Gazete Vatan Logo

Kâbe’de kayıp hacı sayımız 7’ye çıktı!

Mekke kentinde etkili olan fırtına nedeniyle Kâbe’de yaşanan vinç kazasında hayatını kaybeden Türk hacı adaylarının sayısı 7’ye yükseldi

Kâbe’de kayıp hacı sayımız 7’ye çıktı!

Kâbe’de meydana gelen kazada 107 kişi yaşamını yitirdi, 238 kişi yaralandı. Ölenler arasında 7, yaralılar arasında ise 19 Türk hacı adayı var. Yaralılar ambulanslarla hastanelere taşındı. Çok sayıda hacı adayı Kâbe’den tahliye edildi. Olay sırasında Mekke’de fırtına ve yoğun yağışın olduğu ve vincin bu nedenle düştüğü belirtiliyor.

19 Türk de yaralandı

Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri, Mescid-i Haram’da vincin devrilmesi sonucu, İstanbul kafilesinden Kadir Gökmen ile Ramazan Özmen, özel bir tur şirketi ortaklarından Şükrü Karatepe, ticari vizeyle kutsal topraklara gelen Süleyman Eskiler, Belçika’dan gelen Yusuf Alcı ile hacı adaylarından Metin Yazgan ve Erol Karaağaçlı’nın hayatını kaybettiğini bildirdi. Yaralanan 19 Türk hacı adayının isimleri beli oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, kazada yaralanan Türk hacı adayların isimleri şöyle, “Mehmet Ali Ünal, Nurettin Günaydın, İrfan Okullu, İsa Sarak, Feride Karaağaçlı, Hasan Yoldaş, Cennet Kavaş, Mehmet Türkmen, Safiye Yıldız, Habib Barlalı, Yusuf Emsal, Husam İ. Wahheol, Refiye Öret, Abdullah Öresin, Abdulgazi Savaş, Zeki Eldem, Mustafa Boz, Mehmet Aslantaş ve Abdullah Üresin.”

Haberin Devamı

‘Hac için yıllarca sıra beklemişlerdi’

Suudi Arabistan’ın Mekke kentinde etkili olan fırtına nedeniyle Kâbe’de yaşanan vinç kazasında Beypazarılı hacı adayı Metin Yazgan’ın yaşamını yitirdiği haberini alan ailesi, hüzün yaşıyor. Eşi Emine Yazgan ile hac görevi için Kâbe’ye giden ve meydana gelen kazada ağır yaralanarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği belirtilen 65 yaşındaki Yazgan’ın Hacıkara Mahallesi’ndeki evi, taziye için gelenlerle doldu. Metin Yazgan’ın oğlu İsa Yazgan, anne ve babasının hacca gitmek için 9 yıl beklediklerini belirterek, “Dün cuma namazından sonra babamla görüşemez olduk. Annemle görüşüyorduk ama babamla irtibat sağlayamadık. Acı haber, geldi. Son görüşmemizde babam, tavafta ve iyi olduklarını söyledi” dedi.

‘Sudiler defin izni vermiyorlar’

Bir turizm şirketinde din görevlisi olarak görev yapan Metin Bolat, tedavi gördüğü Mekke’deki Türk hastanesinde, yaşadığı kaza anını anlattı. Tavaf yapıp namazını kıldıktan sonra Mescid-i Haram’dan çıkarken yağmurun başladığını anlatan Bolat, kazanın ilk anlarını, “O anda şimşeğin vurduğunu gördük. Bir süre sonra kendine geldiğini ifade eden Bolat, yaşadıklarını şöyle özetledi:

Haberin Devamı

“Gözümü açtığımda, sol tarafımdaki insanların tümü şehit olmuştu. Kiminin kafası kiminin kolu kopmuştu. Bir kişi eline kopmuş kolunu almıştı. Benim haricimde kimse oradan kurtulamadı. Bir tek benim kaçma imkanım oldu. Ben de bir kardeşimin kucağına atladım. Onun boynuna sarıldım, yarım saat kaldım. 7-8 metre koşabilmiştim. Birinci katın altına geldim. Orası korunaklıydı. Beton parçaları, vinç parçaları geliyordu.”

‘Arap yetkililerden şikayetçiyiz’

Kazada eşi Metin Yazgan’ı kaybeden ve hastanede tedavi altına alınan Emine Yazgan, yaşadığı üzüntüyü anlatırken, “Eşimin kurtulmuş olması için adaklar adamıştım” dedi. Yazgan, “Cuma sonrası geldi ama tekrar gideceğini söyledi. Daha sonra Kâbe’de izdiham yaşandığını bildirdiler. Kâbe’ye gidenler geldi, benim hacım gelmedi” diye konuştu. Murat Yavuzkan adlı şirket yetkilisi ise ölen hacı adaylarının defin işlemleri nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Şükrü Karatepe’nin defnedilmesi için iki gündür uğraş verdiklerini ifade eden Yavuzkan, “Cenazeyi cumartesi günü teşhis ettik. İşlemlerin yapılması için gerekli tüm çalışmaları yaptık ama defin için izin verilmiyor. Sadece ‘sabır, sabır’ diyorlar. Diyanet yetkilileri yakından ilgileniyor ama Arap yetkililerden şikayetçiyiz” dedi.

Haberin Devamı