Gazete Vatan Logo

Kaderin cilvesi

‘Deniz’lerin idam günü Kenan Evren’e yargı yolu

ANKARA- Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilmesinden tam 38 yıl sonra, bu kez 6 Mayıs’ta dönemin Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Kenan Evren’e yargı yolu açıldı. 12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ile bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisi’nde görev alanların yargılanmasını önleyen, Geçici 15. Maddenin yürürlükten kaldırılmasını düzenleyen teklifin 25. maddesi 337 oy ile kabul edildi. Görüşmelerde yaşanan diyaloglar şöyle:

MHP’li Mehmet Ekici: 12 Eylül’de her türlü işkenceden geçmiş, istikbalinden olmuş insanları, sadece siyasi hesaplar uğruna, ’12 Eylül Anayasasını savunmakla, antidemokratik olmakla’suçlayacaksınız. Bu dürüstlük değildir, siyasi ahlaka sığmaz. (Bahçekapılı’ya) Benim şehitlerimi anarken lütfen gülmeyin

Ak Partili Ayşe Bahçekapı: Gülmedim.

CHP’li Rasim Çakır: Sizler 12 Eylül koşullarından yararlanarak iktidar olmuş, 12 Eylül’ün anlayışını devam ettirmeyi bir tarihsel görev olarak üstlenen bir siyasal organizasyonsunuz.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ: Darbenin yedeğinde kimin iktidar, başbakan olduğunu, 1 Mayısları bayram diye bu millete kutlattığını, 12 Mart muhtırası verildiğinde, Meclis açıkken, Meclis’te anayasa değiştirip, darbecilerin, cuntacıların talimatı doğrultusunda milletin anayasasına, hukukuna kimlerin ayar verdiğini de bu millet iyi biliyor. 27 Nisan e-muhtırası... Bunların yargılanmasını engelleyen bir yasa hükmü var mı? Soruşturmayı Hükümet mi açacak? Soruşturmayı açacak savcılar. Ama görüyoruz ki Türkiye’de bazı kişilere karşı soruşturma açmak cesaret istiyor, o cesareti gösteremediler. 1997’de Genelkurmay’a gidip esas duruşta duranlar, o darbecileri alkışlayanlar onu açma cesareti gösterememişlerdir. Bizi niye itham ediyorsunuz?

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay: 12 Mart, 12 Eylül mağduru CHP’dir. CHP kapatılmıştır. 27 Nisan e-muhtırasından sonra 4 Mayısta Dolmabahçe’de, ’e- muhtırayı ben yazdım’ diyen işgüzarla sırdaş olan, kanka olan sizin Sayın Genel Başkanınızdır. 27 Nisanın hesabını kendiniz vereceksiniz?

Ak Partili Zeyit Aslan: Bugün vereceğimiz oyla 12 Eylülü yapanları unutturmamak için birlikte olalım diyorum. Denizlerin, Mahirlerin annelerinin yüreklerini rahatlatmak için destek verin. Aslan, idam edilen isimlerinden ülkücü Mustafa Pehlivanoğlu’nu da andı. Buna MHP’liler tepki gösterdi.

8. maddeyle bağlantılı geçici madde de düştü

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise, Kenan Evren’in, Pinochet gibi yargılanması gerektiğini kaydederek, insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olamayacağını söyledi. Kaplan, AKP’ye yönelik parti kapatmalara yönelik maddenin düşürülmesini hatırlatarak, “8. maddeye ret oyu kullanan çürükleri ayıklamadığınız sürece siz de çürüyeceksiniz” demesi AKP sıralarından tepki çekti. TBMM Genel Kurulu’nda, Anayasa değişikliği teklifinin reddedilen 8. maddesine bağlı düzenlemeler içeren Geçici 18. maddesi de öngörülen yeterli kabul oyunu alamayarak reddedildi. 282 milletvekili oy kullandı, 203 milletvekili “kabul”, “72 milletvekili ” ret “ oyu verdi. Bir oy boş. bir oy geçersiz çıktı.

Geçici 15. madde tartışmalarında MHP’li Oktay Vural, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’e Ak Partili Zeyit Aslan’ı susturmadığı için eleştirdi.

Haberin Devamı