Gazete Vatan Logo

Kadınlar zeka erkekler güç ile dövüşüyor

Milli eskrimci İrem Karamete, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’na katılma hakkı elde etti. Kadınlar flore dalında mücadele eden Karamete 32 yıl sonra olimpiyat vizesi aldı.

Kadınlar zeka  erkekler güç ile dövüşüyor

Eskrime ne zaman başladın?

10 yaşımda başladım. Şu an 23 yaşındayım..

Bu sporu nasıl tanımlarsın? Bir savaş sporu ya da satranç gibi strateji oyunu mu?

Satranç gibi strateji kısmına daha çok katılıyorum sanırım. Çünkü eskrim yaparken kafanda sürekli plan yapman gerekiyor.

Peki sen savaşçı mısın yoksa stratejist mi?

Kesinlikle stratejik oyun kurarak çok maç kazanmışlığım vardır. Biraz kafa çalıştırmak gerekir.

Bir maçı kazanmak ne ifade ediyor? Kazanmayı anlatır mısın?

Kazanmak için istemek gerek. Bir şey isteyebiliyorsan buna ulaşmak için bazı şeyler yapman gerekiyor. Çok çalışmak gibi mesela.. Kazanmak benim kendini iyi hissetmek, emeklerinin karşılığını almak, hedefine ulaşmaktır.

Eskrim hayatını nasıl yönlendiriyor?

Bana disiplini, başarmayı, zor bir durumda kaldığımda bununla nasıl soğukkanlılıkla mücadele etmem gerektiğini, duzeli yaşamayı öğretti.

Babanız Alman eskrim milli takımını çalıştırdı, anneniz de iki olimpiyata katılmış eski bir eskrimci, neler kattı size?

Onlar gibi bir aileye sahip olduğum için cok şanslıyım. Onlar olmasaydı şu an burada olmam imkansızdı. Aile desteği çok önemli. Ben bu konuda çok şanslı bir kızım. Oldukca eğitimli bir anne babanın kızıyım ben. Dolayısıyla hata yapma gibi bir şansım çok fazla olmuyor. Çok tecrübeliler. Bana çok fazla şey katıyorlar.

Haberin Devamı

RAKİBİMİN KAFASINI KARIŞTIRIRIM

Sen saldıran taraf mısın yoksa savunmada mı kalırsın?

Kesinlikle savunma. Taktikler çok önemli. Genellikle maça çıkmadan oynayacağım rakip ile ilgili kafamda birden fazla plan oluyor. Bunları farklı zamanlarda uygulayarak rakibin kafasını karıştırmaya çalışıyorum. Ne yapmaya çalıştığımı hiç bir zaman anlayamamalı rakip. Zaman ile çok iyi oynarım. Karşımdakini oyalamak için elimden geleni yaparım.

32 yıldır Türk eskrimciler olimpiyatlara katılamıyordu, senin başarın bir milat mı?

32 yıl gerçekten çok uzun bir süre. Bu kapı 32 senedir kapalıydı, ben bu kapıyı araladım, artık herkes bunu yapabileceğinin farkına varmalı. Türkler gerçekten çok yetenekli bir millet ama ne yazık ki çalışmadan hiç bir şey olmuyor.

Haberin Devamı

Eskrim yapan kadınlar azınlıkta mı?

Türkiye de evet ama katıldiğım yurtdışı müsabakalarında oldukça yoğunlar. Fakat Turkiye de de eskiye göre çok yükselen bir grafik var.

Nasıl bir antrenman programın var? Maçta ya da antrenmanda kaç kalori harcıyorsun?

Son bir buçuk senedir haftanın altı günü antrenman yapıyorum. Müsabaka yoğunluna göre bu günde çift antrenmana kadar çıkabiliyor. Yazları kondisyon çalışıyoruz. Dolayısıyla o antrenmanlarda harcadığım kalori daha da fazla oluyor. Herhalde 1500-2 bin kalori.

ZAMANLA YARIŞIYORUM

Beslenme düzeni nasıl, her şeyi yiyebiliyor musun?

Son bir senedir yediklerime çok dikkat ediyorum. Özel bir diyetisyenim var. Uzun bir süredir günde çift antrenman yaptığım için yediğim şeylerin bana enerji vermesi çok önemli.

Endüstri mühendisliği okuyorsun, hem spor hem okul zor olmuyor mu?

Zor ama imkansız değil. Ben ikisini de en iyi şekilde yürütmek için elimden geleni yapıyorum. Planlı bir sistemle ikisi de gayet iyi yuruyor.

Eskrim bir insana günlük hayatı için neler kazandırır?

Haberin Devamı

Erken kalkmayı... (gülüyor) Yüzlerce işi birkaç saate sığdırmayı, zamanla yarışmayı, problemleri en kolay şekilde çözmeye çalışmayı, odaklanmayı kazandırır.

Maçtan önce yaptığın totemler var mı?

Kesinlikle.. Kullandığım eldiven ve elektrikli ceket benim için çok önemlidir.

MASKEMİN ALTINDA MAKYAJIM VAR

Amazon savaşçısı mısın yoksa daha naif, estetik kaygıları ön planda olan birisi misin?

Çok duygusal bir insanım. Eskrim de naif bir spor. İki insan birbirine değmiyor bile, tek amaç elinde tuttuğunun ucunu karşı tarafa değdirmek. Judo, karate bana çok sert gelir. Olimpik sporcu ünvanını kazandıktan sonra özgüven sahibi oluyorsun. Olaylara daha farklı bakabiliyorsun. Çabuk düşünme, odaklanma, iki işi bir arada yapma...

Hangi maç daha heyecan verici? Erkeklerin mi kadınların mı?

Herhalde erkektir. Daha hızlılar ve daha fazla aksiyon oluyor. Kızlar daha düşünerek oynuyor. Daha sabırlı ve akıllı diyebiliriz. Erkeklerde hız ve kuvvet önemli. Zaten kızlar ve erkekler karşılaşmıyor.

Haberin Devamı

Zekayı daha fazla kullanmanın avantajı var mı?

Hız da çok önemli. Kızlarda da çok önemli hızlı eskrimciler var. Ben henüz çok gencim. Şu an 40-41 yaşına kadar yapan var.

Rio’dan neler bekliyorsun?

Herkesin bir hedefi vardır. Ben yaklasik bir buçuk senedir gece gündüz bu Olimpiyatlara katılabilmenin hayalini kuruyorum ve bunu da başardim. Elimden gelenin en iyisini yapacağıma inanıyorum. Kendimi oldukça hazır hissediyorum.

Maske takıyorsunuz, peki makyaj yaptığınız oluyor mu?

Kendimi iyi hissetmek için yapıyorum, Çünkü kadınız....

Kaç tane kılıcın var, havaalanında seyahat sırasında sorun oluyor mu bu kılıçları götürmek?

Şu anda toplam beş tane flörem var. X-raydan geçerken güvenlikler şok olmuyor değil tabii.. (gülüyor)

Bu spora başlayacaklara neler önerirsin? Kaç yaşında başlamak lazım?

Ben 10 yaşında başladım. Ama kulübümüzde (İstanbul Marmara Eskrim Spor Kulübü) 8 yaşında bile başlayanlar var.

Para kazanıyor musunuz?

Kazanıyorum. Olimpiyata katılımımdan dolayı sponsor talebi olacak. Akdeniz Olimpiyatları’nda madalya almıştım 30 bin lira verdiler. Devlet her ay millilikten dolayı maaş veriyor. Ancak bir gün vücudumun başına her an bir şey gelebilir. Belki spor yapamama durumuna da gelebilirim. B planınızın olması şart.