Gazete Vatan Logo

Kadastro Zirvesi İstanbul'da olacak

85 farklı ülkeden 3 bine yakın katılımcı İstanbul'da bir araya gelecek

Dünya'da ilk kez İstanbul'da yapılacak Kadastro Zirvesi'yle ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 80 ülkeden uzman, mühendis ve akademisyenlerin katılacağı zirvenin harita-kadastro alanında Türkiye'nin önünü açacağını söyledi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney ve Dünya Kadastro Zirvesi Kongre Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu'yla birlikte İstanbul Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü'ndeki toplantıda konuşan Güllüce, zirveyle dünya nüfusunun yüzde 75'inin henüz sahip olamadığı ve bilgisine erişemediği arazilerin kayıt altına alınmasını sağlayacak yeni çözümler üretme, ülkelerin arazi yönetim politikalarını ve sistemlerini geliştirecek yeni fikirleri tartışmanın hedeflendiğini belirtti.

Bilgi teknolojileri ile bütünleşmiş, evrensel değeri olan, modern ve dinamik harita-kadastro altyapılarına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Güllüce, zirveyle bu alanda dünyadaki son gelişmeleri ve sorunları bilimsel bir platformda ele alacak biçimde 85 farklı ülkeden 3 bine yakın katılımcının İstanbul'da bir araya geleceğini söyledi.

Haberin Devamı

Güllüce, Haliç Kongre Merkezi'nde yapılacak zirvede, 30 farklı oturumda 150 bilimsel tebliğ sunulacağını kaydederek, etkinlik bünyesinde "Osmanlı'dan Günümüze Harita-Tapu Arşivi", "Harita-Kadastro Çanakkale Şehitleri" ve "Harita-Kadastro Bilgi Teknolojileri Sektörler Buluşuyor" sergilerinin açılacağını bildirdi.

Etkinlik kapsamında 30'a yakın ülkenin bakan düzeyinde yer alacağı 50 resmi delegasyonla özel bir "Dünya Kadasto Zirvesi Yuvarlak Masa Toplantısı" gerçekleştirileceğini ve zirve sonunda "İstanbul Kadastro Deklerasyonu" yayımlanacağını anlatan Güllüce, şöyle konuştu:

"Bu yıl 168. kuruluş yıl dönümü kutlanmakta olan köklü Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüz, sahip olduğu derin tecrübeyi, teknolojiyi iyi kullanan ve çok dinamik bir yapıya sahip olan haritacılık sektörümüzle birleştirerek, yurtdışına açılarak yeni pazarlar edinme fırsatını da bulacaktır. Bu alanda sahip olduğumuz özgüven ve deneyimi dünya ile paylaşmak arzusundayız. Bu çıkış, ülkemizin dış dünya ile rekabet gücüne yeni güç katacak çok farklı bir alan olarak görülmelidir. İnşaat sektöründe sahip olduğumuz dış yatırım ve istihdam gücümüzü artık harita-kadastro sektöründe de gerçekleştirerek, bu alanda da iddialı konuma gelmeyi hedefliyoruz."

Haberin Devamı

Toplantıda soruları da yanıtlayan Güllüce, "İstanbul 1. Bölge 1. sıradan adaysınız. Bir önceki seçimde Sayın Cumhurbaşkanı aynı yerdeydi. Bunun heyecanı var mı? Nasıl bir duygu içindesiniz?" sorusunu, "Olmaz mı, olması lazım değil mi heyecan? Bir şereftir. Beni böyle bir yere layık gördüğü için de gerek Başbakanımıza gerek partimizin üst kuruluna, yetkililerine teşekkür ediyoruz. Bir şeref olduğuna inanıyorum" diye yanıtladı.

- "Türkiye dünyaya açılabilir"

Dünya Kadastro Zirvesi Kongre Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu da dünyanın üçte ikisinde sadece kayıt sistemi bulunduğunu, harita sistemi olmadığını dile getirerek, Türkiye'de modern kadastro olarak adlandırılan Orta Avrupa sisteminin kullanıldığını ve Türkiye'nin bu alanda dünyaya açılabileceğini belirtti

Haberin Devamı

Dünya Bankası ve Uluslararası Haritacılar Birliği yetkililerinin de zirvede yer alacağına değinen Yomralıoğlu, yayımlanacak deklarasyonda "dünya kadastrosunun birlikte yapılması", "dünyanın zeminindeki mülkiyete dayalı sınırların belirlenmesi" ve "bilgi teknolojilerinin paylaşılarak katma değerin yükselmesi"nin yer alacağını söyledi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney de amaçlarının, Türkiye'deki özel sektörün faaliyetlerini yurtdışına açabilmek olduğuna işaret ederek, zirveye özellikle Afrika'dan yoğun katılım olacağını söyledi.