Gazete Vatan Logo

Kadınlar, yüzde 50 kota istiyor

Ek bildirgede Lübnan'a asker gönderilmesine karşı çıktılar

Nevşehir'in Ürgüp İlçesi'nde gerçekleştirilen 'Yerel Gündem 21 Kadın Meclisleri Ürgüp Kadın Zirvesi'nde, 'Siyaset ve Kadın Taslak Bildirgesi' açıklandı. Kadın haklarının Anayasa'nın öngördüğü biçimde uygulanmasını, seçimlerde kota uygulanarak, kadınların yüzde 50 oranında temsilinin sağlanmasını isteyen kadınlar, ek bildirgede de Lübnan'a asker gönderilmesine karşı olduklarını söyledi.

4 gün süren 'Kadın ve Siyaset' konulu zirvede Anayasa'nın 10'uncu maddesindeki 'Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür' hükmünün yer aldığı hatırlatıldı. Devletin bu yükümlülüğünü yerine getirebilmesi için, Yerel Yönetimler Yasası, AB'nin de birçok alanda olmazsa olmaz olarak kabul ettiği kadın erkek eşitliğinin sağlanması, Türkiye'nin de taraf olduğu, 'Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi' (CEDAW), Bin Yıl Kalkınma Hedeflerinin ve 'Yerel Yönetimlerde Kadın Bildirgesi'nin uygulanması istendi. Sonuç bildirgesinde kadınlar, şu hakları istedi:

"Kadınlar siyasi partilerin karar alma mekanizmalarında etkili ve yetkili hale getirilmeli. Siyasi partilere yapılan hazine yardımının, en az yüzde 20'sinin partideki kadınlara yönelik politikalar oluşturmak amacıyla ayrılmalı. Kadınlar için yüzde 50 kotanın fermuar sistemi ya da boş sandalye sistemi ile uygulanmalı. Uygulanmadığı taktirde siyasi partilere hazine yardımının kesilmesi gibi yaptırımların getirilmesini sağlayacak seçim yasaları çıkaralmalı. Siyasi parti yasaları ve parti tüzüklerinde gerekli değişikliklerin yapılması. TBMM'de, 'Kadın Erkek Eşitlik Daimi Komisyonu'nun kurulması. Kadınlara yönelik politikalar açısından, kadın istatistiklerinin yapılmasını kamuoyu ve halkın bilgilerine sunulmasını istiyoruz."

KADINLARDAN LÜBNAN'A HAYIR
Bildirgede yer alan isteklerin takipçisi olacaklarını dile getiren kadınlar, ek bildirgede de Lübnan'a asker gönderilmesine karşı olduklarını vurguladı. Ek sonuç bildirgesini Cumhurbaşkanı, TBMM'ye, Başbakan'a ve bakanlara acil faksla ileten kadınlar, şu görüşlere yer verdi:

"Bizler Yerel Gündem 21 Kadın Meclisleri ve Konseyleri olarak, Lübnan'a Türk askerinin gönderilmesini İstemiyoruz. Savaşlarda en fazla acı çeken ve yıkıma uğrayan biz kadınlarız. Eşlerimizi, çocuklarımızı ve kardeşlerimizi Lübnan'a göndermek istemiyoruz. Barış kültürümüz olsun."

Haberin Devamı