Gazete Vatan Logo

JFK suikastında 54 yıl sonra sır perdesi kalkıyor

Yıllardır komplo teorilerine konu olan ABD tarihinin en gizemli olaylarından Kennedy suikastı ile ilgili tüm gizli dosyaların yayınlanmasına karar verildi. Büyük gün perşembe... 3 binden fazla dosya 54 yıl sonra açığa çıkıyor

JFK suikastında 54 yıl sonra  sır perdesi kalkıyor

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz cumartesi, Milli Güvenlik Kurulu yapmamasını tavsiye etse de, gizli tutulan JFK suikastı dosyalarının halka açılacağını Twitter aracılığıyla duyurdu. Trump’ın açıklaması büyük yankı uyandırdı. Birçok tarihçi ve komplo teorisyeni dosyaların açılmasını yıllardır bekliyordu. Öte yandan Trump’ın bu beklenmedik açıklaması, başkanın kendi başarısızlıklarının üstünü kapatmak için başka gündemler yarattığı yorumlarına neden oldu. Peki neydi bu suikastı bu kadar gizemli kılan?

Teksas’ta şok

1963 yılının sonbaharında, ABD 35. Başkanı John Fitzgerald Kennedy ikinci başkanlık dönemi için kampanya çalışmalarına Teksas’ta başlamıştı. Tarihler 22 Kasım 1963’ü gösterdiğinde, Kennedy’ler konakladıkları Texas Hotel’den Dealey Plaza Caddesi’ne gitmek üzere ayrılıyorlardı. Otoparka geldiklerinde binlerce insanın Başkanı ve eşini beklediğini gördüler. Hemen bir platform kuruldu, başkan halkı selamladı ve kendisini karşılamaya geldikleri için teşekkür etti. Eşiyle birlikte kalabalıktan ayrılırken birkaç saat sonra neler olacağını kimse tahmin edemezdi. Öğlen 12.30’da Başkan Kennedy’nin üstü açık aracı Dealey Plaza Caddesi’ne dönerken büyük bir kalabalık heyecan ve sevinçle başkana ve eşine el sallıyordu.

Haberin Devamı

13.00’te her şey bitti

Başkan’ın aracı Teksas Okul Kitapları Deposu’nun önünden geçerken havada silah sesleri yankılandı. ABD Başkanı boynundan ve başından vurulmuş, arabada yanında bulunan eşi Jacqueline Kennedy’nin üzerine yığılıvermişti. Araç hızlandı ve birkaç dakika uzaklıktaki Parkland Memorial Hastanesi’ne gidildi. Fakat Başkan Kennedy için yapılacak bir şey kalmamıştı. Saat 13.00’te Kennedy ölmüştü.

Komplo teorileri

Polis zanlı Lee Harvey Oswald’ı bir saatten kısa süre içinde ele geçirdi. Yakalanmak üzereyken bir polis memurunu vuran Oswald, Teksas Okul Kitapları Deposu’nda çalışıyordu. Zanlı Oswald, ertesi gün polis merkezinden cezaevine transfer edilirken tüm Amerika halkı televizyonları başında olayı seyrediyordu. O anda yerel bir kulüp işletmecisi olan Jack Ruby, onca insanın gözleri önünde Oswald’ı vurdu. (üstte sağda) Oswald iki saat içinde hastanede öldü. Teksas polisi Lee Harvey Oswald’ı bir saat gibi kısa bir sürede yakaladıktan sonra davayı kapatsalar da, Jack Ruby’nin zanlıyı öldürmesi günümüze dek uzanan bir sır perdesi yarattı. Oswald’ın suikastı kimlerle ve neden gerçekleştirdiği, arkasında kimlerin olduğu gibi birçok soru 54 yıl sonra bile akılları meşgul ediyor. Bu süreçte birçok komplo teorisi üretildi. Bir teoriye göre suikastın arkasında Fidel Castro vardı. Küba Füze Krizi’nin üzerinden henüz bir yıl geçmişti ve Oswald’ın komünizmle ilişkisi olduğu tartışmaları bu teorinin uzun süre gündemde kalmasına neden oldu. Bir diğer teori suikastın, nükleer silah geliştirme programı Kennedy tarafından durdurulan İsrail tarafından gerçekleştirildiği yönündeydi. Başkan’ın öldürülmesi üzerine o kadar çok teori geliştirildi ki, Kennedy’nin suikasti kendisinin ayarladığı ve aslında bir intihar planı olduğu bile konuşuldu.

Haberin Devamı