Gazete Vatan Logo

Kadın çiftçiye ‘Kırmızı Altın’

Kırmızı Altın’ olarak anılan, dünyanın en değerli baharatı safran, ABC Deterjan’ın ‘Yerli Yerinde’ projesiyle Osmaniye’de yetiştirilmeye başlandı. Üretilen ‘ABC Parfumia Safran: Kırmızı Altın’ konsantre yumuşatıcıdan ve baharattan gelen gelir kadın çiftçilere aktarılacak

Kadın çiftçiye ‘Kırmızı Altın’

Tekstil, boyama, kozmetik, gıda, sanayi ve sağlık ürünlerinde kullanılan; dünyanın en değerli ve pahalı baharatı safran, Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde yetiştirilmeye başlandı. Yerli deterjan markası ABC, üretim tesislerinin bulunduğu Bahçe’de ‘Yerli Yerinde’ adıyla kurumsal sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. Kadınların hem meslek sahibi olmasını sağlayan hem de yerel değerlere odaklanarak bölgesel kalkınmaya katkıda bulunan projenin ilk yılında Bahçe ilçesindeki kadınlara safran soğanı tedariği sağlanarak safran çiçeği ekimi eğitimi verildi.

Safranlı yumuşatıcı

‘Kırmızı Altın’ olarak anılan safranın üretilmesinde 22 kadın çalıştı. Proje kapsamında ‘ABC Parfumia Safran: Kırmızı Altın’ konsantre yumuşatıcı da üretildi. Kasım ayı sonunda raflara çıkacak bu üründen elde edilecek tüm kâr projede kullanılmak üzere fon haline getirilecek.

Yaklaşık 8 ay önce Türkiye’nin önde gelen yüzde 100 yerli deterjan markalarından biri olarak yerel değerlerimizin korunmasına öncülük eden bir proje arayışına girdiklerini belirten ABC Deterjan Genel Müdür Yardımcısı Eser Arıcı Kıroğlu, “Kadınlarımızın eğitim alarak istihdam edildiği, kendilerine ve ailelerine gelir kazandırabileceği modeller üzerinde uzun süren çalışmalar yaptık. ABC Deterjan gibi yerli bir unsur olan safran ile yola çıkmaya karar verdik. Zira safranın ilk üretim yerlerinden birinin Anadolu olduğu biliniyor. Yetiştirilmesi oldukça zahmetli bir bitki olduğu için hak ettiği değeri bulamamış. Kadın çiftçilerimize bölgesel olarak vereceğimiz destekler artarak devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

1 gram safran çiçeği 25 TL , baharatı 40 TL

- Safran çiçeğinin gramı 25 TL.
- Baharatının gramı da 40 TL.
- Safran çiçeği soğanı kilogram fiyatı 100 TL.
- 1 kg safran baharatı elde edilmesi için yaklaşık 150 bin adet safran çiçeği gerekiyor.
- ABC deterjan, projenin ilk yılı için 900 kg safran çiçeği soğanı alımı sağladı. Soğanlar, 5 bin metrekare alana ekildi.
- İlk yıl 160 bin liraya mal olan projeden 2 kg safran elde edilmesi bekleniyor.
- İlk yılın sonunda, safran çiçeği satışından kazanılacak ve projeye aktarılacak rakam 50 bin TL.
- Her kadına ilk yıl yıllık
8-10 bin TL arasında gelir sağlanması hedeflenen projede, safran soğanları tekrar çiçek verdiğinde 3’üncü yılın sonunda
66 kadın ile 6 kg safran ve toplam 950 bin TL gelir elde edilmesi planlanıyor.
- 3’üncü yılın sonunda toplam kendi safran üretimlerini yüzde 75 arttırmayı hedefliyorlar.
- 2016 yılında Türkiye’nin ilk 500 şirketi içinde yer alan ABC Deterjan, 215 milyon TL ciroya sahip. 520 kişiye istihdam sağlıyor. Portföyündeki tüm ürünlerin üretimi Bahçe’de yer alan fabrikasında gerçekleşiyor. Sıvı ürün gruplarındaki şişelerin tamamını kendi tesislerinde üretiyorlar. Bu da yılda 70 milyon şişe anlamına geliyor.

Haberin Devamı