Gazete Vatan Logo

Kadının kredi notu erkekten yüksek

Türkiye’de kadınların kredibilite notunun erkeklerin ortalamasından daha yüksek olduğu belirlendi.

Kadının kredi notu erkekten yüksek

Bireyler ve reel sektöre özel tasarlanan finansal hizmet platformu Findeks’in üye sayısı 1 milyon 90 bine ulaşırken, sadece yüzde 18’inin kadın olduğu belirlendi. Kredi Kayıt Bürosu (KKB) verilerine göre, kredi notu ortalamalarına bakıldığında kadınların kredi notunun erkeklerin ortalamasından daha yüksek olduğu görülüyor.

KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz, kişinin geçmiş kredi davranışları ve ödeme performansı üzerinden hesaplanan kredi notunun artık herkesin hayatının önemli bir parçası olduğunu dile getirdi. Tarımdan gıdaya, sağlıktan sosyal hizmetlere hatta otomotive kadar onlarca sektörün sunduğu hizmeti kredi notu ile paralel olarak şekillendirdiğini vurgulayan Akdeniz, “Bu nedenle kredi notu yüksek olanların her zaman bir adım önde olacağını unutmamak gerek. Findeks üyesi 1 milyon 90 bin kişi ve üye 10 bin şirketin verilerine göre, 1.900 üzerinden derecelendirilen sistemde Türkiye’nin kredi notu ortalaması 1.450” ifadesini kullandı.

Avantajları var

Kredi notunun bankalardan kullanılan bireysel nitelikli tüm kredi ve kredi kartı hesaplarına ait geçmiş veriler üzerinden oluşturulduğunu vurgulayan Akdeniz, bu notun bankaların kredi kararı verirken değerlendirdikleri önemli bir referans noktası olduğunu, pek çok alanda tüketicilerin kredi notlarına ve risk raporlarına bağlı olarak çeşitli finansal avantajlar sağladığını kaydetti.

Haberin Devamı