Gazete Vatan Logo

KADEM’den Suriyeliler için işbirliği protokolü

KADEM Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz, İstanbul’da ve Ankara’da yaşayan Suriyeli nüfus üzerinde bir envanter çalışması yaparak sığınmacıların niteliklerini ölçeceklerini bildirdi

KADEM’den Suriyeliler için işbirliği protokolü

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara yönelik ekonomik ve sosyal uyum projesi kapsamında İstanbul’da ve Ankara’da yaşayan Suriyeli nüfus üzerinde bir envanter çalışması yaparak sığınmacıların niteliklerini ölçeceklerini bildirdi. Yılmaz, AFAD Başkanlığında düzenlenen Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara yönelik ekonomik ve sosyal uyum projesi protokolü imza töreninde yaptığı konuşmada, Gaziantep’te temsilcilik açtıktan sonra oradaki en büyük sorunun sığınmacı kadınlar olduğunu gördüklerini belirtti. Yılmaz, 3 yıl sürecek bir saha çalışması yapacaklarını anlatarak sığınmacı kadınlara ve çocuklara rehabilitasyon hizmeti, girişimcilik, estetik ve dil eğitimi vereceklerini açıkladı.

Günü kurtaran değil...

KADEM Genel Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ise şair Edmond Jabes’in “Konukseverlik kadar hiçbir şey sevindiremez mülteciyi, çünkü o göklere sığınmış kuşlar kadar kırılgandır” sözlerine atıfta bulunarak kadınların sığındıkları ülkelerde hayatın bütün yükünü omuzlarında taşıdığını söyledi. Bayraktar, “Kadınlar, savaş, açlık, cinsel istismar ve hepsinin ötesinde kendi halkını katleden bir diktatörden kaçan bu insanlara karşı insani sorumluluklarımız var” dedi. KADEM olarak bu meseleye daha farklı ve temelden yaklaştıklarına dikkati çeken Bayraktar, günü kurtaran değil uzun vadeli çözümler üzerinde sağlam temelleri olan adımlar atma gayreti içinde olduklarını bildirdi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliğine göre Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin yüzde 50’sinin sadece kadın, yüzde 75’inin ise kadın ve çocuklardan oluştuğunu belirten Bayraktar, “Bir kadın derneği olarak, mülteci kadınların durumlarını konuşmadan gerçek anlamda, samimi bir şekilde kadın haklarını da konuşabileceğimizi düşünmüyoruz. Bu nedenle kurulduğumuz günden beri mülteci kadınlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

‘Başlıca engel dil’

Entegrasyonun önündeki başlıca engelin dil bilmemeleri olduğuna işaret eden Bayraktar, dil öğreniminin topluma uyumun yanı sıra savaş psikolojisinden uzaklaşmaları ve hayata güvenle bakmalarını sağlayacağını bildirdi. Proje kapsamında çekilen “Ayrılık” belgeselinde savaş öncesinde Suriye’de Fransızca, matematik öğretmeni, ressam, ekonomist ve inşaat mühendisi olarak çalışan kadınların hikayesini izlediklerini aktaran Bayraktar, “Nitelik sahibi birçok mülteci kadın var. Bunlar iş bulamıyor veya kayıt dışı sektörlerde istismara açık şekilde düşük maaşlı işlerde çalışmak durumunda kalıyor. Nitelik olarak onlardan farkı olmayan ama ayakta durmak için biraz desteğe ihtiyaç duyan kadınlar da var. Bu projeyle bu kadınlara destek olacağız inşallah. Unutmamalıyız ki onların her biri bizler gibi kadındır, çocuktur, insandır. Bu nedenle sadece temel ihtiyaçlarını karşılamakla kalmamalı, onlara bir gelecek umudu sunmalıyız” dedi.

Haberin Devamı