Gazete Vatan Logo

Kabil’den böyle uğurlandılar!

Kabil'de şehit olan Türk askerleri için Kabil Bölge Komutanlığı’nda cenaze töreni düzenlendi

Kabil’den böyle uğurlandılar!

Afganistan’da Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait Sikorsky helikopterinin kaza yapması sonucunda şehit olan Türk askerleri için Kabil Bölge Komutanlığı’nda cenaze töreni düzenlendi. Törene NATO’ya bağlı Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) bünyesinde görev yapan Kabil Bölge Komutanlığında görevli Türk askerleri ve NATO Komutanlığında görev yapan bazı askerler de katıldı. 12 şehidin Türk bayraklarına sarılı tabutları önünde saygı duruşunda bulunuldu, Kur’an-ı Kerim okundu ve topluca dua edildi. Cenazeler, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait uçakla Türkiye’ye gönderildi. Törende bazı askerler gözyaşlarını tutamadı. Tören için NATO birlikleri yoğun güvenlik önlemleri aldı. Yerel ve uluslararası birçok medya kuruluşunun temsilcileri ve muhabirleri güvenlik nedeniyle törene son anda yetişebildi. ISAF bünyesinde 1800’e yakın Türk askeri görev yapıyor.

Kızının doğum gününde toprağa verilecek

Kabil’de düşen helikopterde şehit olan Uzman Çavuş Önay Vurucu, 1 yaşına girecek olan kızı Azra’nın doğum gününde son yolculuğuna uğurlanacak... Kabil’den böyle uğurlandılar

Memleketlerinden binlerce kilometre uzakta şehit olan 12 askerimizin ailelerinin yüreğine ateş düştü. Erzurum’un Yakutiye ilçesine bağlı Şükrüpaşa mahallesinde yaşayan şehit uzman çavuş Önay Vurucu’nun ailesi de kara haberle yıkıldı. Vali Sebahattin Öztürk, 4’üncü Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Asım Kocaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu şehit ailesini ziyaret etti. 35 yaşında, evli ve 6 yaşındaki Emirhan, 1 yaşındaki Azra adlı iki çocuk babası şehit Uzman Çavuş Önay Vurucu’nun ailesine başsağlığı dileyen Vali Sebahattin Öztürk “Söyleyecek başka bir şey yok” diyerek üzüntüsünü dile getirdi. Şehit Önay Vurucu’nun cenazesinin 19 Mart günü toprağa verileceğini söyleyen kayınbiraderi Murat Bingöl, “Yeğenim Azra 19 Mart’ta 1 yaşına girecek. O gün Önay’ın cenazesi toprağa verilecek. Bu çok acı bir tesadüf oldu” dedi...(Zafer KUMRU ERZURUM)

Ailesiyle helalleşmiş

Helikopterde şehit düşen askerlerden 28 yaşındaki Üsteğmen Murat Yıldız, İzmir’deki ailesini yasa boğdu. Şehit ateşinin düştüğü evden ağıtlar yükselirken, Üsteğmen Yıldız’ın kaptanlık mesleği yerine subay olmayı tercih ettiği, kazadan bir gün önce de babasını arayıp helalleştiği öğrenildi. Taziyeleri kabul eden acılı baba emekli Hava Astsubay Turgut Yıldız, gözyaşları içinde son konuşmalarını anlattı: “Vatan sağ olsun. Murat’ım vatanı için oraya gitti, şehit oldu. Ben 25 yıl orduya görev yaptım, şehit olmadım. Ama ona nasip oldu. Allah’ımdan sabır istiyorum. 20 gün önce izne geldi. En son kazadan bir gün önce telefonda görüştüm. Hem buraya geldiğinde hem de telefonda sanki şehit olacağı içine doğmuştu. Bizden helallik istedi. İçim yanıyor. Herşey Allah’tan. Boynumuz kıldan ince. O bizim doğuştan kınalı kuzumuzdu. Başında kına vardı. Ne mutlu bana ki, şehit babasıyım. Beni şehit babası yaptı.” (Turaç TOP- Bahri KARATAŞİZMİR)

11 aylık oğlunu hiç göremedi

İstihkam Binbaşı İsmail Cem Yakınlar’ın eşi öğretmen Ümmü Yakınlar, acı haberi alır almaz görev yaptığı Erzurum’dan eşinin memleketi Konya’nın Akşehir ilçesine geldi. Yanında 10 yaşındaki kızı Çağla Nur ve 11 aylık oğlunu da getiren Ümmü Yakınlar, Ali Emir’in babasını görmediğini söyledi. Helikopter kazasından 1 gün önce eşi İsmail Cem Yakınlar ile telefonla görüştüğünü anlatan Ümmü Yakınlar, şunları söyledi: ”Bana ’Normalde çıkmamamız gerekiyor. Ama çok uzak birliklere benim bile bilmediğim birliklere gidiyoruz’ dedi. Neden çıkıldı? Zaten onlar oraya eğitim amaçlı gitti.”

Kılıçdaroğlu üç şehit evine gitti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, şehit Yüzbaşı İlker Aydın, şehit Başçavuş Salih Helvacı, Kara Pilot Üsteğmen Tahsin Barutçu’nun evini ziyaret etti. Genel Başkan yardımcıları Yakup Akkaya ve Gökhan Günaydın ile şehit Yüzbaşı Aydın’ın evine gelen Kılıçdaroğlu aileye taziyelerini bildirdi. Kılıçdaroğlu, “Duygularım tüm yurttaşlarınkiyle aynı. 12 eve ateş düştü. Hepimizin yüreği yanıyor. Türkiye’nin başı sağ olsun” dedi.

