Gazete Vatan Logo

Jetteki herkes kadındı yanarak çakıldı

Birleşik Arap Emirlikleri’nden Türkiye’ye gelen ve içinde iki pilot dahil 11 Türk kadınının bulunduğu Başaran Holding’in özel jeti Tahran’ın güneyinde dağlık bölgeye düştü.

Jetteki herkes kadındı yanarak çakıldı

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Şarika şehrinden İstanbul’a uçan Başaran Holding’e ait ve mürettebat dahil 11 kişinin bulunduğu özel jet dün saat 18.20’de İran’da düştü. Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Hakan Tekin de uçakta 3’ü mürettebat 8’i yolcu 11 kişinin bulunduğunu doğruladı. Tekin, uçağın düştüğü yerin tespit edildiğini ve ekiplerin kaza bölgesine ulaşmaya çalıştığını söyledi. Hakan Tekin uçağın neden düştüğüne yönelik şu anda herhangi bir bilgi bulunmadığını ifade etti. Düşen uçak Şarika-İstanbul seferini yapan TC-TRB kuyruk tescilli Bombardier CL600 tipiydi. İşadamı Hüseyin Başaran’ın kızı Mina Başaran’ı ve arkadaşlarını Dubai’deki bekarlığa veda partisinden İstanbul’a getirdiği öğrenilen uçakta iki kadın pilotla birlikte 11 kişi vardı. Ve kazadan kurtulan olmadı.

İran kriz masası kurdu

İran’ın resmi ajansı IRNA’ya açıklama yapan Kiyar ilçesi Kriz Masası Müdürü Kademali Merdani, Birleşik Arap Emirlikleri’nden havalanan ve İstanbul’a giden özel Türk uçağının ülkenin güneydoğusundaki Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletine bağlı Kiyar ilçesinde düştüğünü ve uçaktaki 3’ü mürettebat 11 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Merdani, olay yerine arama ve kurtarma ekiplerinin sevk edildiğini, uçağın enkazına ulaşıldığını söyledi.

