Gazete Vatan Logo

Kaddafi'ye yakın iş adamı: Sarkozy'e valizlerle para taşıdım

Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkında 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyası sırasında usulsüz para yardımı aldığına yönelik iddialar sürüyor.

Kaddafi'ye yakın iş adamı: Sarkozy'e valizlerle para taşıdım

Lübnanlı iş adamı Ziad Takieddine Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin, Sarkozy'e kampanyası için 5 milyon euro verdiğini söyledi.

Fransız haber sitesi Mediapart'in röportaj yaptığı silah tüccarı Takieddine, içinde 5 milyon euro olduğunu söylediği 3 valizi çeşitli zamanlarda Sarkozy'ye ve Sarkozy'nin seçim kampanyasını yürüten Claude Gueant'a verdiğini iddia etti.

Takieddine, "İçinde çoğu 500 euro'luk banknotlar bulunan valizleri Trablus ve Paris arasında 2006 ve 2007 yıllarında yaptığım 3 yolculuğun sonucunda Sarkozy ve Gueant'a teslim ettim" dedi. İçi para dolu valizlerin kendisine Kaddafi döneminin gizli servis şefi Abdullah Senussi tarafından verildiğini ileri süren Takieddine, "Bir gün Senussi, bana bu paraları Gueant'a teslim edip edemeyeceğimi sordu. Ben de kendisine, sorun olmadığını söyledim. Gümrükte yakalanma endişemle ilgili olarak, Senussi bana, merak etmemem gerektiğini ve gerekli birimlerin bundan haberdar olduğunu söyledi" ifadelerini kullandı. Röportajın yayınlanmasının ardından Sarkozy ve Gueant, Lübnanlı iş adamı hakkında 'iftira suçlamasıyla' dava açacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

'FRANSA'NIN 5. CUMHURİYET DÖNEMİNDE KARŞILAŞTIĞI EN CİDDİ SKANDAL'

Skandal haberin ortaya çıkarmasını sağlayan Mediapart sitesi muhabirlerinden Fabrice Arfi, Euronews'a yaptığı açıklamada "Ziad Takieddine'in tanıklığı kendi hukuki süreci de dahil, bu dosya için büyük önem taşıyor. Aslında soruşturma yavaş değil. Hukuki soruşturma Nisan 2013'te açıldı. Ve 3 yıl aradan sonra sıfırdan başlanıldı. Önemli sayıda tanık ifadesi alındı ve evrak bulundu. Aslında şu an keşfettiğimiz ve üzerinde belge bulmaya çalıştığımız olay aslında Fransa'nın 5. Cumhuriyet döneminde Libya skandalını da ortaya çıkaran karşılaştığı en ciddi skandal" dedi. Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, mart 2011'de Euronews'e verdiği özel röportajda Sarkozy'ye kampanyası için mali destek sağladıklarını ve Sarkozy'nin bu parayı geri ödemesi gerektiğini açıklamıştı. Açıklamadan 3 gün sonra Fransa, BM himayesinde Libya'ya Harmattan isimli operasyonu başlatmıştı.

Haberin Devamı

FRANSA'DA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ BU AY YAPILACAK

Fransa'da adı bir çok kez rüşvet alma, sahte belge ve kirli ilişkilerle anılan Sarkozy, mayıs ayında düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde merkez sağın aday adayları arasında bulunuyor. 20-27 kasımda 2 turlu yapılacak seçimle, merkez sağın adayı kesinlik kazanacak. Sarkozy'nin aday belirleme seçimlerinde Alain Juppe ile 2. tura kalacağı ve onu yenerek merkez sağın adayı olabileceği belirtiliyor.