya katılan kadınlarda ortalama 12 kiloluk bir zayıflama gerçekleşti. Özgüvenlerinde artış olduğu gibi, cinsel istek ve orgazm olma kapasitesinde neredeyse 2 kat artış fark edildi. Erkeklerde de aynı etki görülüyor. 2004 yılında obez ve sertleşme sorunu yaşayan erkekleri takip eden bir araştırmada vücut ağırlığının yüzde 10’unu kaybeden erkeklerin hem sertleşme fonksiyonlarında hem de kolesterol ve tansiyon değerlerinde iyileşme kaydedildi. Kısacası sağlıklı cinsellik için yapacağınız yaşam tarzı değişimlerinde sağlıklı kiloya inmek ilk sıralarda olmalı.

Haberin Devamı

BİR UZMANA DANIŞIN

Ciddi bir kilo problemi yaşıyorsanız buna yol açan faktörlerin incelenmesi gerekiyor.

Örneğin tiroit sorunları, gizli diyabet, insülin direnci gibi problemler kilonuzu arttırırken hormon ve damar sağlığınızı etkileyerek cinsel sorunlara davetiye çıkarır. Kilo vermekte zorlanıyorsanız veya kilonuz belirli bir yerde takıldıysa artık bir uzmandan yardım almanın vakti gelmiştir. Sebep ister doğumda aldığınız kilolarınız veya polikistik over sendromu gibi bir sağlık sorunu, ister kullandığınız bir ilaç ya da atıştırma alışkanlığı, isterse de duygusal yeme atakları veya hareketsizlik olsun iyi bir beslenme planı ve egzersiz düzeniyle üstesinden gelebilirsiniz. Kilo sorununa daha bilimsel bir yaklaşım yaparak metabolizma hızı, yağ/kas oranı ve su yüzdesi gibi daha detaylı parametreleri vücut analiziyle değerlendirebilirsiniz. Orta yaşlarda yavaşlayan metabolizma hızı ve menopoz geçişindeki hormon değişimleri kilo artışı yaratabiliyor. Eğer menopoz sonrasında cinsel gücünüzün azalmasını istemiyorsanız 45-50’li yaşlar sonrasında vücut yağı ve kilo değerlerinizi daha dikkatle takip edin.

Haberin Devamı