Gazete Vatan Logo

Kaç eserin çalındığı meçhul!

Çalınan 302 eserin bulunmasına yönelik operasyonda ele geçirilen 61 tablodan 3’ünün müze envanterine kayıtlı olmayan eser olması olaya yeni boyut kazandırdı. Müzedeki 577 emanet eserden 10 tanesinin daha kayıp olduğunun tespiti sonrası soygunun boyutu merak konusu oldu

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nden paha biçilemeyen 302 eserin çalındığının anlaşıldığı, son olarak müze envanterine kayıtlı olmayan “emanet eserler” arasında yer alan bazı tabloların da kayıp olduğunun ortaya çıktığı sanat soygununda skandallar bitmek bilmiyor. Eserlerin bulunmasına yönelik yürütülen soruşturmada ele geçirilen 61 tablodan 3 tanesinin envantere kayıtlı olmayan 577 emanet eser arasında yer aldığının anlaşılmasının ardından, 2009 ve 2011’de hazırlanan iki ayrı raporda emanet eserlerden 10 tanesinin daha kayıp olduğu tespiti yer aldı. Milliyet, Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde yaşanan tarihi soygunla ilgili önemli bilgilere ulaşmaya devam ediyor.

Emanet eserler

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca oluşturulan sayım komisyonu 2011’de hazırladığı raporla, müze envanterine kayıtlı 4 bin 108 eser olduğunu, bu eserlerden 120’sinin tablo olmak üzere 302’sinin kayıp olduğunu ortaya çıkardı. Raporda ayrıca, müze deposunda değişik sanat galerileri ve devlet kurumlarından getirilerek “emanet eser” kapsamında bekletilen 577 eserin daha bulunduğu, bu eserlerin en kısa zamanda incelenmesi gerektiği tespiti yapıldı. Müzeden 302 eserin kayıp olduğunun anlaşılmasının ardından başlatılan soruşturmada, 2013 ve 2014’te düzenlenen operasyonlarda 61 tablo ele geçirildi. Kasım 2014’teki son operasyonda ele geçirilen 17 eser arasında bulunan Hoca Ali Rıza’ya ait “Beykoz Çayırında”, Feyhaman Duran’a ait “Ömeriye Cami” ve Vecihi Bereketoğlu’na ait “Manzara” tablolarının emanet eserler arasında olduğu anlaşıldı. Bolu Güzel Sanatlar Galerisi envanterine kayıtlı olan 3 tablonun 2000’de Ankara Resim ve Heykel Müzesi’ne geçici olarak getirildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Müze deposunda bekletilen emanet eserlerin, 150’ye yakının 2000’de Bolu Galerisi’nden getirilerek, farklı zamanlarda Isparta Yalvaç Müzesi, Başbakanlık ve değişik devlet kurumlarından alınarak ve satın alma yoluyla müzeye kazandırıldığı anlaşıldı. 2009 ve 2011’de hazırlanan iki ayrı raporda emanet eserlerlerle ilgili önemli tespitler yapıldı. Raporlarda, depodaki emanet eserlerden Bolu Galerisi’nden gelen 10 tablonun kayıp olduğunun tespit edildiği belirtildi. Emanet eserleri incelemek üzere Mart 2012’de oluşturulan yeni bir sayım komisyonu ise Başbakanlık’tan getirilen Fikret Mualla’ya ait bir tablonun sahte olduğunu belirledi. Raporda, “Bolu’dan gelen emanet eserler arasında yer alan 10 tablonun kayıp” olduğu bilgisine karşın, hiçbir eser için “kayıp” ibaresinin kullanılmadığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Soruşturmada yeni boyut

Bu tespitler, çalınan eserlerle ilgili soruşturmanın seyrini değiştirdi. Buna göre, operasyonlarda ele geçirilen 3 tablonun emanet eserlerden olması yine Bolu Galerisi’nden getirilen 10 eserin kayıp olduğunun belirlenmesi ve Fikret Mualla’ya ait tablonun da sahte olduğunun anlaşılması, müzeden kayıp olan eser sayısının 302’den fazla olduğunu ortaya koydu. Bu durum emanet eserlerden kaç tanesinin daha çalındığı sorusunu gündeme getirdi.

Kaynak: Milliyet