Gazete Vatan Logo

Kadınlar iyi bir askerini kaybetti!

‘HeForShe’nin Davos’taki etkinliğinde Mustafa Koç için anma düzenlendi. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Direktörü, “Kadın-erkek eşitliği konusunda iyi bir askerimizi, savunucumuzu kaybettik” dedi.

Kadınlar iyi bir askerini kaybetti!

Dünya çapında bir dayanışma hareketi olan “He ForShe”nin Davos’taki etkinliğine katılmayı planlayan ve ölümü Türkiye’de büyük üzüntü yaratan Koç Holding’in Başkanı Mustafa Koç için programın başında bir anma düzenlendi. Toplantı başlamadan önce söz alan Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka, Koç anısına katılımcıları 1 dakika sessiz duruşa davet etti ve şunları söyledi:

Konuşması okundu

“Bu konuşma sabah bizimle olması beklenen birisi için.. Mustafa ile Aralık’ta İstanbul’da bu toplantıyı konuşmak için birlikteydik. Çok heyecanlıydı. Bölgede kadın erkek eşitliği konusunda şirketinin bir rol model olduğunu, bu konudaki zorlukları konuştuk. Kadın-erkek eşitliği konusunda iyi bir askerimizi, savunucumuzu kaybettik. Onu çok özleyeceğiz. Onunla gurur duyuyoruz. Huzur içerisinde uyusun.”

Ardından Mustafa Koç’un konuşma metni okundu. Koç’un konuşması şöyle:

“Cinsiyet eşitliği gelişmiş dünya için bile halen bir rüya, ama yine de gelişmekte olan ülkelerde cinsiyet boşluğunun daha geniş olduğunu biliyoruz ve bu boşluğu doldurmak hiç kolay değilken, cinsiyet eşitliği hakkında konuşmak daha da zor. Ben gelişmekte olan bir ülkeden bu kampanya için seçilen tek kişi olmaktan gurur duyuyorum. Bu güçlükle baş etmeyi kabul ettim çünkü diğer ülkelerdeki liderlere ilham olup, benzer kültürlere sahip ülkelerin de böyle kurumlara katılmalarını istiyorum. Cinsiyet eşitsizliğine karşı durmak bizim görevimizdir. Özellikle de sosyal hayat ve iş dünyasındaki baskın erkek gücüne karşı durmalıyız. Karşı geldiğimiz bu zor durum ne kadar büyükse, sonunda aldığımız ödülün de aynı derecede büyük olacağını unutmamalıyız.

Haberin Devamı

Dünyamız liberal ve eğitimli kadınlar olmadan gelişemez özellikle de gelişmekte olan ülkelerin bunun farkına varması gerekir. Bizler dünyadaki cinsiyet eşitliği kavramını gerçeğe dönüştürebiliriz ve ben bu vesileyle dünyadaki diğer liderlerin de bunun için çabalamalarını istiyorum. Gerçek bir eşitlik şart...”

Bill Ford: Sadık bir dost ve iş ortağıydı

Ford Motor Company’nin Başkanı Bill Ford, taziye mesajı yayımladı. Ford, “Mustafa Koç, olağanüstü bir lider, tam anlamıyla dürüst bir insan, Ford’un sadık bir dostu ve ortağıydı. Kendisi çok yakın bir arkadaşım olup, ailelerimiz arasında da Henry Ford ve Vehbi Koç’a kadar uzanan çok özel bir ilişki bulunmaktadır. Hem dostum, hem de iş ortağım olarak onu özleyeceğim” dedi. Fiat Crysler’in Başkanı John Elkann ve CEO Sergio Marchionne de taziye mesajı yayımladı.

Haberin Devamı

Marchionne, “Uzun zamandır omuz omuza çalışıyoruz, birçok kez birbirimizi unutulmaz başarılarla kucakladık. Tanıdığım en iyi insanlardan ve adanmış liderlerden biriydi” dedi.

Cami neden değiştirildi?

MUSTAFA Koç, yarın son yolculuğuna uğurlanacak. Koç için ilk tören Nakkaştepe’de holding binasında düzenlenecek. Koç’un naaşı; öğle namazını müteakip Altunizade’deki Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tatbikat Camii’nden kaldırılacak ve Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki Aile Kabristanı’na defnedilecek. Cenazenin önce Teşvikiye Camii’nden kaldırılacağı açıklandı ancak geniş katılım beklendiğinden İstanbul’daki en büyük cami olan Tatbikat Camii’ne alındı.

Haberin Devamı

Erdoğan: Savunma yatırımlarını konuştuk

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Mustafa Koç ile Ali Koç’un kendisini ziyaret ettiğini ve görüşmede Koç Grubu’nun savunma sanayine yönelik yatırımlarının konuşulduğunu söyledi. Erdoğan, “Gerçekten Türk sanayisinde özellikle son 12-13 yılda Koç Grubu içerisinde ciddi bir performans sergilediler. Çok önemli bir atak, sıçrama grubun içerisinde vardı. Kendilerine rahmet temennisinden başka bir şeyimiz yok. Pazar günü inşallah defnedilecek. Biz de cenaze merasiminde bulunacağız” dedi.

Flamalar yarıya indi

Mustafa Koç’un vefatı nedeniyle Bursa’daki Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları’nda holding ve şirket flamaları yarıya indirildi. Yakalarında Mustafa Koç’un siyah beyaz fotoğrafını taşıyan Tofaş çalışanları da fabrika içinde sabah saatlerinde anma programı düzenledi.