Gazete Vatan Logo

Kabine partili olmayan bakanlarla kuruluyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin Meclis grubundan bakan atamayacağı sinyalini verdi, “Şimdi artık partili olmayan bakanlarımızla bir kabine oluşturuyoruz” dedi

Kabine partili olmayan bakanlarla kuruluyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde düzenlenen, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda partililere hitap etti. “Milletvekili dağılımı ve ülkemizin içinden geçtiği durum sebebiyle Cumhur İttifakı’nı Mecliste devam ettireceğiz” diyen Erdoğan, 24 Haziran seçimlerinin yeni yönetim sistemine geçişin miladı olduğunu da ifade etti. Erdoğan, “Pazartesi günü yemin edip inşallah yeni sisteme göre göreve başlıyoruz” dedi. Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

Kurumlar yenilenecek

Artık yürütme görevini Meclis tarafından yetkilendirilen Bakanlar Kurulu değil, doğrudan cumhurbaşkanı ifa edecek. Pazartesi yemin törenimizin hemen ardından 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden organize edilmiş haliyle bakanlıkları kuruyor, aynı akşam kabinemizi de inşallah açıklıyoruz.

Bakanlıkların, kurum ve kuruluşların yapılarını millete daha iyi ve etkin hizmet anlayışına uygun şekilde yenileyeceklerini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: Elbette bu sistemin oturması belli bir zaman alacaktır. Biz ilk etapta bakanlar, bakan yardımcıları, yeniden tanımladığımız kurum başkanları, genel müdürler düzeyine kadar bu kısmı üzerinde detaylı çalışarak bir noktaya getirdik. Benzer işleri yapan kurumları birleştirerek, işlevsiz kalmış kurumları tasfiye ederek, devletin işleyişini hızlandırıyor ve etkin hale getiriyoruz. Bu yeniden yapılandırma çalışması en aşağıya kadar devam edecektir. Uygulamadaki eksiklikleri, aksaklıkları tespit ettikçe sistemi geliştirecek, güncelleyecek, güçlendireceğiz.

Haberin Devamı

Bakanların artık eskisi gibi olmayacağına işaret eden Erdoğan, “Şimdi artık partili olmayan bakanlarımızla bir kabine oluşturuyoruz” dedi. Erdoğan şöyle devam etti:

‘Zan altında kalmayacak’

Bu arkadaşlarımız, bundan önce olduğu gibi de köşeye sıkıştırılmak suretiyle, şuraya şu olsun, buraya bu olsun mantığıyla hareket etmeyecek. Bu tabii bir yerde şunu sağlamış olacak. Kimse kalkıp da şunu diyemeyecek, ‘Siz şöyle böyle yaptınız, kadrolaştınız, şuydu, buydu.’ En azından bakan, olaylara bakarken daha objektif bakma imkanını yakalayacak. Bu, ona bir rahatlık getirecek. Bu tür zanların altında da kalmayacak. Bütün bunlarda aranan ehliyet, liyakat olacak.

Haberin Devamı

Cami çıkışında sohbet

Erdoğan, partisinin genel merkezinde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’ndaki konuşmasının ardından, Başbakan Binali Yıldırım ile Başyazıcıoğlu Camii’ne geçti. Cuma namazını kılan Erdoğan, cami çıkışında kendisini bekleyen vatandaşların yanına giderek, bir süre sohbet etti, fotoğraf çektirdi. Erdoğan, Yıldırım ile aynı makam aracıyla Ak Parti Genel Merkezi’ne gitti.

‘Oy farkını iyi analiz etmeliyiz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim sonuçları üzerinden partisine yönelik uyarılarda da bulundu. Teşkilatların, belediye başkanlarının yanında yer alması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, istedikleri kişiler aday olmadığı için ‘yan gelip yatanlar olduğunu’ söyledi. Erdoğan şu uyarıları yaptı.

“Cumhurbaşkanlığında aldığımız oy ile milletvekili seçiminde elde ettiğimiz netice arasındaki farkı çok iyi analiz etmeliyiz. AK Parti’nin 2007, 2011, 2015 Kasım seçimlerinde, 2007, 2010 ve 2017 halk oylamalarında aldığı sonuçlar ortadadır.

Nerede bir yanlış yaptık, nerede hatamız var, bunları değerlendirip süratle düzeltmek ve mart yerel seçimlerine de böylece girmek durumundayız. Seçim sonuçlarını bu anlayış içinde değerlendirmek yerine kişisel kariyeriyle irtibatlandırarak eğip büken herkes her şeyden önce milletimize yanlış yapar. Millete yanlış yapan hiç kimsenin de AK Parti’de yeri olamaz.

‘Gönül belediyeciliği’

2019 Mart’ına kadar belediyeciliğin adını ‘gönül belediyeciliği seferberliği’ olarak koyuyorum. Gönüllere girmiyor da vatandaşa eğer tepeden bakıyorsak, bir gurur abidesi olarak bakıyorsak, bu millet şamar oğlanı değil. Bir oy verir, iki verir, sonra kenara koyar. Bizi yücelten tevazumuz olmuştur. Eğer biz bu tevazuyu kaybettiysek işte bu açık net puan kaybına da neden olmuştur.

Partide değişim

Kongremizle birlikte yeni bir oluşum olacak. Şüphesiz ki MKYK’mızdan tutun MYK’mıza varıncaya kadar bir değişim, dönüşüm orada da azda olsa yapacağız ama sonra çok yoğun bir maraton başlıyor. Yerel seçimlerin startını vereceğiz ve bu startı verirken de kaşına gözüne değil, hem iş bitirme potansiyeline hem halkla uyumuna bakarak adım atmak durumundayız.

‘Bu utanç için parti yönetimiden hesap sorulsun’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran seçimleri için “Birbirlerini yolda görse selam vermeyecek olanlar, her nasılsa karşımızda birleştiler” dedi. Erdoğan şöyle devam etti: Öyle ki CHP, bölücü terör örgütünün güdümündeki partiyi barajın üzerine taşımak için kendisine oy verenlerin bir kısmını oraya gönderdi. Gerçi bunlar 1991’deki seçimde de benzer bir yola başvurmuşlardı. Bölücü örgütün güdümündeki siyasetçiler ilk defa o zaman Meclis’e ayak bastılar. Bugün de CHP sayesinde, bölücü örgütün belirlediği isimler, Meclis’te milletvekili olarak yerlerini alacaklar. Ülkesini, milletini, cumhuriyetini, devletini seven her CHP’li vatandaşımızı, bu utanç için partisinin yönetiminden hesap sormaya davet ediyorum.

‘Anlamı kalmaz’

Şayet, CHP’nin bu hesaplaşmayı kendi içinde yapmadığı takdirde, bölücü örgütle ana muhalefet partisi arasındaki bağın taktik olmaktan çıkıp esas haline dönüşeceğini söyleyen Erdoğan, “Bir şeyin aslı varken kopyasına gerek yoktur. Böyle bir durumda CHP’nin varlığının da anlamı kalmayacaktır. Türkiye’nin en eski partisinin, batıdaki bir avuç marjinalin ve yurt dışındaki bir avuç terör örgütü yöneticisinin oyuncağı haline getirenlerden hem bu millet ve tarih açık ve net hesabı soracaktır. Biz bu ikazı CHP’nin içişlerine karışmak için değil, milletimizin tüm fertleri gibi, ana muhalefet partisine oy veren kardeşlerimize karşı da sorumluluğumuzun gereği olarak yapıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı