Gazete Vatan Logo

Kadın cinayetleri durmak bilmiyor!

Bugün, İzmir, Adana ve Gaziantep'ten kötü haberler geldi. 2'i kadın öldü, 1'i yaralı...

Ferdane Çöl, kendisinden 5 yaş küçük ikinci eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

İZMİR’in Bornova İlçesi’nde ilk eşinden gördüğü şiddet nedeniyle boşanan 4 çocuk annesi 28 yaşındaki Ferdane Çöl, yine şiddet nedeniyle boşanmak istediği, kendisinden 5 yaş küçük ikinci eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

Talihsiz kadının 22 yaşındaki kardeşi Birdane Çağan, savcılıktan korunma talebinde bulunduğunu ileri sürdüğü ablasının, bir gün önce kendisine televizyondaki haberleri göstererek, "Görüyor musun? Eski kocaları kadınları öldürüyor. Ben de öyle olur muyum?" dediğini anlattı.

Olay, dün saat 23.00 sıralarında, Mevlana Mahallesi 1738 Sokak 10 numarada bulunan apartmanın zemin katında meydana geldi. Yaklaşık 13 yıl önce Ş.B. ile hayatını birleştiren Ferdane Çöl, bu evliliğinden 3 çocuk sahibi olmasına rağmen gördüğü şiddet nedeniyle ayrılmak zorunda kaldı. 2008 yılında boşanan genç kadın, bir yıl kadar ailesiyle birlikte yaşadı.

İKİNCİ EVLİLİĞİ DE HÜSRAN OLDU

Ferdane Çöl bir süre sonra aynı mahallede oturan, kendisinden 5 yaş küçük 23 yaşındaki S.Ç. ile tanıştı. Bornova’daki Hacı Yaşar Kandur İlköğretim Okulu’nda görev yapan hizmetli S.Ç.’ye aşık olan Ferdane Çöl, tekrar mutlu olabileceğine inanarak evlilik kararı aldı. S.Ç. ile evlenen Ferdane Çöl, kısa süre sonra eşinden hamile kalırken, iddiaya göre aynı zamanda şiddet görmeye de başladı. Doğumdan sonra da gördüğü şiddetin artarak devam etmesi üzerine 4 çocuk annesi Ferdane Çöl, S.Ç.’den ayrılmaya karar verdi. Genç kadının kararı üzerine yaklaşık 2 ay önce evi terk eden S.Ç. üvey babası İhsan Maviş’in yanına yerleşti.

AİLELER BİRBİRİNE GİRDİ

Genç çiftin ayrı yaşadığı 2 aylık süre içerisinde, çocuklarının bakımını maddi yetersizlikler yüzünden üstlenemeyen Ferdane Çöl, dördünü de Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na yerleştirdi. Ferdane Çöl’ün çocuğu için nafaka talebinde de bulunması üzerine iddiaya göre S.Ç. ve yakınları ile genç kadının ailesi arasında tartışmalar çıkmaya başladı. Işıkkent Polis Merkezi’nce iki aile arasında yaşanan, ikisinde silah kullanılan toplam 7 yaralama ve darp olayı nedeniyle işlem yapıldı.

BARIŞMA UMUDU SONU OLDU

Çocuklarını yurda yerleştirdikten sonra evde yalnız yaşayan Ferdane Çöl ile görüşmek isteyen S.Ç. durumu, baldızı Birdane Çağan’a da bildirip eve gitti. Çalan kapıyı açtığında karşısında S.Ç.’yi gören Ferdane Çöl, kapıyı kapatmak istedi. S.Ç.’nin "Seninle barışmak istiyorum. Oturup konuşalım, hem yarın işe gideceğim gömleğimi ve kravatımı alacağım" demesi üzerine genç kadın eşini eve aldı. Bir süre konuştuktan sonra ikili arasında tartışma başladı. İddiaya göre, tartışmanın büyümesiyle S.Ç., mutfaktan aldığı ekmek bıçağıyla, çocuk odasında, eşini boğazından yaralayıp salona taşıdıktan sonra evden ayrıldı.
Ablasını telefonla aramasına rağmen ulaşamayan Birdane Çağan, S.Ç. ile görüşeceğini bildiği için hemen 2 sokak ötedeki eve gitti. Çalmasına rağmen kapıyı açan olmadı. Durumu bildirmesiyle gelen polisle birlikte eve giren kardeş Çağan, salona baktığında yerde ablasının cansız bedeniyle karşılaştı. Birdane Çağan’ın verdiği bilgiler doğrultusunda çalışma başlatan polis, cinayet şüphelisi koca S.Ç.’yi üvey babasının evinde yakaladı.

