Gazete Vatan Logo

Kadının adı da canı da yok!

Yarın Dünya Kadınlar Günü. 2010 yılında Türk kadınlarını en çok kocaları öldürdü...

Bunu sevgili, baba, eski koca ve erkek kardeşler izledi. Kadınları öldüren akrabaları arasında damatları, çocukları, eski sevgililerinin yanı sıra üvey babaları, üvey kardeşleri ile kızlarının erkek arkadaşları da listede yerlerini aldı. Erkeklerin öldürme nedenleri arasında ise kadının ayrılma isteği ilk sırada yer alıyor.

42 yaşında Paşalı, yıllarca dayağa, hakarete, ölüm tehditlerine karşı direndi. Boşanma davası açtı. Paşalı’nın, sürekli tehdit gördüğü için mahkemeden istediği koruma talebi ise artık evlilik birliğinin sürmediği gerekçesiyle reddedildi. İstikbal Yetkin, 7 Aralık sabahı ‘çok seviyorum’ diyerek yıllardır şiddet gösterdiği Ayşe Paşalı’yı sokak ortasında bıçaklayarak öldürdü.

Arzu Yıldırım

Birlikte yaşadığı kişi tarafından sokak ortasında kurşunlanarak öldürüldü. 33 yaşındaki Yıldırım, imam nikahlı olarak birlikte yaşadığı Metin Çilingir’in kendisini sürekli dövdüğü için iki gün önce savcılığa başvurarak, ‘Başıma bir şey gelirse sorumlusu odur’ diyerek şikayetçi olduğu ortaya çıkmıştı.

Saliha Erdem

15 Şubat’ta 38 yıllık kocası Salih Erdem tarafından oturdukları apartmanın kapısında kurşunlanarak öldürüldü. İnşaat işcisi Salih Erdem verdiği ifadede, “Bu namus davasıdır, yalvardım, yakardım olmadı. Beynim döndü. Olmadı ne yapayım cinayet oldu” diye kendini savundu.

Şehri Filiz

6 Şubat günü Maltepe’de birlikte yaşadığı Tarık E. tarafından cadde ortasında öldürüldü. Tarık E. kendisini ‘Beni itti ben de bıçakladım’ diye savunururken, Filiz’in ailesi, “3-4 aydan bu yana Şehri, Tarık tarafından tehdit ve darp ediliyordu. Emniyet güçleri sağ olsun birinci gün içeri aldılar ikinci gün serbest bıraktılar” dedi.

Munise Sever

Eskişehir’de 31 yaşındaki Metin Tan, 2 yıl önce evlenmek üzerelerken yaşadıkları tartışmanın ardından kendisini terk eden ve ısrarlarına karşın barışmayan eski nişanlısı 28 yaşındaki Münise Sever ile babası 53 yaşındaki Baki Sever’i evlerini basıp pompalı tüfekle öldürdü. Metin Tan, ardından aynı silahla kendini vurup yaşamına son verdi.

Arzu Odabaş

Üsküdar’da dört çocuk annesi Ardu Odabaş, ayrı yaşadığı eşi Mustafa Odabaş tarafından sokak ortasında kurşunlanarak öldürüldü. Evlendiğinden beri eşinden şiddet gören, Odabaş üç yıl önce boşanma davası açmıştı. Mustafa Odabaş kendisini, “Ne olduğunu hatırlamıyorum, bana hakaret etti” diyerek savundu.

Sakine Akkuş

14 yaşında akrabası Erdal Akkuş’la evlendirilen Sakine Akkuş, gördüğıü şiddetten kaçmak için iki çocuğunu bırakarak önce sığınmaevine sonra da annesinin evine gitti. Erdal Akkuş barışma teklifini 2 kez reddeden Sakine Akkuş’u öldürmekle tehdit etti. Son kez konuşmak istediğini, çocukların da yanında olduğunu söylemesi üzerine Sakine Akkuş’u buluşmaya ikna eden Erdal Akkuş sokak ortasında tabancasını çekerek eşini öldürdü.

Özlem Yılmaz

Adana’da öğretmen 44 yaşındaki Özlem Yılmaz, ayrılma aşamasında olduğu eşi tarafından bıçakla boğazının kesilmesi sonucu yaşamını yitirdi. Kendisinden boşanmak isteyen eşinin çalıştığı okula gelen Vedat Yılmaz, önce eşiyle barışmak istedi. Olumsuz yanıt alınca da eşini boğazını keserek öldürdü.

ŞİDDET BİLANÇOSU ÇOK AĞIR

Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve AB’nin desteği ile Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından 24 bin 48 hane ziyareti ve 12 binden fazla kadınla yüz yüze görüşmelerle Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması sonuclarına göre kadınların yüzde 36’sı yakın ilişkide oldukların erkeklerin fiziksel şiddetine maruz kalıyor. Boşanmış veya ayrı yaşayan kadınların belirttiği şiddet oranının yüzde 73 olması. Başka bir deyişle, Türkiye’de boşanmış veya ayrı yaşayan 10 kadından 7’si yaşamlarının herhangi bir döneminde şiddet görüyor. Eşi ölmüş kadınların yüzde 49’u, halen evli kadınların yüzde 38’i, bekar kadınların ise yüzde 9’u fiziksel şiddete maruz kalıyor.

‘8 Mart resmi tatil olsun’

Başkentte bir grup kadın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yürüyüş yaptı. Kolej kavşağında toplanan kadınlar, ellerinde “Soframızda ekmek, yüreğimizde gül istiyoruz”, “Yaşasın dünya emekçi kadınlar günü” yazılı dövizler taşıyarak ve sloganlar atarak, Sakarya Caddesine kadar yürüdü. Basın açıklamasında, kadınların baskı ve şiddete maruz kaldığı ifade edilerek, daha özgür şartların yaratılması ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün resmi tatil olması istendi.

Haberin Devamı