Gazete Vatan Logo

Kaçan para fazla fazla geri döndü

Darbe girişimi ile birlikte Türkiye’den kaçan 1 milyar doların üzerindeki para fazlasıyla geri döndü. Başbakan Yıldırım “Ekonomik göstergeler 15 Temmuz öncesinden daha iyi duruma geldi. Gelen para çıkan paradan 1 milyar dolar fazla” dedi.

Kaçan para fazla fazla geri döndü

Başbakan Binali Yıldırım, önceki gün itibarıyla Türkiye’ye giren para miktarının, çıkan para miktarından 1 milyar dolar daha fazla olduğunu açıkladı.

28 milyon vatandaşın iş sahibi olmasının, darbe girişiminden ekonominin zerre kadar etkilenmediğini gösterdiğini vurgulayan Başbakan Yıldırım, ekonomik göstergelerin 15 Temmuz öncesinden daha iyi duruma geldiğini belirterek, “Merkez Bankamız 28 Nisan’dan beri 15 Temmuz darbesi de dahil asla bir kuruş piyasaya verme ihtiyacı duymadı. Merkez Bankasının rezervleri 120 milyardan 126 milyar dolara çıktı. Hani ‘Türkiye’de darbe olacak, ekonomide istikrar bozulacak, Türkiye’den paralar çıkacak’ diyorlar ya, bunların hepsi koca yalan” dedi. Yıldırım, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, geçen hafta yoğun bir çalışma programı gerçekleştirdiklerini anlattı. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin dört bir yanından gelen Türkiye İhracatçılar Birliği’nin üyelerini kabul ettik. Daha çok üreten, daha hızlı büyüyen Türkiye için neler yaptık, neler yapacağız, bunları konuştuk. İhracat yapanın da yatırım yapanın da önünü açacağız.”

Haberin Devamı

En cazibi Türkiye

Yıldırım, dün itibarıyla Türkiye’ye giren para miktarının, çıkan para miktarından 1 milyar dolar daha fazla olduğunu belirterek, yatırım yapılacak ülkenin hâlâ Türkiye olduğunu açıkladı. Ekonomiyi daha da canlandırmak ve üretimi artırmak için hazırladıkları teşvik tedbirlerini hayata geçirmeye başladıklarını aktaran Yıldırım, şunları söyledi: “Yatırımcının önünü açacak Turkuaz kart, çek sistemindeki düzenlemeler, iş adamlarımıza ihracatçılarımıza hususi pasaport verilmesi, şirket kuruluş, tasfiye işlerinin çok basitleştirilmesi, sürenin kısaltılması, damga vergisi vesaire gibi maliyetlerin ortadan kaldırılması... Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yasalaştı, buna göre artık vatandaş geleceğe yatırım yapacak. 10 yıl içerisinde vatandaş, devletin de katkısıyla 90 milyar liralık bir tasarruf sağlayacak.”

KOBİ’lere rahat bir nefes aldıracağız

Paraya erişimi kolaylaştırmak, yatırımları daha da artırmak için Kalkınma Bankası ve Eximbank’ın sermayesini güçlendirdiklerini dile getiren Başbakan Yıldırım, Taşınır Malların Rehni Kanunu’nu ile esnafın, küçük sanayicilerin, KOBİ’lerin artık arsa, bina gibi taşınmazların yanında ellerinde ne tür menkul taşınır değer varsa bunları da teminat olarak gösterebileceklerini kaydetti. Krediye ve paraya erişimin daha da kolay hale geleceğini belirten Yıldırım, “Yıllardan beri konuşulurdu, nihayet hayata geçiriliyor. Meclis Genel Kuruluna geliyor. Ümit ederim ki en kısa sürede yasalaşır ve böylece KOBİ’lerimiz, küçük girişimcilerimiz rahat bir nefes alır. Gümrük, kurumlar vergilerinde önemli reformlar yapıyoruz. Buradan tüm iş adamlarımıza, sanayicilerimize bir kez daha sesleniyorum; Türkiye için üretmeye, Türkiye’ye güvenmeye devam edin” diye konuştu.

Haberin Devamı