Gazete Vatan Logo

Kadının katılımını % 40’a çıkaracağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 20’lerden yüzde 34’lere geldiğini vurgulayarak “Bunu yüzde 40’ların da üzerine çıkaracağız. Yeni hedefimiz bu” dedi

Kadının katılımını % 40’a çıkaracağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, kadınların iş gücüne katılma oranının AK Parti iktidarları döneminde yüzde 20’lerden yüzde 34’lere ulaştığını belirterek, “Bu konuda hedef yüzde 40’ların üzeri. 2023 Türkiye’sinde bu çerçevede önemli adımlar atılacak. Büyük ve güçlü Türkiye olma noktasında nüfusun yarısını oluşturan kadınlarımızın enerjisinden daha fazla güç almak büyük önem arz ediyor” dedi.

Enerjide cinsiyet ayrımı

Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı himayelerinde, Shell Türkiye ve İŞKUR iş birliğiyle Türkiye’de kadın istihdamını artırmaya yönelik ‘5 yılda 5 bin kadına istihdam’ projesinin tanıtım toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

Mesleklere karşı cinsiyetçi bir yaklaşım gerçekleştirildiğini ve bazı mesleklerin kadın-erkek mesleği olarak ayrıştırıldığını anlatan Albayrak, “Bu çok yanlış bir algı ve tutum. Bu çarpık anlayış, mesleklerin fiziki şartlarının da bu doğrultuda oluşmasına yol açtı. Bu durumun en çok rastlandığı sektörlerin başında da enerji geliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ön yargıların kırılması için toplumun bütün kesimlerine önemli görevler düştüğünü söyleyen Albayrak, “Kadınların emeği ve katkısı olmadan bir ülkenin kalkınması mümkün değildir. Kadınların iş gücü piyasasına dahil olmadığı bir ülkede dengeli ve sürdürülebilir bir büyümeden bahsedilemez” değerlendirmesinde bulundu.

‘Kadın mühendis’ kavramı yok

Berat Albayrak, cinsiyet eşitliğinin öncelikle zihinde başladığını kadın mühendis, kadın doktor gibi tabirlerin sorgulanmamış klişelerden ibaret olduğunu dile getirerek, “Doktor doktordur, mühendis mühendis ve teknisyen teknisyendir. ‘Erkek mühendis’ ya da ‘kadın mühendis’ diye bir kavram yoktur. Şirketler bu konudaki cinsiyetçi tutumlarını çok ciddi anlamda gözden geçirmelidir” ifadelerini kullandı.

3.5 milyon kadın istihdama katıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da Türkiye’de 10 yılda 7 milyonu aşan oranda istihdam artışı sağlandığını, bunun da 3.5 milyonunu kadınların oluşturduğunu belirterek, “Tüm Avrupa Birliği’nin 28 üye ülkesine baktığımız zaman onların yaratmış olduğu toplam istihdama eş değer bir kadın istihdamını Türkiye olarak tek başımıza gerçekleştirmişiz. İnşallah bunu daha da artıracağız” dedi. Sarıeroğlu, verilen teşvikler ile yapılan yasal düzenlemeleri anımsatarak, kadın odaklı meselelerde ilerleme sağlamak ve bunun uygulamaya yansıması için paydaşlarla iş birliğinin gerekli olduğunu vurguladı. Oluşturdukları platformlar ve kurullarla ortak akıl ve diyalogla çok önemli projeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Sarıeroğlu, “Biz, kadın güçlü olursa Türkiye’nin güçlü olacağına inanıyoruz. Kadınlar mutlu olursa, umutlu olursa bunun tüm Türkiye’ye yayılacağına inanıyoruz. Çalışmalarımıza da güçlü şekilde devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı