Gazete Vatan Logo

Kadınlar kendilerini geliştiren kitapları tercih ediyor

Kadınlar yeni şeyler öğrenmek ve kendini geliştirmek için daha çok kitap okuyor.Peki hangi kitapları nereden satın alıyor?

Kadınlar kendilerini geliştiren kitapları tercih ediyor

Kadınlar erkeklere daha çok kitap okuyor. Satılan kitapların yüzde 64'ünü kadınlar satın alıyor. Kadınların en çok kitap alışverişi yaptığı yaş aralığı ise 38-43. Peki kadınlar ne okuyor? Kadınlara yönelik yayımladığı kitaplarla bilinen Tara Kitap’ın kurucusu Selcen Gür "Kadınlar okumaya ve kendilerini sürekli geliştirmeye erkeklerden çok daha fazla meraklı" diyor ve kadınların seçtiği kitaplarla ilgili bazı ipuçlarını paylaşıyor.

Kadınların hayatlarında ilişki, evlilik, boşanma, çocukların eğitimi gibi konular her zaman öncelikli sırada yer alıyor. Kadınlar özel hayatlarındaki mutluluğu her şeyin üstünde tutuyor. Bu, iş hayatında iddialı olmadıkları anlamına gelmiyor. Ama kadın önceliğini her zaman daha net belirliyor ve birinci sıraya evliliğini ya da ilişkisini koyuyor. İlişkisinde mutlu olan kadın hem iş hayatında hem de hayatın diğer alanlarında çok daha verimli oluyor ve adeta süper-kadına dönüşüyor.

İnternetten alıyorlar

Eğer kadın özel hayatında mutsuzsa, yani hayatını paylaşacağı biri yoksa ya da ilişkisi kötü gidiyorsa, önce o alanı düzeltmeye çalışıyor. Bağımlı olduğu ama mutsuz bir ilişkisi varsa o ilişkiyi en az hasarla sonuçlandırmak; sevdiği kişiden ayrıldıysa o ayrılığı atlatmak; hayatında kimse yoksa sevebileceği birini bulmak; boşandıysa da yeni bir evlilik yapmadan önce kendini toparlamak istiyor kadınlar ve bu konularda da erkeklere kıyasla çok daha cesurlar.

Haberin Devamı

Tara Kitap’ın ‘Ayrılığı Atlatmak’, ‘Aşk Yetmediğinde’, ‘Boşanma Sonrası Doğru Kişiyi Bulmak’, ‘İlişkilerin Kırılma Noktası’ gibi kitapları tam da bu sebeplerle kadınlar tarafından tercih ediliyor. Ancak kadınlar bu tarz kitapları satın alırken görülmeye çekiniyorlar. Bunu da şuradan anlıyoruz, kitapevlerinden gelen raporlarda çok satan kitaplarımız daha çok ebeveynlik kitapları oluyor. Yani kadınlar, annelikle ilgili kitapları rahatlıkla kitapevlerinden/dükkanlardan satın alıyor. Ancak ilişki, ayrılık, boşanma vb konulardaki kitaplarımız daha çok internet üzerinden satılıyor.

Hatta elimizde enteresan bir data var, biz aynı zamanda kitaplarımızı Türkiye’de en çok tercih edilen online moda alışveriş sitesinden de satıyoruz ve görüyoruz ki ‘Karşı Konulmaz Kadın Olun’ kitabımız o sitede online olarak best seller olmuş.

Haberin Devamı

Oysa kitapevlerinden gelen raporlarda bu kitabımızdan ziyade ebeveynlikle ilgili kitaplar olan ‘Çocukların En Çok Sorduğu 50 Soru’ ile yine bir ebeveynlik başucu kitabı olan ‘Neyin Nasıl Söylemeli’ kitaplarını yoğunluklu olarak tercih ettiklerini görüyoruz.

Şezlong kitapları

Yani kadınlar ebeveynlik kitaplarını rahatlıkla kitapevlerinden alırken, ilişki kitaplarını daha çok online satın almayı tercih ediyor.

Bir de biliyorsunuz ‘şezlong kitabı’ diye bir kavram var, insanlar deniz veya havuz kenarında güneşlenirken içeriği ağır, çok dikkat gerektiren kitaplar okumak istemiyor. Kitap elinde aksın gitsin istiyor ama elindeki kitabı başkaları da göreceği için çok da beyaz dizi kıvamında bir kitap okuyor görünmek istemiyor. O yüzden daha çok içinde kişisel gelişime dair tüyoların da olduğu romanları tercih ediyor kadınlar. Bu alanda da özellikle tercih edilen yazarlar Aret Vartanyan, Seda Diker gibi isimler oluyor.

Haberin Devamı