"BEN DE ÖYLE OLUR MUYUM"

Olayın ardından evin önünde basın mensuplarına açıklama yapan Birdane Çağan, ablasının çok zor günler geçirdiğini belirterek, "Daha dün, ‘Televizyondaki haberleri görüyor musun? Eski kocaları kadınları öldürüyor. Ben de öyle olur muyum’ dedi. Aradan bir gün bile geçmeden ablam öldürüldü" dedi. Ablası Ferdane Çöl’ün ilk eşinden yine şiddet nedeniyle ayrıldığını anlatan Çağan, "Yağmurdan kaçarken doluya yakalanmış. İkinci evliliğini yaptı. Kocasını da çok seviyordu. Ancak bu kocasından da şiddet gördü. Boşanmak için 2 ay önce mahkemeye başvurdu. Nafaka isteyince, karşı taraf çılgına döndü. Birkaç kez bizim aile ile onun ailesi arasında da bu yüzden kavga çıktı" diye konuştu.

"KORUNMA TALEBİ İDDİASI"

Aldığı tehditler nedeniyle kadın sığınma evine yerleştirilmesi teklif edildiği ancak bunu kabul etmediği ileri sürülen Ferdane Çöl’ün yakınları evin önünde gözyaşları dökerken, cenazenin evden çıkarılışı sırasında sinir krizi geçirdiler. Ayrı yaşamaya başladıkları dönemde ablası Ferdane Çöl’ün eşi tarafından çok kez tehdit edildiğini, bu sebeple de savcılığa başvurarak korunma talebinde bulunduğunu ileri süren Çağan, ayrıca polis ekibiyle eve girdiklerinde ablasının yaşadığını, acele edilmediği için hastaneye kaldırılamadığını da iddia etti.
Polis ekipleri gözaltına alınan cinayet şüphelisi S.Ç.’yi sorgulamak üzere, Asayiş Şube Müdürlüğü’ne götürürken, olayla ilgili soruşturmanın devam ettiği bildirildi.

10 BIÇAK DARBESİ

İzmir’in Bornova İlçesi’nde, şiddet nedeniyle boşanmak istediği S.Ç. tarafından bıçaklanarak öldürülen Ferdane Ç.’ye, İzmir Adli Tıp Kurumu’nda otopsi yapıldı. Otopside, Ferdane Ç.’nin, vücudunun 10 yerinden bıçaklanarak öldürüldüğü belirlendi. Otopsinin ardından cenazesi, İzmir Mezarlıklar Müdürlüğü’ne kaldırılan Ç.’nin, Tokat’taki yakınlarının kente gelmesinin ardından, yarın toprağa verileceği öğrenildi.

YENİ HAYAT HAYALİ KURUYORDU

İlk eşinden şiddet gören, boşanmak istediği ikinci kocası tarafından öldürülen Ferdane Ç.’yi, yaşadığı sıkıntılar nedeniyle çocuklarıyla yeni bir hayat kurmak istediği, bulunduğu ortamdan kurtulmak için Altındağ Semti’nde bir ev kiraladığı ortaya çıktı. Yakınları, Ç.’nin, evin depozitosunu yatırdığını, temizliğini yapıp pazar günü taşınmayı planladığını ve yuvada kalan çocuklarını da yanına almak istediğini dile getirdi. Cinayet şüphelisi S.Ç.’nin, dün, tekrar bir araya gelmek amacıyla ayrıldığı evine geri döndüğünde eşi Ferdane Ç.’ye, "Bakkal borcunun bulunduğu veresiye defterini ve kravatlarımı bana ver. Ben borçları ödeyeceğim" diyerek içeriye girdiği, daha sonra barışma teklifi reddedilince çıkan tartışmada bıçaklayarak öldürdüğü ileri sürüldü. Ç.’nin, S.Ç.’nin bıçak darbelerine maruz kalınca ağır yaralı halde cep telefonu fihristinde ilk adı bulunan A. isimli kişiyi arayarak yardım istediği de belirlendi.

ÖLÜMÜ HİSSETTİM

2006 yılında ilk eşinden olma oğlu Ş.B.’nin oyun oynarken vücudunun yanması da basına yansıyan Ferdane Ç.’nin, olaydan bir ay önce, yine aralarında çıkan bir tartışmada, S.Ç.’nin bıçaklı saldırısına maruz kalması ve yakınlarının müdahalesiyle kurtulmasından sonra, "Ölümü hissettim. Her şey buraya kadarmış" dediği de belirtildi. Ferdane Ç.’nin kız kardeşi Birdane Ç., ablasının öldürüldükten sonra S.Ç. ve akrabalarının cenaze başında içki içtiklerini de ileri sürdü.

