Gazete Vatan Logo

Kaçakçıların militan avı!

Financial Times’ın haberine göre, Suriye’de insan kaçakçılarının yeni hedefi DEAŞ’lılar. Kaçakçılar, militanları yakalayıp teslim ederek 50 bin dolara kadar para ödülü kazanmanın peşine düştü.

Kaçakçıların militan avı!

Şam Cephesi’nden bir muhalifin sözlerine dayandırılan haberde, “Türkiye ve ABD’nin” de aralarında olduğu güçlerin silahlandırdığı Suriyeli grupların DEAŞ savaşçılarını “takas ettiği” belirtildi. Erika Solomon ve Ahmad Mhidi imzalı habere göre, Irak ve Suriye’deki topraklarının önemli bir bölümü kaybeden DEAŞ militanları, “karaborsaya” düştü. Burada en kazançlı yol, DEAŞ’a katılmak için terk ettikleri ülkelerindeki yetkililer tarafından geri istenen savaşçıları yakalamak.

Milyonlar kazandılar

Bu takaslar konusunda en çok bahsedilen isimlerden biri, Şam Cephesi liderlerinden Abu Ali Secu. İsyancılar Abu Ali Sejju’nun Suriye ve Türkiye arasındaki geçiş noktası olan Bab El Selam sınırının kontrolünü elinde tutarak milyonlar kazandığını söylüyor. Ancak o, Türk yetkililer aracılığıyla Suudi militanları Riyad’a bedavaya verdiğini anlatıyor. Sejju, Gaziantep şehrindeki ünlü bir restoranda nargilesini içerken, İphone’larından elinde tuttuğu 100’e yakın DEAŞ militanının bilgilerini topladığı belgelerine göz atıyor. ‘Elimde Pakistan’dan, Ukrayna’dan adamlar var… Fransız bir kadın da vardı’ diyor. İsyancıların çoğu, insan kaçakçılarının DEAŞ’ın elindeki bölgelerden isyancıların kontrolündeki yerlere geçiş için 10 bin dolara yakın para istediklerini söylüyor. Buna göre, Türkiye’ye girişler içinse bir 10 bin dolar daha isteniyor. Başka bir isyancı ise, ülkelerin farklı gruplardan takas edecekleri insanın alınması için Türkiye’ye bilgi verdiğini anlatıyor. ‘Bunun için para veren ülkeler var. Yabancı bir savaşçı için kazanabileceğin para değişiyor, ama genelde 50 bin dolardan fazla oluyor’ deniliyor.

Haberin Devamı