Gazete Vatan Logo

Kaç kişi öldü kimse bilmiyor!

ABD’nin Florida eyaletini 250 km hızla vuran Irma kasırgası öncesi 6.3 milyon kişiye zorunlu tahliye emri verilmişti. Ancak kasırganın en şiddetli vurduğu Florida Keys’te 10 bin kişinin bu karara uymadığı anlaşıldı. Yetkililer, ‘Kaçı öldü biz de bilmiyoruz’ dedi

Kaç kişi öldü kimse bilmiyor!

ABD’nin Florida eyaletinin güney kıyılarını vuran ve kuzeybatıya doğru ilerleyen Irma kasırgasının şiddeti dün iyice azalarak en düşük seviye olan kategori 1’e kadar düştü. ABD’ye doğru 3. kategoride ilerleyen ancak eyaletin güney ucundaki Key West kentine ulaştığında şiddeti artan Irma kasırgasının kategorisi 4’e yükseltilmişti. Eyalet yetkilileri, yaklaşık 7 milyon kişinin elektriksiz kaldığını açıkladı. Miami’de ise şiddetli rüzgarın etkisiyle iki vinç devrildi.

Su seviyesi 60 cm

Su baskını ve selin yaşandığı kentte, su seviyesinin 60 santimetreye kadar ulaştığı belirtildi. Yetkililer, sabah saatlerinde eyaletin güney kıyılarını vuran Irma kasırgası nedeniyle aracının kontrolünü kaybederek ağaca çarpan bir kişinin öldüğünü açıklamıştı. ABD’de ölü sayısı en az 3 olarak açıklandı. Tahliye emrine uymayan 10 bin kişinin geride kaldığı Florida Keys bölgesi ise en büyük yıkımı yaşayan yer oldu. Burada ölü sayısının çok daha yüksek çıkabileceği belirtiliyor.

Fatura 290 milyar dolar

Nüfusunun yaklaşık üçte biri için zorunlu tahliye kararının alındığı Florida eyaletinde Irma kasırgası 3 milyon nüfuslu Tampa ve Fort Myers şehirlerini etkisi altına aldıktan sonra giderek yavaşladı. Şimdi Florida kasırganın yaralarını sarmak için aylar süren bir çabanın içine girecek. Önce Harvey, sonra da Irma kasırgalarına maruz kalan ABD’nin bu felaketler nedeniyle 290 milyar dolarlık bir fatura ile karşı karşıya kalacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Kıtlık tehlikesi

Halk, okulların spor salonları ve kiliselere sığınıyor. Marketlerde su ve yemek stoklarının tükendiği bilgileri geliyor.

Timsahlar sokağa indi

Sel sularıyla sürüklenen birçok timsah dün Florida sokaklarında geziyordu. Yetkililer, timsahları bayıltıcı okla yakalayıp güvenli gölgelere taşımak için yoğun çaba sarf etti.

‘Büyük afet bölgesi’ ilan edildi

Irma kasırgasının can kaybı ve ağır hasara yol açtığı Florida eyaleti ABD Başkanı Trump tarafından ‘büyük afet bölgesi’ ilan edildi. ABD Başkanı Donald Trump, Irma kasırgasının can kaybı ve ağır hasara yol açtığı Florida eyaletini ‘büyük afet bölgesi’ ilan etti ve eyalete federal yardım yapılmasını onayladı. Bu durumda, bireyler ve iş yerleri geçici iskan ve konut onarımı için para yardımı talep edebilecek. Sigortasız konutlarda meydana gelen zararlar için düşük faizli kredi imkanı sağlanacak. Yerel yönetimler, tahliye ve barınak sağlama gibi acil koruma önlemlerine harcadıkları parayı federal hükümetten geri alabilecekler. Buna enkaz kaldırma giderleri de dahil olacak.

Haberin Devamı

Havana sular altında

Irma’nın önceki gün vurduğu Küba’nın başkenti Havana da sular altında kaldı. Kasırga şehri terk ettikten sonra halk, caddelerde bellerine kadar gelen suların içinde dolaştı.