Haberin Devamı

İlk ölümlü özel Türk jeti kazası
Başaran Holding’e ait, MNG Jet tarafından operasyonu yapılan TC-TRB tescilli Bombardier Challenger 604 tipi iş jeti, Türkiye saati ile 18.20’de İran hava sahasında temas kesildi. Saat 19.00’da da uçağın düştüğü İran makamları tarafından açıklandı. Bu kaza, Türk sivil havacılığındaki ilk ölümlü iş jeti kazası oldu. Uçakta Hüseyin Başaran’ın kızının olduğu, arkadaşları ile tatil için gittiği Dubaiden döndüğü öğrenildi. Uçakta alınan ilk bilgilere göre iki pilot, bir kabin memuru ile birlikte 8 yolcunun olduğu öğrenildi. Birleşik Arap Emirliklerinde Dubai yakınlarında Sharjahtan kalkan Challenger 604 tipi uçak, İstanbul Atatürk Havalimanına gidiyordu.
Uçaktaki pilotlar İran Hava Trafik Kontrol Merkezi ile temasa geçen pilotları, 36 bin feet yani yaklaşık 12 bin metrede uçtukları, 37 bin bin feet yani 12 bin 300 metreye yükselmek için izin istedikleri öğrenildi.
Başaran’ın iki iş jeti var
İş adamı Hüseyin Başaran’a ait iki iş jeti bulunuyor. Bu uçaklardan biri daha uzun menzilli Global Express (tescili TC-FRK), diğeri de İranda düşen Challenger 604’di. Çift motorlu Challenger 604, Kanadalı Bombardier şirketi tasarımı. Orta menzilli uçağın yolcu kapasitesi 12. Başaran Holdin’e ait uçak 2001 modeldi. İmalat numarası ise 5494’tü.
Melike pilot kalkıştan hemen sonra kuleye ‘Alçalma talep ediyorum’ dedi
İran’da düşen işadamı Hüseyin Başaran’a ait Challenger 600 tipi uçağın pilotunun kalkıştan hemen sonra alçalma talebinde bulunduğu öğrenildi. İran’da düşen Türk jetinin pilotunun Sharjah’tan kalktıktan sonra kule ile son temasında alçalma talebinde bulunduğu ileri sürüldü.
Kuş çarpmış olabilir
Uçak kalktıktan bir süre sonra tırmanmayı henüz tamamlamadan TC-TRB kuyruk tescilli uçağın pilotunun kule ile temasa geçerek, “Alçalma talep ediyorum” dediği kaydedildi. Pilotun bu talebinden sonra uçakla irtibatın tamamen kesildiği, pilotun bu talebi sonrası uçakta teknik bir arıza ya da kuş çarpması ihtimalleri gündeme geldi.
‘Mastırı değil pilotluk kursunu seçtim’
İKİNCİ Pilot Beril Gebeş 22 Kasım 2007’de hayatım değişti dergisine şu röportajı vermişti
“23 yaşındayım. Jeoloji mühendisliği mezunuyum. Pilot olmak istiyorum. Üniversiteden sonra babam ‘Yurtdışında mastır mı yapmak istersin, yoksa uçuş okuluna mı gitmek istersin?’ diye sorunca hiç düşünmeden uçmayı seçtim. Kursta sadece üç kızız. Herkes ‘Kadından pilot olmaz, nasıl evinin kadını olacaksın?’ diyor ama hocalarım çok kabiliyetli olduğumu söylüyor. Sabahın altısında da uçtuğum çok oldu. Bıraksalar 24 saat uçarım. Pilot olmak için mesleğimi bıraktım.”
Pilotların tecrübesi
İran’da düşen Challenger 604 tipi iş jetinin pilotları da kadındı. Uçağın Kaptan Pilotu Melike Kuvvet Hava Kuvvetleri’nin ilk kadın pilotlarından biri . Kuvvet, mecburi hizmetinin ardından özel sektöre geçmişti. Bir süredir de Başaran Holding’in uçağında görev yapıyordu. İkinci Pilot ise Beril Gebeş. Gebeş uçuş okulunu bitirip pilot lisansını aldı. Türk Hava Yolları’nda uçtu. Daha sonra istifa edip ayrıldı. Başaran Holding’e geçti. Beril Gebeş’nin babası Vasıf Gebeş de Türk Hava Yolları’nda kaptan pilot olarak görev yapıyor.
İşte düşen özel jetteki Mina’nın yedi arkadaşı
Sinem Akay İtalya’da moda eğitimi aldı
İstanbul doğumlu Akay, Saint Joseph
Fransız Lisesi’nden mezun oldu. Ardından İtalya’da moda üzerine eğitim veren Polimoda Firenze’de yüksek öğrenimini yaptı. Moda ve giyim sektöründe çalışıyor.
Burcu Urfalı çift dal mezunu tasarımcı...

İstanbul Teknik Üniversitesi tekstil ve moda tasarımı bölümünde başladığı eğitimini, çift diploma programı ile Fashion İnstitute of Technology New York’ta 2011 yılında tamamladı. Mezun olma projesi ile ‘Critic’s Award’ alan ilk Türk öğrenci oldu. Daha sonra İstanbul’a dönen Urfalı tasarımcı Hakan Yıldırım ile çalışmaya başladı. 2015 yılında Bug Uniform adında kendi şirketini kuran Urfalı, kurumsal firmaların personellerine üniforma tasarımı ve üretimi yapıyor.
Liana Kalma’nın internet şirketi var..

İstanbul doğumlu olan Kalma, Saint Pulcherie Lisesi’nden sonra Koç Üniversitesi’ne gitti. Ardından da internette satış yapan Lilyandrarose şirketini kurdu.
Jasmin Baruh Siloni mücevher tasarımcısı

İstanbul doğumlu olan Siloni, Hisar Okulları’nı bitirdikten sonra Koç Üniversitesi’ne gitti. Ardından ise mücevher tasarımcısı olarak çalışmaya başladı.
Ayşe And New York’ta psikoloji okudu

İstanbullu olan And, Saint Benoit Lisesi’ni bitirdi. Ardından New York Ackerman Institute’yi bitirdi ve Türkiye’de psikolog olarak çalışmaya başladı.
Aslı İzmirli, kendi mücevher şirketini kurdu

İstanbul Bilgi Üniversitesi mezunu olan Aslı İzmirli, mücevher tasarımcısı. Son olarak İzmia Jewelry adlı kendi şirketini kurdu.
Bursalı Zeynep Coşkun’un ailesi yıkıldı

Bursa’da Toyota Akkoyunlu Şirketinin sahibi iş adamı Orhan Coşkun’un kızı olan Zeynep Coşkun da Mina Başaran’ın en yakın arkadaşları arasındaydı.

Haberin Devamı