Gazete Vatan Logo

Kadınlar da erkekler de HPV aşısı olmalı

HPV-Human Papilloma Virus… Servikal kanserlerin (rahim ağzı kanseri) gelişiminde yüzde 99 etkili. 15-49 yaş arasındaki her 4 kişiden 3’ü hayatının bir döneminde HPV enfeksiyonu geçiriyor.

Kadınlar da erkekler de HPV aşısı olmalı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Emanetoğlu, HPV virüsünün son 30 yılın sorunu olduğunu belirtiyor. Emanetoğlu’na göre; Araştırmalar şunu söylüyor: Bu virüs 50 yıl öncesinde dünyanın bazı bölgelerinde olsa da, insanlar bu kadar seyahat etmiyordu, globalleşme dediğimiz şey bu denli boyutlara ulaşmamıştı. Artık toplumlar birleşti. Cinsellik ve nüfus da artıyor. Eğer bu virüsle ilgili aşılama programları belirli bir yaygınlıkta kullanılırsa, belki bir süre sonra İsveç gibi biz de bu hastalığa sıfırlayabiliriz. Oradaki kadınlar 6 ayda bir mutlaka kontrale çağrılıyor. 20 yıldır da rahim kanseri yok... Biz de taramaları yaygınlaştırmalıyız.

Rahim ağzı kanserinin dünyadaki yaygınlık oranı nedir? Kadınlarda en tehlikeli hastalık olarak görülüyor doğru mu?

Genital kanserler, meme kanserinden sonra kadınlarda en çok görülen ikinci kanser tipi. Son 20-30 yılda çok arttı. Çünkü bunların HPV virüsüyle ilgisi saptandıktan sonra HPV’nin yayılması son derece süratli oldu. 30 yıl evvel bu kanserin görülme yaş oranı 40’ların üzerindeyken, artık 20’li yaşlardan söz ediyoruz. Bununla ilgili Dünya Sağlık Örgütü, Batı ülkeleri, bizim bakanlığımız bir sürü tarama modelleri üzerinde çalışıyor. Artık simirle beraber HPV virüsü de bakılıyor. HPV virüsünün de belirli tipleri çok yüksek.

Haberin Devamı

HPV’yi alma yolları neler?

Cilt teması, cinsel ilişki... Solunum yolları kanserlerinde, gırtlak kanserlerinde de virüs karşımıza çıkmaya başladı.

Siğillerin riski nedir?

Hayat kalitesini bozuyor, sosyal problemlere yol açıyor. Evlilik, aile olduğu zaman eşlerden birinde çıkarsa, bu nereden, ne zaman alındı hepsi problem oluyor...

18 yaşın altındakilere 2 aşı olmak yetiyor

HPV’nin iki tipi tehlikeli diyorlar, doğru mu?

16-18 en riskli grup. Bu virüsün 200 tipi var. Bunlar çok yaygın görülen gruplar. Bir de siğil yapan tipler var. Ayrıca bu ikisine göre daha az zararlı olan, ama virüs olan tip-6 gibi türler mevcut...

Belirtileri var mı testler dışında?

İlişki sırasındaki kanamalar, lekelenmeler, ilk belirtiler olabilir. Genelde kişilerde aynı anda birden fazla virüs alınmış olabiliyor. Bazısı siğile yol açarken, bazısı rahim ağzında hücre değişikliği yapabiliyor. Ciltte herhangi bir yerde siğil olması rahim ağzını da incelememizi gerektiriyor. Eğer aşı varsa, sinir testleri ve HPV taramasında sonuç negatifse eskiden her yıl baktığımız testi 5 yıla çıkardık. Ancak hastaları 6 ayda bir mutlaka kontrole çağırıyoruz. Bir problem yoksa testleri erteliyoruz... Ekonomiyi de kadınları da gereksiz testlerden kurtarmış oluyoruz.

Haberin Devamı

Peki kaç aşı olması gerekiyor?

18 yaş altı için iki aşı gerekiyor. Üstü için üç aşı yapıyoruz. Belki o da ikiye inebilir. 9’lu aşı çıktı, henüz Türkiye’ye gelmedi. Bu aşıyı sadece kadınlar değil, erkekler de olmalı. Erkek çocuklarına da aşı uygulanıyor.