ALTI AY YAKLAŞMAMA CEZASI

Olayın yaşanmasının ardından S.Ç.’nin ailesinin, Ferdane Ç.’nin, aynı semtte bulunan baba evinin bulunduğu evi basarak, av tüfeğiyle tehdit ettiği ileri sürüldü. Olay yerine gelen polisin araya girmesiyle ailelerin yatıştırıldığı, önlemlerin devam ettiği bildirildi. Bu arada, S.Ç. ile Ferdane Ç.’nin yaşadığı geçimsizlikler nedeniyle adliyede devam eden boşanma davasının ilk duruşmasının da 27 Ekim’de görüleceği kaydedildi. Ferdane Ç.’nin bugüne kadar, her yaşadığı olayın ardından 3’ü tehdit, aralarında kasten yaralama, hakaret ve darp konuları olmak üzere 7 kez polise başvurup şikayetçi olduğu ortaya çıktı. Kendisi ve ayrıca da avukatı Asil Özçelik’le, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunan Ç.’nin, koruma talebinde bulunduğu ileri sürüldü. Süren davalardan birinde, Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nin, S.Ç.’ye, "bipolar affektif bozukluk" tanısı koyduğu öğrenildi. İzmir 7’inci Aile Mahkemesi’nde devam eden davada ise, S.Ç. ve kardeşi M.Ç.’ye, Ferdane Ç. ile ailesine, 6 ay yaklaşmama cezası verildiği bildirildi. Ferdane Ç.’nin avukatı Asil Özçelik, "Yaklaşmama cezasının ardından Ferdane Ç.’nin koruma talebi de uygun görüldü. Bu yaklaşık bir ay önce verilmiş bir karar. Fakat bu kararın uygulanması prosedürlere bağlı olabilir. Polise de tebliğ edilip edilmediğini bilmiyorum" dedi. Emniyet yetkilileri ise, Ferdane Ç.’nin korunmasına yönelik herhangi bir tebliğin kendilerine gelmediğini bildirdi.

5 KİŞİ GÖZALTINDA

İzmir'in Bornova ilçesinde, ayrı yaşadığı eşini öldüren zanlının 5 yakını gözaltına aldı.

Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, zanlının, Ferdane Ç'yi bıçaklayarak öldürdüğü sırada evde ve evin çevresinde bulundukları belirlenen 5 yakınını soruşturma kapsamında gözaltına aldı.

Ferdane Ç'nin cesedi, otopsi işleminin ardından İzmir Adli Tıp Kurumundan yakınları tarafından alındı. Otopside kadının 10 bıçak darbesiyle öldürüldüğü belirlendi.

Adli Tıp Kurumu önünde gazetecilere açıklama yapan ölen kadının avukatı Asil Özçelik, “Çiftin 27 Ekim'de boşanma davası görülecekti. Zanlı 1 ay önce de kadının evine gelmiş bıçaklı saldırıda bulunmuş. Bunun üzerine Aile Mahkemesi zanlıya ve kardeşine, kadına ve ailesine 6 ay yaklaşmama cezası verdi” dedi.

Özçelik, zanlıya Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde “bipolar affektif bozukluk” tanısı konulduğunu bildiklerini söyledi.

Kadının yakınları da yaptıkları açıklamada, Ferdane Ç'nin kocası tarafından “darp ve tehdit edildiği” gerekçesiyle polise başvurarak koruma talebinde bulunduğunu, kadının ilk eşinden de şiddet gördüğü için boşandığını anlattı.

Ferdane'nin Ç'nin kardeşi Birdane Ç ise ablasının bir gün önce “yeni bir hayata başlayacağım” diyerek Altındağ semtinde ev kiraladığını, TV'de bir kadının kocası tarafından öldürüldüğüne ilişkin haberi izlerken “benim sonum da böyle mi olacak?” diye endişe ettiğini söyledi.

Birdane Ç, ablasının bıçaklandıktan sonra cep telefonu kaydındaki ilk numarayı arayarak yardım istediğini, söz konusu kişinin de kendilerini durumu bildirdiğini kaydetti.

