Gazete Vatan Logo

Kadınlar mizah programı sunamaz

10 Numara 5 Yıldız programıyla ekrana gelen İlker Ayrık, eğlence programlarında neden erkek sunucuların tercih edildiğini şöyle açıklıyor; “Mizah kendini çirkinleştirme meselesi, kadınların bunu yapması zor.”

Kadınlar mizah programı sunamaz

Çocukları da dahil ettiğiniz 10 Numara Beş Yıldız programı nasıl ortaya çıktı?

Uzun süreden beri çocuklarla ilgili bir şey yapmak istiyordum. Doğru zaman olduğunu düşündüğümüzde projeyi masaya yatırdık. 10 numara beş yıldız, hep aramızda kullandığımız bir cümleydi. Çocukların içinde olduğu bir program 10 numara beş yıldız olur ve mutlaka her evde böyle de bir çocuk vardır diyerek bu yola çıktık. Çocuğun gözünden bir aile sohbeti yapıyoruz.

Çocuklarla çalışmak nasıl?

Kadınlar, erkekler ve çocuklar olarak insanlar üçe ayrılıyor. Çocuklar bütün toplumsal kuralların dışındalar ve çok düzler. Bambaşka bir dünyaları var. Onlarla olmak zor ama çok eğlenceli. Bir süre sonra onların kafasına ulaşınca tadından yenmeyen bir durum yaşanıyor.

Çocukları anneler mi daha iyi tanıyor babalar mı?

Kimi zaman anneler, kimi zaman babalar. Anneler çocukların boyu, ayak numarası gibi şeylere daha çok hakim.

Kendi eğlenemeyen kimseyi eğlendiremez

Peki bu tarz eğlence programını neden sadece erkek sunucular sunuyor?
Kadınların mizahla ilgili bir endişesi var. Çünkü kadınlar nasıl göründüklerini çok önemsiyor. Güldürmek ve mizah kendine vurma sanatı, kendini çirkinleştirme meselesi. Ama kadın sürekli nasıl göründüğünü düşündüğü için kendine bakmaktan bu tarz programlarda rahatlayamaz. Dolayısıyla eğlenemez ve eğlenemediği için de eğlendiremez. Yaptığım işlerde de bunu görüyorum. Kadın konuklarım bile ancak programın yarısında açılıyor. Ben hiç göbeğim nasıl görünüyor demeden rahatça davranıyorum. Ama bir kadının bunu yapması çok zor.
Komedyenlerin özel hayatında ciddi oldukları söylenir öyle mi?
Ekrandaki enerjik halimi günlük rutinde de devam ettirmeye çalışırım. Çünkü gülmeyi ve güldürmeyi severim.
Kısa dönemde yapacağınız başka neler var?
Gezmeyi çok seviyorum. Motosiklet tutkum var. Kendime ayırabildiğim en kaliteli zaman motosiklet üzerinde geçirdiğim zaman oluyor. İleride motosikletle gezerek bir program yapmak istiyorum. Belki bu karavan da olabilir.
Oyuncu, sunucu ve yapımcı kimliklerinizden hangisi devamlı olacak?
Şu anda sunucu olarak sık görünür olsam da oyuncu olarak her sene bir tiyatro ve film yapıyorum. Yaptığım işlerde şovun tamamına hakim olmak için yapımcı olmak durumunda kaldım. Böyle bir niyetim yoktu ama yapımcı oldum. Yapımcılık terk edeceğim şeylerden biri. Ama terk edemeyeceğim tek şey mesleğim yani oyunculuk. Bunun dışındaki her şey bir günde biter.
Yaptığım işlerde tek amacım eğlence
Bu formatı oluştururken Barış Manço’nun, Adam Olacak Çocuk programından etkilenmiş olabilir misiniz?
Elbette çünkü ben de bir Adam Olacak Çocuk’la büyüyen biriyim. Bugüne kadar Barış Manço’nun yaptığı naiflikte benzer bir işi bir daha izlemedik, görmedik. Projeyi tasarlarken oradaki damardan kopmak istemedik. Bu program Adam Olacak Çocuk’un biraz vites değiştirmiş hali.
Programlarınızı yapma amacınız ne?
Tek amacım eğlence. Bu programları insanların eğlenmesi için yapıyorum. Eğlendirmek için eğlenmek gerekiyor. Bu yüzden kendimin eğlenebileceği programlar tasarlıyoruz. Bir mahallede büyüdüm ve o mahallenin ahlaki kodlarıyla yaşıyorum. Yaptığım işlerde o mahalle çocuğu ölçüşü, terbiyesi vardır. Programlarımda herkese bu şekilde davranırım. Seyircinin de bu değeri gördüğünü ve karşılığını verdiğini düşünüyorum.

Haberin Devamı