Gazete Vatan Logo

Kaçak yatak operasyonu başlıyor!

Kaçak konaklamaya dev operasyon başlıyor

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, sayıları 10 bini aşan kayıtdışı yatak kapasitesini mercek altına alıyor. Ekipler çoğunlukla Beyoğlu ve Sultanahmet’te bulunan kaçak pansiyon ve hostellere internetten rezervasyon yaptırıp baskına gidecek.

İstanbul’da sayıları her geçen gün artan kaçak konaklama tesislerine yönelik dev operasyon başlıyor. Yaklaşık 10 bin yatak kapasitesine sahip kaçak pansiyon, otel ve apart daireleri tespit etmek için özel ekipler kuruldu. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü liderliğinde yapılacak operasyonlarla bu tür kaçak tesisleri çalıştıranlara ceza kesilirken tesislere de kilit vurulacak.

İstanbul’da halen 74 bini işletme belgeli, 41 bini ise yatırım belgeli 115 bin yatak kapasitesi bulunuyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinin tahminine göre İstanbul’da kaçak sayılabilecek 10 binden fazla yatak kapasitesi var. Bu rakamın büyük bölümü Beyoğlu, Sultanahmet ve Kadıköy çevresinde yer alıyor.

Söz konusu kayıtdışı tesisler, internetteki ilanlarıyla turizmcilerin dikkatini çekti. Halen internetten ‘İstanbul’da kiralık oda, günlük oda’ diye arama yapıldığında 15 binden fazla ilanla karşılaşılıyor.

Yetkililer, tesis sayısının net olarak bilinmediğini ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Maliye Bakanlığı ile yapılacak operasyonların ardından net rakamlara ulaşılacağını söylüyor.

Araştırmaların önemli kısmı online rezervasyonlarla yapılırken emlak büroları aracılığıyla da bu tesisler tespit edilecek. Müşteri gibi yapılan rezervasyonlardan sonra ekipler düzenlenecek baskınlarla işletmecilerine ceza kesecek. Mali yaptırımın yanında çalıştırılan mekanlar da kapatılacak.

İmajı bozuyor

Kayıtdışı mekanlar konaklama sektöründe daha çok günübirlik daire kiralama yöntemiyle yapılıyor. Ayrıca turistler için uzun dönemli kiralama da yapılıyor. Bu tesisler bazen tek daire olurken bazen de binanın tamamı turistlere kiralanıyor. Genellikle İstanbul’un arka sokaklarında bulunan bu tesislerin şehrin imajına olumsuz katkı yaptığı da vurgulanıyor.

115 BİN

İstanbul’daki işletme ve yatırım belgeli toplam yatak kapasitesi.

7200 TL

Kaçak tesislere geçmişe dönük her ay için 600 TL ceza kesiliyor. Yıllık ceza 7200 TL’yi buluyor.

10 BİN

İstanbul’daki toplam kayıtdışı yatak kapasitesi tahminen 10 bini geçiyor.

9.3 MİLYON

2012 yılının tamamında İstanbul’a gelen yabancı turist sayısı toplamı.

Haberin Devamı