Gazete Vatan Logo

Kadıköy’ün apartmanları sanatla buluşuyor

Bu yıl altıncısı düzenlenen Mural İstanbul Street Art Festivali’nde genç sanatçılar Kadıköy sokaklarındaki apartmanları birer tabloya çeviriyor.

Kadıköy’ün apartmanları sanatla buluşuyor

Kişiliksiz ve bir o kadar da renksiz binaların dört bir yanı sardığı şehrimizde, 2012’den itibaren düzenlenen “Mural İstanbul Street Art Festivali” bir teselli niteliğinde. İlk olarak 2012’de Yeldeğirmeni’nde başlayan festival sayesinde, boş bina cephelerine yapılan resimlerle Kadıköy’ün pek çok sokağı açık hava sergi salonuna dönüştü. Bugüne dek 25’ten fazla bina cephesi sanatçılar tarafından özgün çalışmalarla renklendirildi. Bazı eserler geçtiğimiz yıllarda dünya çapında En İyi Mural Eserleri listesinde yer aldı.

Kadıköy Belediyesi’nin organize ettiği festival, Türkiye’de bina cephelerinin tümüyle boyandığı ilk etkinlik olma özelliğini taşıyor. Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak Ukraynalı sanatçı Alex Maksiov tarafından bir duvar ve bir zeminde üç boyutlu resim yapılacak. Bu hafta başlayan ve 31 Temmuz’a dek sürecek olan festivalde bu yıl üçü yerli, üçü yabancı olmak üzere 6 sanatçı apartman cephelerini tabloya dönüştürecek. Festivale davet edilen isimlerden birisi de yaşadığı Çeşme’deki Germiyan Köyü’nü gökkuşağına çeviren getiren ve sosyal medyada adını duyuran Nuran Erden. 55 yaşındaki Nuran Teyze, “Çobanlıktan sanatçılığa terfi ettim” şeklinde konuşuyor.

Haberin Devamı

Tabelayla başladım devamı geldi

Geçimini çiftçilikle sağlayan Erden, Trakya Üniversitesi’nin Halıcılık Bölümü’nden mezun olmuş. Aradan geçen yıllarda çobanlık ve nakış hocalığı de yapmış. Resim yapmayı çocukluktan itibaren sevdiğini söyleyen Erden, tabela ve sandalyelerin ardından 2015’te duvarlara geçmiş.

Yadırgayanlar şimdi sıraya giriyor

Köy ahalisi önceleri Erden’i yardırgıyor şimdi de evlerine desen çizmesi için sıraya giriyormuş: “O kişilerin hepsi şimdi evlerine çağrıyor beni. Böcekten salyangoza kadar farklı şeyler çizmemi istiyorlar. Köyümüzün de sembolü bu zaten.”

İstanbul yetmez hedefim Türkiye

16 Temmuz’da İstanbul’a gelecek olan Erden’e İstanbul’un kendisini heyecanlandırıp heyecanlandırmadığını sorduğumda yanıtı şöyle oluyor: “Bu daveti kabul etmemin sebebi genç sanatçıların tekniğini merak etmemdi. Onlardan öğreneceklerim var. İstanbul’un ardından Tekirdağ’a gideceğim. Sağlığım el verirse en batıdan en doğuya bütün köyleri rengarenk yapmak istiyorum.”

Haberin Devamı

Fesitval programı:

10 Temmuz

Treze, Kırmızıkuşak Sokak, An Otel & Timya Otel

11 Temmuz

Mr. Hure, Kuşdili Caddesi No:39

17 - 19 Temmuz

Nuran Erden, Kuşluk Parkı

21 - 24 Temmuz

Alex Maksiov Zeminde 3D

31 Temmuz

Alex Maksiov Duvar çalışması Talimhane Sokak No:2

24-29 Temmuz

Fintan Magee, Nakil Sokak No:17