Bornova ilçesi Işıkkent semti 1738 Sokak'taki evde Ferdana Ç. (29), bir süredir ayrı yaşadığı eşi S.Ç. (23) tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü. S.Ç, Bornova ilçesi Mevlana Mahallesi'ndeki evinde yakalanmıştı.

ADANA

SOKAKTA BIÇAKLADIĞI EŞE ’BOŞUNA ÇIRPINIYORSUN’ MESAJI


Adana'da 7 yıllık kocası 32 yaşındaki Bilal K. tarafından sokak ortasında bıçaklanan 26 yaşındaki Sevda K., eşinin 1.5 yıl hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılandığı davada şikayetçi olduğunu belirtti. Sevda Kantekin cezalandırmasını istediği eşinin, ’Boşuna çırpınıyorsun, beni anladın. Annene selamımı söyle’ diye cep telefonuna tehdit mesajı gönderdiğini iddia etti.

23 Temmuz’da meydana gelen olayda, iddiaya göre, işsiz Bilal K., şiddet gördüğü için evi terk edip, boşanma davası açan eşi Sevda K.’nin gizlendiği adresi ararken, bir apartmanın önünde oynayan 5 yaşındaki oğlu E.’ye 10 lira vererek, annesinin temizliğe gittiği evi öğrendi. Evin önünde bağıran Bilal K., aşağıya inen Sevda K.’yi sırtından, sol kulak arkası ve sol kolundan bıçakladı.

Sevda K., polis korumasında tedavi gördükten sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in girişimleriyle koruma altına alındı. Bilal K. ise olaydan 5 gün sonra Adana Emniyet Müdürlüğü’nün oluşturduğu özel ekip tarafından yakalandı. İlk ifadesinde bıçakladığı eşini çok sevdiğini, ayrılmak istemediğini söyleyen K., "Sevda’yı çok seviyorum. Çocuklarımın rezil olmasını istemiyordum. Ayrılmak istemiyorum. Çok sevdiğim için yaptım, pişmanım" dedi.

15 GÜN TUTUKLU KALDI

Bilal K., sorgusunun ardından çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. 15 gün cezaevinde yattıktan sonra tahliye edilen sanık K. hakkında, ’kasten yaralama’ suçundan 1.5 yıla kadar hapis cezası istendi. ’Saldırıda kullanmak amacıyla bıçak taşımak’ suçundan da cezalandırılması istenen Bilal K. hakkında, ’işkence yapma’ suçundan kovuşturmaya yer olmadığına dair ek karar verildi.

MESAJLA TEHDİT EDİYOR

Adana 1’inci Sulh Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına başlanan tutuksuz sanık Bilal K. duruşmaya gelmedi.

Olayın mağduru Sevda Kantekin duruşmada şikayetçi olduğunu belirterek, eşinin cezalandırılmasını istedi. Sanık Bilal K.’nin nerede olduğunu bilmediğini belirten Sevda K., "Bana 2 hafta önce gönderdiği mesajda ’Boşuna çırpınıyorsun, sanırım beni anladın. Annene selamımı söyle’ şeklinde mesaj göndermiş" diyerek tehditlerin sürdüğünü ifade etti.

Duruşmada yaşadıklarını anlatan Sevda K., hala olayın şokunu yaşadığını söyledi.

ZORLA GETİRİLECEK

Mahkeme hakimi, sanık Bilal K.’nin duruşmaya zorla getirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi. Boşanma davaları devam eden sanık Bilal K.’ye, aile mahkemesi de, ’6 ay süreyle eşine şiddet ve korkuya yönelik davranışlarda bulunmama ve alkol ile uyuşturucu madde alarak ortak kullanılan eve gelmeme, evde bu maddeleri almama’ cezası vermişti.

GAZİANTEP

BOĞAZI KESİLEREK ÖLDÜRÜLDÜ


Gaziantep Asri Mezarlığı'nda, bir kadın boğazı kesilerek öldürülmüş bulundu.

Bahaettin Nakıpoğlu Bulvarı'ndaki Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Asri Mezarlığı'nda bir kadın cesedi gören özel güvenlik görevlileri, durumu polise bildirdi.

Olay yerine gelen Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, 20-25 yaşlarında olduğu tahmin edilen ve üzerinden herhangi bir kimlik belgesi çıkmayan kadının, boğazı kesilerek ve bıçaklanarak öldürüldüğüni belirledi.

Olay yerinde yapılan incelemede, öldürülen kadına ait olduğu sanılan bir çantada giysi bulundu.

Ceset, otopsi yapılmak üzere Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

Haberin Devamı