Gazete Vatan Logo

Kadın kurultayında kadına rektör tepkisi!

Kılıç, "Kadını da, çocuğu da kızı da erkeği de yetiştiren annedir" derken tepki gördü...

NEVŞEHİR’de düzenlenen ’14’üncü Sığınaklar ve Danışma, Dayanışma Merkezleri Kurultayı’nda, kadın erkek eşitliğini savunan Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Filiz Kılıç, "Kadını da, çocuğu da kızı da erkeği de yetiştiren annedir" derken tepki gördü.

Kurultaya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı İrsen Küçük’ün eşi Gülin Küçük ve KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi’nin de aralarında bulunduğu, yurt içinden ve dışından çok sayıda sivil toplum örgüt temsilcisi ve üyesi kadınlar katıldı. Nevşehir Dinler Oteli salonunda başlayan kurultayın açılışında konuşan Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Filiz Kılıç, kadın ve erkek eşitliğini savundu. Kadın ve erkeği bir elmanın iki yarısına benzeten Prof.Dr. Kılıç, kadınlar için ’Sığınak’ sözcüğünün çok farklı çağrışımlara neden olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Rektör Prof.Dr. Filiz Kılıç, şöyle dedi:

"Neden bu hale geldik? Bunun psikolojik sosyolojik sebepleri vardır. Bu konuda çalışmaların yapılması gerekir. Ben kadına şiddet uygulayan erkeğin, kendinden daha zayıf olan herkese, hatta çocuğuna da şiddet uyguladığı inancındayım. Bireyleri eğitmediğimiz sürece bu sorunlara çözüm bulmamız mümkün değil. Geçmişte 12, 13, 15’inci Yüzyıl’da Avrupa’da Rönesans’tan bahsedilmezken o yüzyıllarda divan edebiyatında kadın şairler. kadın sanatkarlar vardı. Bugün de kadın şair, yöneticiler var."
Çalıştay yöneticileri Rektör Prof.Dr. Kılıç’ın kullandığı sözlerinin tartışma yaratacak konular içerdiğini belirterek konuşmasını tamamlaması istedi. Konuşmasını sürdüren Prof.Dr. Kılıç, "Kadını da, çocuğu da kızı da erkeği de yetiştiren annedir" diye konuşunca salonda tepkiler arttı. Kurultaya katılan kadınlar Rektör Prof.Dr. Kılıç’a alkışlarla tepki gösterdi. Gösterilen tepki üzerine kürsüden inen Prof.Dr. tepklere, "Farklı görüşlere de saygı göstermelisiniz" diyerek cevap verdi.
Daha sonra başka bir toplantıya katılmak üzere kurultaydan ayrılan Rektör Prof.Dr. Kılıç, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Bunları tepki olarak değerlendirmiyorum. Bunlar farklı görüşlerdir" dedi. Nevşehir Üniversitesi Rektörü, şöyle devam etti:

"Ben hiçbir zaman bir cinsin karşı cinsten üstünlüğüne inanmadım. Kadın duygusallık açısından erkekten belki çok daha üst seviyede ve önde. Erkek de kas açısından çok daha üst seviyede çok daha güçlü. Bu iki gün birbirini dengeliyor diye düşündüm ve bunu söylemeye çalıştım. Belki burada kadın çok daha üstündür gibi bir şey beklendi. Ben herkesin düşüncesine saygı gösteriyorum. Kadınların olduğu her yerde ben de varım."

Nevşehir’in Avanos ilçesi Kaymakamı Aylin Kırcı Duman ise kadınların sorunlarının çözümüne yönelik hukuki çalışmaların olduğunu, yasaların olduğunu ancak uygulamada sorunların yaşandığını söyledi. Avanos Kaymakamlığı olarak kendilerinin, sorunların çözümüne yönelik proje hazırladıklarını ve proje kapsamında eşinden ayrılmış kadınlara maddi ve manevi destek sağladıklarını anlatan Kaymakam Duman, "Nevşehir’de boşanmaların sayısı çok yüksek. Hazırladığımız proje ile eşinden ayrılmış kadınlarımıza sağlık ve danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Onlara mesleki yönlendirme ve iş bulma imkanları sağlıyoruz. Sığınma evlerine ihtiyaç duymadan ayakta kalmaları için mücadele ediyoruz" diye konuştu.
Basına kapalı olarak devam edilen Kurultay, 3 gün devam edecek.

Haberin Devamı