Gazete Vatan Logo

Kadınlar iş hayatına girerse fakirlik azalır!

IMF Başkanı Christine Lagarde, kadınların ekonomiye katılımının eşitsizliği düzenlediğini belirterek, “Kadınların iş hayatında daha yoğun olduğu ülkelerde yoksulluk azalıyor” dedi.

Kadınlar iş hayatına girerse fakirlik azalır!

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, kadınların ekonomiye katılımının eşitsizliği ve yoksulluğu azalttığını belirterek, ekonomide kadınların daha fazla olduğu ülkelere bunun rahatlıkla görülebileceğini söyledi.

Lagarde, W20 Türkiye Konferansı’nda yaptığı konuşmada, IMF’nin bu zamana kadar kadınlara fazla yoğunlaşmadığını, bu konuda kurum olarak bazı değişimler yaşadıklarını anlattı. Bundan sonra zor durumda olan bir ülkeye yardım ettiklerinde, kadınlara daha fazla odaklanacaklarını ifade eden Lagarde, “Kadınların ekonomiye ve topluma daha fazla nasıl entegre olacağı noktasında biz de katkı sunacağız” dedi.

Başarılı kadın, stresli adam

Lagarde, kadınların daha fazla katılımıyla ekonomilerin daha da büyüyeceğini vurgulayarak, “Kadınların ekonomiye katılımı eşitsizliği düzenlerken, yoksulluğun azalmasını sağlayacak. Ekonomide kadınların daha fazla olduğu ülkelere baktığımızda da bunun rahatlıkla görebiliyoruz” diye konuştu.

James Bond serisinden bir filmin ‘Dünya yetmez’ adıyla çekildiğini hatırlatan Lagarde, kendisinin bunu ‘Kelimeler yetmez’ olarak değiştirdiğini, sözlerden ziyade uygulamaların daha önemli olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Lagarde, kadınların birlikte hareket etmesinin öneminin de altını çizerek, kadınlara birliktelik çağrısı yaptı.

İnsanların “Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır” dediğini ancak “Her başarılı kadının arkasında bir stresli adamın” olduğunu söyleyen Lagarde, “Kadın da erkek de olsak birbirimizi başarılarımız için destekleyebiliriz” dedi.

‘Erkek karar verir’ zihniyetini yıkalım

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “G20 küresel ekonomilerin itici gücü. Bu platformda kadının var olmaması, ‘Sadece erkekler karar verebilir’ anlayışının devamı. Bu girişimle biz bu anlayışta ve zihniyette radikal değişiklik yapmak istiyoruz” dedi. Davutoğlu, W20 Türkiye Konferansı’nda yaptığı konuşmada, kadınların tarih boyunca bir nesne olarak görüldüğünü ifade ederek, “Kadınlar, olaylardan, tarihin akışından etkilenen taraf olarak değerlendirilmiştir. Erkekler daha ziyade sanki tek başlarına tarihe yön veren kişilermiş gibi karar veren onlarmış gibi ve insanlık tarihinde ne olup biteceği sanki onların eline bağlıymış, tarihin akışını onlar belirliyorlarmış gibi değerlendirdiler” diye konuştu.

Haberin Devamı

“G20 küresel ekonomilerin itici gücü. Bu platformda dolayısıyla kadının var olmaması bu zihniyetin devamı, eski zihniyetin sürdürülmesi anlamına geliyor” diyen Davutoğlu, şöyle devam etti: “Yani ‘Sadece erkekler karar verebilir’ anlayışının devamı. Bu girişimle biz bu anlayışta ve zihniyette radikal değişiklik yapmak istiyoruz. Kadın ve erkek Allah tarafından yaratılmış eşit varlıklardır ve aynı hak ve sorumluluklara sahiptir.”

Zihinlerde çerçeve var

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, ekonomik kalkınma ve büyüme açısından kadınların, yeteneklerinden, becerilerinden bir değer olarak gereği kadar yararlanılmadığını ifade etti. Gerek iş gücü piyasasında, gerekse sivil toplum örgütlerinde erkeklerin daha çok temsil edildiğini, kadınlara yeterince fırsat verilmediğini belirten Gurria, bunun bir sorun, doğru dürüst ele alınması gereken bir konu olarak ortaya çıktığını söyledi. Kadınların iş gücüne katılımının hem güçlü, hem de akılda kalıcı şekilde artırmanın önemini vurgulayan Gurria, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Hem sorumluluklar yetkiler hem de çözüm süreçleri anlamında erkeklerin sürece çok fazla dahil olduğunu biliyoruz. Aslında pek çok konuda gelişme kaydediyoruz ama sorunu istihdam pazarı oluşturuyor. Bilimlere baktığımızda, teknolojiye, mühendisliğe, matematik alanlarına baktığımızda burada aslında mesele kadınların daha az başarılı olması değil, mesele orada bulunmamaları. Bir adım geriye çekilip ‘Niye burada değiller’ diye sorduğumuzda çünkü bizler öyle bir kültür yaratıyoruz ki, orada erkekler dışında kimseye yer olmuyor. En modern toplumlarda da dahi bunu görebiliyoruz. Zihinlerinde kadınlarla ilgili çerçeve var ve o çerçeveye bu alanlarda çalışan kadınlar uymuyorlar. Bu konuda aslında gereği olmayan bir engel yaratılıyor.”

Haberin Devamı

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan ile IMF Başkanı Christine Lagarde W20 Türkiye Konferası’nda sohbet etti.