Gazete Vatan Logo

Justin Bieber’ın hastalığı, Lyme hastalığı nedir? Keneden bulaşan Lyme, Türkiye’de de görüldü mü?

Lyme hastalığı, Justin Bieber’in bu hastalığa yakalanmasından sonra merak edilmeye başlandı. Deri, eklemler, kalp ve santral sinir sistemi etkileyen Lyme hastalığı, parazitler yoluyla bulaşır. Peki, Lyme hastalığı nasıl tedavi edilir?

Justin Bieber’ın hastalığı, Lyme hastalığı nedir? Keneden bulaşan Lyme, Türkiye’de de görüldü mü?

Kene ve benzeri parazitlerin insanlara taşıdığı hastalık olan Lyme hastalığı aynı zamanda “Geyik kenesi” olarak da adlandırılan bir hastalıktır. Tedavi edilmezse felce ve hatta ölüme götürebilir. Dünya Sağlık Örgütü de salgın alarmı yapmıştı. Peki, Lyme hastalığı nedir? Lyme haslığının belirtileri nelerdir? Tüekiye’de daha önce görüldü mü?

LYME HASTALIĞI NEDİR?

Lyme hastalığı, kenelerle taşınan B.burgdorferi sensu lato adlı spiroketal bakterinin yol açtığı ve birçok yönden sifilize benzeyen, deri, eklemler, kalp ve santral sinir sistemi gibi pek çok sistemi tutan, geç komplikasyonları ile kronik inflamatuvar yanıta yol açabilen bir zoonozdur.

Borrelia burgdorferi türü spiroketin neden olduğu Lyme hastalığının etkeni ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nde Dr. Willy Burgdorferi tarafından 1982 yılında Ixodes dammini türü kenelerden ayrılmıştır. Borrelia, 0.2-0.5 µm çapında, 3-20 µm uzunluğunda 3-10 arasında değişen sayıda gevşek kıvrıma sahiptir. Bu bakterilerin potansiyel vektörü Ixodes cinsi kenelerdir. Baranton ve arkadaşları 1992 yılında, Canica ve arkadaşları 1993 yılında ve Postic ve arkadaşları 1994 yılında Lyme hastalığına neden olan Borrelia türlerini, B.burgdorferi sensu lato, Borrelia garini ve Borrelia afzelii olarak sınıflandırmışlardır.

Haberin Devamı

Keneler yoluyla taşınan dört ana bakteri türünden birinin enfeksiyonu sonucunda ortaya çıkmıştır. Genellikle kene ısırığından 3 hafta sonra yorgunluk ve ateşle kendini gösterir. Tedavi edilmediği takdirde felce kadar ilerleyen nörolojik semptomlara neden olabilir.

LYME HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Üşüme-titreme,

Bulantı-kusma,

Öksürük, balgam

Baş ağrısı,

Boyun tutulması

Kas, eklem ağrısı

Yorgunluk

LEnf düğümlerinde şişlik.

Bakterinin deri lezyonlarından kan yolu ile yayılımına bağlı olarak enfeksiyondan haftalar, aylar sonra ikinci evre ortaya çıkar.

TÜRKİYE’DE GÖRÜLDÜ MÜ?

Ülkemizde ilk Lyme olguları 1990 yılından sonra bildirilmeye başlanmış ve vektör olan kene türlerinden etkenin izolasyonu gerçekleştirilmiştir.

Türkiye'de Lyme hastalığı ilk kez 1990 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Dr. Çakır ve arkadaşları ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Dr. Köksal ve arkadaşları tarafından bildirilmiştir (12,13). Bu olgularda hastaların genel şikayetleri, şiddetli halsizlik, gezici kas ve eklem ağrıları, ateş, ECM benzeri eritematöz lezyonlardır.

Haberin Devamı

5 yıl aradan sonra ilk solo şarkısını piyasaya süren Kanadalı şarkıcı Justin Bieber uyuşturucu bağımlısı olduğu iddialarını yalanladı. Justın Bieber sağlıksız görünümümün nedeni kene ısırması sonucu oluşan bir enfeksiyon olan lyme hastalığı olarak duyurdu.

LYME TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Lyme hastalığı birkaç haftalık doksisiklin, amoksisilin, sefuroksim aksetil vb antibiyotik tedavisi ile başarılı bir şekilde iyileştirilebilir.