Kaza kırım heyeti Kabil’de

Sıkorsky’nin düşme nedeni, Kabil’e giden bir kaza kırım heyeti tarafından incelenecek. Ankara’dan bir Cumhuriyet savcısı ile birlikte Kabil’e giden heyet, olayın nasıl meydana geldiğini araştıracak ve bir rapor hazırlayacak. Kabil’den havalanan Sikorsky helikopterin, pilot acil iniş yapmak isterken bir eve çakılmasında pilotaj hatası ihtimalinin çok küçük olduğu belirtilirken, helikopterin rutin bakımının yapılıp yapılmadığı da araştırılacak. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kabil’e giden ekiple ilgili şu bilgileri verdi: “Oraya, Afganistan’a hem kaza kırım ekibi hem de savcımız gitti. Dolayısıyla askeri bir uçakla Genelkurmay Başkanlığımız tarafından gönderildi. Bu kaza kırım heyeti, teknik bir raporu araştıracak, getirecek. Dolayısıyla o raporun sonucunu bekleyelim ve rapor alındıktan sonra da milletimize de gerçek neyse o ise açıklanacaktır. Bu arada hem Amerikan Savunma Bakanı Leon Panetta hem Yunanistan Savunma Bakanı hem de Afganistan Savunma Bakanı arayarak baş sağlığı dileklerini iletti. Ben tekrar şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, ailelerine sonsuz sabırlar diliyorum. Allah bir daha böyle olayı, acıyı ne bize ne de bir başka millete yaşatmasın diyorum.”

‘Kesinlikle saldırı değil’

Bir basın mensubunun ”İlk etapta saldırı mı var denilmişti ama böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil galiba” şeklinde ifadesi üzerine Yılmaz, şunları söyledi: ”Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil, en azından orada birebir gören halk vardı, televizyon haberlerinde gösterildi. Herkes de çok net olarak söylerdi, öyle bir şey olsa. Dolayısıyla bir kişide değil, aklı başında da insanlar. 4-5 kişi söyledi. Dolayısıyla da kaza kırım raporunu bekleyeceğiz. Ancak sizin dediğiniz olay o canlı görgü şahitlerinin anlattıklarına göre şu an için varit değildir” dedi.

Komutanlar taziyeye gitti

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel Çankaya Devlet Lojmanları’na giderek şehit Binbaşı Serkan Doğan’ın ailesini ziyaret etti. Taziye ziyaretine Orgeneral Özel’in yanısıra, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Deniz

Kuvvetleri Komutanı Oramiral E. Murat Bilgel, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ve eşleri de katıldı. Komutanlar şehit Binbaşı Serkan Doğan’ın eşi Emel, 10 yaşındaki kızı Umay, annesi Sevinç, kardeşi Ceyhun Doğan’la görüşerek, başsağlığı diledi. Orgeneral Özel, lojmandan çıkarken gazetecilere, ”Hepimizin, tüm milletimizin başı sağ olsun” dedi.

Başbakan Erdoğan’dan taziye telefonu

Başbakan Erdoğan, Afganistan’daki helikopter kazasında şehit olan Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının ailelerini arayarak başsağlığı diledi. Almanya seyahatini iptal eden Erdoğan, Keçiören Subayevleri’ndeki konutunda şehit ailelerini aradı. Erdoğan, Binbaşı Serkan Doğan, Binbaşı Mithat Çolak, Binbaşı Şükrü Bağdatlı, Binbaşı İsmail Cem Yakınlar, Yüzbaşı Adil Erdoğan, Yüzbaşı İlker Aydın, Üsteğmen Murat Yıldız, Üsteğmen Tahsin Barutçu, Üsteğmen Okan Melikoğlu, Başçavuş Salih Helvacı, Kıdemli Üstçavuş Mehmet Akbaş ve Uzman Çavuş Önay Vurucu’nun ailelerini arayarak, başsağlığı dileklerini iletti.

‘Türk askeri tüm dünyada barışı sağlar’

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Afganistan’da 12 Türk askerinin şehit olmasıyla ilgili, ”Şu ana kadar gelen bilgiler doğrultusunda teknik bir arıza sebebiyle cereyan etmiş, olayın bir başka müdahale ile cereyan etmiş olduğuna dair hiçbir bilgimiz yoktur” dedi. Arınç, Afganistan’da şehit olan Türk askerleri konusunda muhalefet partilerinin yaptıkları açıklamalara ilişkin yorumunun sorulması üzerine de şunları söyledi: ”Bu, sadece bu olaydan belki de bir rant elde etmeye çalışma gayretidir. Onlar da biliyorlar ki Türk askerinin Somali’den tutun dünyanın her yerindeki barışı koruma veya barışı sağlama görevleri bulunmaktadır bundan sonra da bulunmaya devam edecek.”

Şehitler uğurlanırken Fransızlar güreş tuttu

Tüm dünyadan Türkiye’ye başsağlığı dilekleri geldi ancak 12 Türk şehide Kabil’deki ISAF merkezinde cenaze töreni yapıldığı sırada, aynı kentte görev yapan Fransız askerleri de güreş müsabakası düzenledi. Kaza sonrasında olay yerinde incelemelerde de bulunan Fransız askerleri üste bir araya gelerek bu etkinliği topluca izledi. Afganistan’da 3 bin 600 askeri bulunan Fransa, 2014 yılı sonuna kadar bu ülkedeki personel sayısını 400-500 düzeyine indirmek istiyor.

Haberin Devamı